3. dubna 2013 • 17:05

Říkají mu nový Čech. Brankář Štěch ale dokázal ožít až ve třetí lize

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už ho zase začali přirovnávat k Petru Čechovi. V Anglii se kariéra Marka Štěcha nebezpečně zabrzdila, teď začíná talentovaný brankář zase stoupat vzhůru. Po dlouhém trápení ve West Hamu se stal klíčovou oporou fotbalistů Yeovilu ve třetí anglické lize a táhne tým za historickým postupem.



Klíčové pro něj je, že ve 23 letech konečně začal pravidelně chytat a má šanci se zlepšovat. Štěch už jako šestnáctiletý zamířil ze Sparty do West Hamu, kde však nedostal větší šanci. I kvůli klauzuli ve smlouvě, podle které by londýnský celek musel vyplatit Spartě určitou sumu peněz, pokud by pražský rodák nastoupil v sezoně do více než pěti zápasů.

"Po trápení ve West Hamu jsem potřeboval hlavně chytat. V létě jsem měl několik nabídek. Vybral jsem si Yeovil, kde jsem už hostoval a věděl jsem, že mi trenér dá šanci. Nechtěl jsem zas jen sedět na lavičce," řekl Štěch.

Dosud odchytal všech 41 ligových zápasů a dalších sedm v poháru. "Někdy jsou to až tři zápasy za deset dní, což je pro mě jako pro brankáře super, protože se zdokonaluji a mám větší sebevědomí. Jsem opravdu rád, protože jsem si kariéru znovu nastartoval. Je to super," raduje se Štěch.

"Je to sice třetí liga, ale je to super škola, protože do vápna létá hodně centrů a je to dost tvrdé. Pro brankáře je to výborné, aby si to osahal a byl připravený na rychlejší fotbal ve vyšších soutěžích," dodal.

Může si zachytat ve slavném Wembley

Vychytal už 16 nul a v týmu patří spolu s nejlepším střelcem soutěže Paddym Maddenem ke klíčovým oporám. I jeho zásluhou se v lednu a únoru tým nadechl ke šňůře osmi ligových výher a dostal se do boje o postup do druhé ligy, což by se Yeovilu povedlo vůbec poprvé v historii.

"Přitom v minulé sezoně se Yeovil zachraňoval. Nikdo nečekal, že teď budeme bojovat o postup. Zvláště když máme jeden z nejmenších rozpočtů v soutěži," řekl Štěch. Tým je na šesté příčce zaručující účast v play off o postup. "Už jsme byli i druzí, ale pak jsme smolně poztráceli nějaké body. Pokud bychom ale vyhráli posledních pět zápasů, mohl by z toho být i přímý postup, což by bylo neskutečné. Náš cíl je udržet se v play off a zkusit postoupit přes něj. Finále by se hrálo na slavném Wembley," dodal.

Šance na postup stoupla po pondělním utkání, ve kterém Yeovil vyhrál 2:1 na hřišti Notts County i díky skvělému zákroku Štěcha za stavu 0:0. "Obrovitý dvoumetrový útočník hlavičkoval z malého vápna k tyči. Já, jak jsem se přesouval, tak jsem se reflexivně natáhl a vyrazil míč. Srandovní bylo, že se to stalo ve stejný den, kdy Petr Čech předvedl ten svůj zákrok proti Manchesteru United. Fanoušci také hned na twitteru ten můj zákrok k jeho přirovnávali," uvedl Štěch.

Fanoušci o něm zpívají písničku

Fanoušci Yeovilu ho opěvují. "Mají takovou písničku, že máme nejlepšího gólmana v soutěži. Je to pěkné, že si mě váží. Svými výkony se jim to snažím vrátit," uvedl Štěch, kterému fanoušci zazpívali i v únoru, když se mu a jeho přítelkyni Louise narodila dcerka Lyla.

V létě se bude rozhodovat o jeho dalším osudu. "Mám sice podepsanou smlouvu na dva roky, ale i klub říkal, že se po roce uvidí, co dál. Mají to tu postavené na tom, že hráče vychovávají a pak je prodávají dál, aby měli na chod klubu," vysvětlil Štěch. "Už se na mě v lednu poptávaly kluby z druhé ligy i z Premier League," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud