23. února 2016 • 17:42

Boj Plzně a Sparty: Kdo je táhne za titulem a kde mají rezervy?

Vstoupit do diskuse
0
  • O ligový titul v Synot lize už bojují pouze Viktoria Plzeň a SpartaO ligový titul v Synot lize už bojují pouze Viktoria Plzeň a SpartaFOTO: Koláž iSport.cz

    Co bylo po podzimu téměř jisté, je nyní definitivní. Dvě jarní kola ukázala, že boj o titul už bude pouze výlučnou záležitostí Plzně a Sparty. Jen obhájce a jeho vyzývatel v nich totiž získali maximální počet bodů, čímž ztráta jejich pronásledovatelů narostla na nepřekonatelnou propast. Deník Sport porovnal, jak si oba nejlepší týmy Synot ligy zatím vedou, kdo je táhne a na čem potřebují ještě zapracovat. Na srovnání se podívejte v článku.

  • FORMA

    PLZEŇ
    Plzeň je na jaře zatím stoprocentní, tahle skutečnost by ale v žádném případě neměla překrýt fakt, že se herně stále hledá. Už zimní příprava naznačila, že mistr není v ideální kondici. A během úvodních dvou kol si Viktoria sama potvrdila, že ze dne na den výkonnost najít nelze. Přísnější měřítka snesly pouze první poločas na Slovácku a slabá půlhodinka s Teplicemi. Hlavně ve druhých poločasech ovšem mistr polevil, pustil soupeře do hry a v obou případech se strachoval o výsledek.

    CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Teplice 1:0. Rozhodl opět Kolář
    Video se připravuje ...

    SPARTA
    Stručně řečeno? Jde nahoru. Po velmi vlažném rozjezdu ve Zlíně, kde sparťané prodrbali první poločas, se jejich výkonnost konstantně zvedá. V úvodu sezony se navíc zatím jako výhoda jeví jejich účast v Evropské lize. Proti Krasnodaru Bořek Dočkal a spol. získali možnost jednoho zápasu k rozehrání navíc, kterou dokonale zužitkovali ke zvýšení sebevědomí a lepší herní jistotě. Oboje pak prodali v důležitém utkání s Mladou Boleslaví, kterou si podmanili hladce a bez problémů.

    CELÝ SESTŘIH: Sparta - Mladá Boleslav 2:0, trefil se i Šural, Baroš dostal červenou
    Video se připravuje ...

  • OPORA

    PLZEŇ
    Jednoduché počty. Tři plzeňské góly na jaře, pokaždé s podpisem Daniela Koláře. Kapitán Viktorie zatím nese své mužstvo na zádech, především díky jeho produktivitě se Západočeši i nadále drží v čele ligového pelotonu. Protože na podzim nebyl zkušený středopolař produktivní (jediný gól v lize), vzal si ho během přípravy trenér Karel Krejčí stranou. Svou oporu nabádal k větší agresivitě a snaze dostávat se do střeleckých pozic. Kolář to v úvodu jara dokonale plní. A je za to odměněn.

    Plzeň - Teplice: Kolář využil dobře kopnutého rohu a otevřel skóre na 1:0
    Video se připravuje ...

    SPARTA
    Jedinců s výtečnou formou je v rudém dresu momentálně poměrně dost, volba tak padla na hráče, který práci celého týmu zúročuje. Josef Šural vstoupil do nového angažmá skvěle, vstřelil vítězný gól jak ve Zlíně, tak i doma proti Mladé Boleslavi. Plní, co se od drahé posily čeká – zvýšil konkurenci v týmu i jeho údernost. „Sice říkám, že chci stabilizovat sestavu, ale on na hrotu ve Zlíně i s Boleslaví odehrál skvělý zápas a odvedl spoustu práce,“ řekl kouč Zdeněk Ščasný.

    Sparta - Mladá Boleslav: Šural dorazil zblízka a Sparta vede 1:0
    Video se připravuje ...

  • SLABINA

    PLZEŇ
    V Plzni je od začátku sezony, téměř okamžitě skočil do základní sestavy. Podzim v podání Jana Kopice rozhodně nebyl propadák. Nelze se však zbavit pocitu, že od něj na západě Čech očekávají ještě víc. Na jaře to platí jednoznačně. Pokud totiž někdo postrádá formu opravdu viditelně, je to právě pravý křídelník. Kopic se zatím hledá. Uskakuje mu balon, má nízkou úspěšnost v soubojích jeden na jednoho. I díky tomu je Viktoria nucena tahat svou ofenzivu hlavně přes levou stranu a Jana Kovaříka.

    SPARTA
    Byť se čekalo, že po zimní přestávce bude do sestavy naskakovat spíš jako náhradník, nastoupil Marek Matějovský od první minuty ve Zlíně i proti Mladé Boleslavi. Ani v jednom utkání však nezářil. Sparťanský dispečer působí v klasických černých kopačkách trošku starosvětsky – a podobné to je i s jeho výkony, které patří spíš do fotbalu starých pánů. Chybí tomu pohyb, rychlost i švih, hráč s číslem osm navíc lacino ztrácí míče. To se mu dřív nestávalo, musí rychle přidat. 

    Zlín - Sparta: Matějovský v dobré šanci napálil míč nad
    Video se připravuje ...

  • REZERVA

    PLZEŇ
    Platilo to v minulých sezonách, platilo to ještě na podzim. Při pohledu na zápasy Viktorie člověk až na výjimky příliš nepochyboval o tom, že by to neměla zvládnout. Byla to taková aura. Přirozené sebevědomí, které z jedenáctky v červenomodrém sálalo na všechny strany. Západočeši kráčeli jednotlivými zápasy způsobem start – cíl, měli je jasně ve své režii. To se na jaře neděje. Dojem, že se Plzni nemůže nic stát, se pomalu vytrácí. Viktoria rázem působí zranitelně. A neobvykle nervózně.

    SPARTA
    Sparta brzdí v rozletu sama sebe prostřednictvím sklizně žlutých karet. Jen pro zajímavost – v této statistice kraluje nejen v Synot lize, ale dokonce i v Evropské lize. A je jasné, že špatná disciplína může její mistrovské vyhlídky v závěru sezony vážně ohrozit, protože kumulace napomínání postaví důležité opory mimo hru. První zkouška přijde už teď, protože stabilní zadák Costa bude kvůli osmi žlutým kartám chybět na Dukle a proti Jablonci. To je pro těžké zápasy citelná ztráta.

    CELÝ SESTŘIH: Slovácko - Plzeň 1:2, Viktoria je stále v čele
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud