Michal Petrák
26. července 2016 • 04:57

Zpověď nového šéfa komise sudích: Jaký má cíl a zveřejní tresty?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Divná ruka v Karviné, zvláštní penalty v Boleslavi. Na Letné mohla být desítka
Reprezentace na Strahově v kompletní sestavě. První trénink pod Haškem
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho příchod má nastartovat změnu. Polák Michal Listkiewicz nese coby nový předseda komise rozhodčích FAČR naděje fanoušků, že se sudí na fotbalových trávnících odstřihnou od všemožných vlivů a budou skutečně nezávislí. Zní to naivně? Je to však doslovný plán třiašedesátiletého bývalého rozhodčího se zkušenostmi z mistrovství světa.



Proč vlastně polský expert kývl na nabídku předsedy FAČR Miroslava Pelty? „Je mi 63, takže tohle je poslední příležitost k tomu, abych našel ve svém profesionálním životě něco nového. To byl první důvod. Za druhé znám předsedu Peltu mnoho let. Je velmi pracovitý, oddaný a v Evropě má dobrou reputaci. A za třetí: Česko je pro nás sousední země, máme podobnou mentalitu i jazyk. Učím se česky a za dva tři měsíce budu normálně mluvit,“ vypočítává Listkiewicz.

Bývalý sudí hodlá českým rozhodčím vrátit důvěru. A rovněž nehodlá podporovat zákulisní hry. „Samozřejmě mám informace, že některé kluby podporují nějaká jména a nepodporují jiná. Tohle musíme ukončit. Rozhodčí musejí být úplně nezávislí. Na klubech, na lidech... Předseda Pelta mi tuhle nezávislost slíbil,“ tvrdí.

Listkiewicz: Pana Berbra plně respektuju. A to samé čekám od něj
Video se připravuje ...

Listkiewicz rovněž prozradil, jak bude „jeho“ komise zveřejňovat tresty pro sudí. „Budeme je zveřejňovat jen ve velmi vážných případech. Může se stát, že chyby nebudou tak výrazné, nebude se o nich mluvit... My jsme odborníci, někdy je to tak, že všichni jsou s rozhodčím spokojení, ale my ne. S jeho pohybem, třeba když rozhoduje v postavení, kdy je od té dané situace daleko. Možná udělá správné verdikty, ale na nás působí, řekněme, líně. Fanoušci jsou spokojení, média jsou spokojená, ale my řekneme: Poslouchej, měl jsi být lepší. Potrénuj, jedno kolo si odpočineš. Taková rozhodnutí budou interní,“ říká.

„Ale pokud někdo ovlivní výsledek zápasu, neodpíská chybně penaltu a podobně, budeme pozastavení delegací zveřejňovat. Vždycky ale až po rozhodnutí komise,“ dodává nový šef komise rozhodčích v Česku.

Velký rozhovor s Michalem Listkiewiczem čtěte v úterním vydání deníku Sport

Elektronickou verzi včetně archivu novin najdete ZDE »

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydáníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Fotbaloví rozhodčí se na semináři učili 94 změn v pravidlech
Video se připravuje ...

Nový šéf komise rozhodčích Michal Listkiewicz
Nový šéf komise rozhodčích Michal Listkiewicz

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud