24. října 2011 • 15:30

Potvrzeno: Paclík se chce stát šéfem českého fotbalu!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VĚDĚLI JSME PRVNÍ - Volba o čelo předsedy Fotbalové asociace (FAČR) má nového kandidáta. Dvojici Jindřich Rajchl - Miroslav Pelta doplnil majitel Viktorie Plzeň Tomáš Paclík. Potvrdily se tak informace iSport.cz, který o úmyslu vlivného podnikatele referoval jako první.



Zásadní otázka českého fotbalu už nebude postavena tak, jestli Jindřich Rajchl, nebo Miroslav Pelta. Rozroste se o další jméno - Tomáše Paclíka, současného majitele mistrovské Plzně.

Svou kandidaturu oznámil na pondělní tiskové konferenci. "Tento krok jsem velmi dlouho zvažoval. Nakonec jsem se pro něj rozhodl z toho důvodu, že chci zamezit tomu, aby se k moci dostali lidé, kterým jde primárně o moc a peníze," uvedl Paclík.

Paclík půjde do boje o předsednické křeslo proti Peltovi a Rajchlovi, kteří o funkci usilovali již 16. září. Ale protože se obě komory Čechy a Morava nedokázaly dohodnout na programu, byla volba zablokována.

Paclík o vztahu k fotbalu:
"Sleduju ho odmalička, miloval jsem ho vždycky, samozřejmě když to vidíte zevnitř, pozice je úplně jiná. Žijete tím denně, ještě trochu jinak. Musím říct, že mě to baví. Ale pokud to dáváte do souvislosti s penězi, my si nemůžeme dovolit soupeřit se Spartou, která má velmi bohatého majitele. Pro mě je ale podstatné to, abychom dál hráli hru, u které se lidi budou bavit."
Majitel Plzně Tomáš PaclíkFoto Pavel Mazáč (Sport)

"Můj úkol je, abych našel vhodného kandidáta. Jednal jsem až do dnešního dne, ptal jsem se jich, jestli by do toho šli, kdyby měli víc času. Proto jsem se rozhodl k tomuto nestandardnímu kroku," vysvětlil Paclík, proč do volby půjde.

Majitel Plzně prozradil, že svou kandidaturu bere pouze jako dočasnou. Chce zabránit Peltovi ve znovuzvolení a během roku a půl najít nového, vhodnějšího kandidáta.

"Ano, budu provizorní předseda. Nikdy jsem nechtěl dělat předsedu, ale teď musím.," řekl na tiskové konferenci. "Kandiduju jen proti Peltovi. Kdyby nekandidoval, vůbec to nebudu dělat," vysvětlil.

Paclík chce zabránit tomu, aby se k vládě nad českým fotbalem dostal i Roman Berbr, současný šéf fotbalu v plzeňském kraji.

"Řekl jsem, že kandiduji proti Peltovi. Ale hlavně šlo o Berbra. Jsem si jistý, že spolu chystali nějaký obchod," myslí si Paclík.

Další valná hromada se uskuteční 17. listopadu. A tentokrát s kandidátem, jenž se rozkmotřil s vlivnými postavami českého fotbalu - např. s Danielem Křetínským (Sparta) či Alešem Řebíčkem (Slavia).

Před média jim dokonce vzkázal, že "se zmanipulovat nenechá". Posledním bodem, který nadobro zmrazil jejich vztahy, byla Paclíkova snaha odvolat šéfa komise rozhodčích Luďka Macelu a dosadit na jeho post Dagmar Damkovou.

Na vzájemných vztazích nepřidalo ani podezření týkající se státních zakázek.

Jeho firma údajně měla za necelé tři roky vydělat bez výběrového řízení 54 milionů korun za to, že prala policejní uniformy v objektu, kterou samo ministerstvo vnitra levně pronajalo.

Paclík se však s tehdejším ministrem Ivanem Langerem bránil a jakékoliv provinění proti zákonům ČR razantně odmítal.

Naopak u fanoušků Viktorie Plzeň se těší velké oblibě. Klub se pod jeho vedením finančně stabilizoval, vyhrál mistrovský titul a vůbec poprvé v historii postoupil do milionářské Ligy mistrů.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud