8. října 2014 • 04:30

Keanovy paměti: Hádal se s Fergusonem, Real odmítl na záchodě

Autor: iSport.cz, pj
Vstoupit do diskuse
0
  • Keanovy paměti: Hádal se s Fergusonem, Real odmítl na záchoděKeanovy paměti: Hádal se s Fergusonem, Real odmítl na záchoděFOTO: profimedia.cz, EPA

    Jeho kariéra byla jako jízda na horské dráze.  Roy Keane, někdejší hvězda a kapitán Manchesteru United, prožil mnoho zajímavých okamžiků, o kterých nyní napsal autobiografii. Otevřeně popisuje hořký konec na Old Trafford i hádku s trenérem Sirem Alexem Fergusonem. Mluví o bitce s legendárním gólmanem Peterem Schmeichelem či trapném rozhovoru s představitelem Realu Madrid, který mu nabídl angažmá, když zrovna seděl na záchodě...

  • O nabídce Realu Madrid

    "Můj agent mě upozornil, že mi bude volat sportovní ředitel Realu Madrid Emilio Butragueño, tak jsem nosil mobilní telefon všude s sebou. A protože jsem měl štěstí, zavolal mi, když jsem zrovna seděl na záchodě. 'Podívej, Royi, rádi bychom tě měli v našem týmu,' řekl mi do sluchátka. Stačilo, aby vedení klubu obchod odsouhlasilo, ale odmítl jsem a odešel do Celtiku. Měl jsem si cenit nabídky Realu víc. Byla to nejaktraktivnější výzva, ale nepřijal jsem ji. Tamější počasí a tréninky mohly prodloužit moji kariéru. Ale rozhodl strach, strach z neznámého."

    Roy KeaneFoto profimedia.cz

  • O bitce se spoluhráčem Schmeichelem

    "Došlo k ní na herním soustředění v Asii v roce 1998. Měli jsme už něco vypito a Schmeichel řekl: 'Už tě mám dost, nastal čas to vyřešit.' Tak jsem odpověděl: OK, a pobili jsme se. Trvalo to asi deset minut. Bylo tam dost křiku, Peter je silný chlap. Ráno jsem se vzbudil a moc si toho nepamatoval. Ruka mě fakt bolela, měl jsem vykloubený prst. Když se kluci o bitce bavili, začal jsem si vzpomínat. Mezitím mi Nicky Butt říkal, co se v noci stalo. Peter mě popadl a já ho udeřil hlavou. Bojovali jsme spolu roky. Na tiskovce si Peter sundal sluneční brýle a ukázal monokl. Novináři se hned začali ptát, co se s ním stalo."

    Červená karta a vyloučení. Tahle kombinace na hru Roye Keanea seděla.Foto profimedia.cz

  • O číslu 7, které Ferguson nechtěl dát Beckhamovi

    "Kapitánská páska je důležitá, ale i čísla mohou mít význam. V Manchesteru United byla sedmička symbolická. Když odešel Eric Cantona, diskutovali jsme o tom, kdo bude novým kapitánem. Byl jsem docela klidný. Ale zbylo po něm také číslo 7, které v minulosti nosili Bryan Robson nebo George Best. Trenér Ferguson mě zatáhl do kanceláře a chtěl, abych si sedmičku vzal já: 'Vím, že ji Beckham bude chtít a já nechci, aby ji nosil.' Nechtěl jsem to číslo. Měl jsem šestnáctku od svého příchodu, protože mi tehdy bylo 16 let. Fergusonovi jsem řekl: Dej ho Beckhamovi."

    Roy Keane a David BeckhamFoto profimedia.cz

  • O hádce s Fergusonem, spoluhráči a konci v Manchesteru United

    Roy Keane po ligové porážce 1:4 s Middlesbrough v roce 2005 ostře zkritizoval spoluhráče v rozhovoru pro klubovou televizi. Na příkaz Alexe Fergusona ale nikdy nebyl odvysílaný. Zkušený kouč proto požádal Keana před celým týmem, aby vysvětlil svoje slova. Prý s tím nikdo neměl problém kromě brankáře Edwina van der Sara.

    Asistent trenér Carlos Queiroz tehdy Keanovi vyčinil, že "spoluhráčům neukázal ani špetku loajality". To kapitána United naštvalo. "Stál vedle mě, nechápu, proč jsem ho neuhodil. Řekl jsem mu: Carlosi, ku*va, nevytahuj na mě loajalitu. Po roce jsi z klubu odešel do Realu Madrid. Neopovažuj se zpochybňovat mou loajalitu! Měl jsem nabídky odejít do Juventusu a Bayernu Mnichov, ale zůstal jsem tady. Místo toho, abychom trénovali, tak tady probíráme takové věci..."

    Vztek na Queiroze v něm přetrval. Když později žádal od hráčů, aby si zopakovali některé nácviky při tréninku, Keane se ho zeptal, jestli od manželky taky vyžaduje neustále stejnou polohu. "To stačí, už toho mám dost!" vložil se do sporu Alex Ferguson. "Dobře, trenére. Ale my od vás potřebujeme víc, ku*va! To kvůli vám ztrácíme v tabulce tolik bodů," odvětil nekompromisně Keane.

    Roy Keane s trofejí Ligového poháru v roce 2004.Foto profimedia.cz

    Van der Sar mu řekl, aby na trenéra mluvil jiným tónem. To Keana nahněvalo: "Edwine, ku*va, proč nezavřeš hubu? Jsi tady dvě minuty a poskytl si víc rozhovorů než já za posledních dvanáct let." Keane dostal pokutu pět tisíc liber, ale už věděl, že si tím předčasně ukončil kariéru na Old Trafford. Definitivně si byl jistý, když mu Ferguson zakázal naskočit po zranění do zápasu rezervního týmu. Krátce na to se oba sešli u trenéra v kanceláři.

    "Royi, myslím, že jsme se dostali na konec," začal Ferguson. Keane souhlasil, ale byl překvapený, že ředitel klubu David Gill prakticky ihned vydal písemné prohlášení o jeho odchodu. "Měli to připravené. Byl to jen další ruční granát, který na mě hodili. Nenapsali to o jednu nebo dvě hodiny později. Nebo po našem sezení. Už to měli napsané," štve Keana. "Tak jsem se Fergusona zeptal, jestli můžu hrát za někoho jiného. Odpověděl mi: Můžeš, protože jsme roztrhali tvou smlouvu. Nevadilo mi to. Věděl jsem, že některé kluby o mě budou mít zájem. V duchu jsem si jen řekl: Zas*anej ču*ák. Postavil se a odešel."

    Později ale litoval jediné věci - že se omluvil Fergusonovi a asistentovi Carlosu Queirozovi. "To jsem neměl dělat. Později jsem o tom přemýšlel a říkal jsem si, proč jsem se, ku*va, omlouval? Asi jsem chtěl udělat správnou věc. Ale rozhodně jsem neomlouval své chování ani postoje," dodal Keane.

    Rok 2004. Roy Keane a Alex Ferguson na tiskové konferenci před utkáním Ligy mistrů proti pražské Spartě.Foto Archív Sportu

  • FOTOGALERIE: Roy Keane

    Roy Keane a David Beckham
    Roy Keane a David Beckham

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud