21. února 2014 • 11:18

V Anglii řeší Magathovy tréninky. Ještě mi nikdo neumřel, brání se

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hráče umí sedřít z kůže. Tréninkové metody Felixe Magatha jsou pověstné. A mnohdy překračují veškeré meze. I proto si spousta fotbalistů s německým koučem nesedla, včetně českých reprezentantů Petra Jiráčka a Václava Pilaře. V Anglii, kam zavítal poprvé na zahraniční angažmá s úkolem zachránit Fulham v Premier League, jeho tréninky důkladně probírají. A Magath je obhajuje: „Jsem nejúspěšnějším koučem v Německu.“




Felix MagathFoto Reuters
V Německu ho přezdívají "Saddám". Označují ho za posledního diktátora v Evropě nebo tyrana. Málokterý hráč jeho tréninky zvládá. „Ale ještě při nich nikdo neumřel,“ usmál se Magath na redaktora Daily Telegraph, se kterým seděl v luxusní kavárně u stadionu Fulhamu a popíjel mátový čaj.

„Proč bych měl měnit svoje tréninky?“ zeptal se. „V tuto chvíli jsem nejúspěšnějším trenérem v Německu. Takže mi řekněte, proč bych je měnil? Můžete mi to vysvětlit? Dosud moje tréninky každý přežil,“ uvedl Magath.

O jakých metodách je řeč? Tak třeba po debaklu 0:3 s Bayernem Mnichov vyhnal hráče Wolfsburgu do lesa k dlouhému výběhu. To by se ještě dalo chápat jako dostatečný trest za slabý výkon a porážku. Magath pak ale doslova zešílel, většinu připravených občerstvovacích lahví s vodou vylil. Hráči byli po 14 kilometrech v šoku a bez pití. Wolfsburg to později okomentoval slovy, že šlo o výchovné opatření a že touto metodou chtěl Magath stmelit kolektiv. Napít dostali jeho svěřenci až později v klubovém areálu.

Felix Magath převzal londýnský Fulham s úkolem zachránit klub v Premier League.
Felix Magath převzal londýnský Fulham s úkolem zachránit klub v Premier League.

„Jeho metody se ani popsat nedají. Byly nelidské,“ řekl před rokem portálu iSport.cz Václav Pilař. „Nikdy jsem nic takového nezažil, bylo toho hrozně moc. Trénovali jsme i třikrát denně. Večer jsem přišel na hotel, lehl do postele a v tu ránu jsem usnul. Jenom trénink a spánek, nic jiného jsem nedělal. Někdy jsem se ani nenajedl, to se mi ještě nikdy nestalo.“

Když Magath ve Wolfsburgu skončil, proslýchalo se, že kabina šla proti němu. Fotbalistům měla dojít trpělivost právě po tom, co jim v lese vylil většinu vody. „Zní to blbě, ale jsem rád, že už tu není,“ přiznal Pilař.

Magath ale názory hráčů, kteří nebyli v jeho mužstvu klíčoví, nebere vážně. Za svoji trenérskou kariéru vedl mnoho týmů a zvučných jmen, včetně Raúla v Schalke 04. A právě na něj se odkazuje. „Schválně se zeptejte Raúla na moji práci, neptejte se hráče, který nehraje. Zeptejte se dobrých hráčů a dostanete správné odpovědi. Jsem hodný chlap, žádný drsňák.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud