Tomáš Podvín
28. července 2016 • 11:40

Nová liga chce místo v LM i více zápasů. Vysílat se bude také v Číně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová éra v českém fotbale startuje. Už v pátek začíná historicky první ročník samostatně řízené české ligy. Ta získala nového generálního sponzora a vyhlásila smělé cíle. Kromě jména by se mohl v dohledné době změnit také hrací systém. Už od této sezony se navíc česká liga bude vysílat v Číně. A předseda FAČR Miroslav Pelta nevyloučil, že se tomu budou v budoucnu muset přizpůsobit i hrací časy.



Už se zdálo, že nový ročník české ligy začne bez generálního sponzora, ale tuto roli na sebe nakonec vzala firma ePojisteni.cz. „Nebyla to jednoduchá jednání, ale nakonec jsme se dohodli na dvouleté spolupráci. Je to mladá ryze česká firma, která je bezkonfliktní,“ pochvaloval si Pelta . Česká liga se tedy nově jmenuje „ePojisteni.cz liga“.

První a druhá liga je nově samostatná, řídí si ji tedy samy kluby. „Už asi dva měsíce zasedá ligový výbor a z těch jednání mám hodně dobrý pocit. Nedělá se tam politika, ale fotbal,“ tvrdil předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

„Věřím, že se nám podaří dva zásadní cíle. Tím prvním je změna formátu ligy, tím druhým zavedení videa,“ pokračoval. „Nechceme ale měnit počet účastníků první a druhé ligy. Chceme více zápasů. Po třiceti kolech by se liga rozdělila na tři skupiny – o titul, o poháry a o záchranu. To je moje doporučení, ale rozhodující slovo budou mít kluby,“ upřesnil Svoboda.

Ten rovněž vyhlásil, že se chce liga ještě o kus posunout. „Doufám, že nová éra naplní očekávání, které do toho ligové kluby vkládají. Věřím, že se nám podaří zvyšovat sportovní úroveň, která je už nyní vysoká. Doufám, že tu vysokou laťku udržíme a splníme náš společný cíl, aby od nadcházející sezony byl vítěz ligy rovnou v Lize mistrů. To by bylo pro prestiž nejlepší,“ vysnil si.

Předseda Ligové fotbalové asociace Svoboda: Chci nový formát ligy
Video se připravuje ...

Liga dál jedná o partnerovi z Číny

Liga také nadále jedná o partnerovi z Číny, jednu novinku spojenou s asijskou zemí předseda FAČR Miroslav Pelta ale už oznámit mohl. „Čína má v tuto chvíli možnost vysílat český fotbal, kontrakt je uzavřený. Chtěl bych za to poděkovat panu Tvrdíkovi ,“ prozradil Pelta.

Je tedy možné, že se některé zápasy české ligy budou hracími časy čínskému trhu přizpůsobovat? „Žádné časy jsme jim zatím negarantovali. Ale podívejte se, jak je to v Anglii či Itálii. Když čínský trh chce, tak se ten zajímavý čas určitě najde. Zvýšilo by to sledovanost české ligy,“ dodal.

Pro české fanoušky je ale důležitější, že od nové sezony bude dva zápasy z každého kola vysílat kanál O2 Sport. Ten bude mít stejně jako v minulém ročníku první volbu. Nejzajímavější zápas kola by se tak měl hrát v neděli od 15:00, v létě od 19:00. Další zápas bude O2 vysílat v sobotu odpoledne či večer. V pondělí se bude znovu hrát pouze výjimečně.

Další dva zápasy nabídne fanouškům ČT Sport. Ta bude mít druhou a třetí volbu. Jeden zápas poběží na obrazovkách v pátek od 20:15 a druhý v sobotu od 17:00. V době Olympiády v Riu ale ČT českou ligu omezí a diváci uvidí jen jeden zápas z každého kola.

Exkluzivně všechny zápasy každopádně bude moci fotbalový fanoušek sledovat na portálu iSport.cz. Samozřejmostí pak budou rychlá videa, sestřihy i doplňkové programy.

Liga má sponzora. Zvolili jsme ryze českou společnost, tvrdí Pelta
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud