Pavel Janega
11. ledna 2015 • 04:15

Znásilnil, nezahraje si?! V Anglii řeší, zda dát šanci bývalému hráči City

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozoruhodný příběh fotbalisty Cheda Evanse sleduje celá Británie. Kdysi vynikající talent Manchesteru City se vrátil z vězení, kam se dostal po znásilnění devatenáctileté dívky, a začal si hledat nové angažmá. Pár nabídek měl, naposledy od Oldhamu Athletic, týmu ze třetí ligy. Proti jeho návratu do fotbalu se ale postavili statisíce fanoušků, sponzoři a dokonce i premiéři dvou zemí.



Evansovi se stala osudnou květnová noc roku 2011. Na hotelový pokoj si s kamarádem pozval neznámou dívku, patrně pod vlivem alkoholu. Problém byl v tom, že druhý den si bujarý večírek vůbec nepamatovala a policii nahlásila znásilnění.

Šokovaný Evans byl usvědčen a odsouzen na pět let do vězení. Soud odůvodnil verdikt tím, že dívka byla příliš opilá na to, aby mohla se sexem svobodně souhlasit. Objevily se samozřejmě i dohady, že se chtěla zviditelnit. „Jsem nevinný, nikdy bych nikomu neublížil,“ plakal Evans.

Za mřížemi si odpykal polovinu trestu (dva a půl roku), zbytek mu byl podmínečně prominut. Od října je zase na svobodě. Jenže kvůli pošramocené pověsti teď nemůže sehnat práci. Naposledy byl dohodnutý právě s Oldhamem, který ale ve čtvrtek otočil a oznámil, že Evanse nechce.

Zaměstnáš ho? Znásilníme tvoji dceru

Proč? Fanoušci sepisovali petice, proti byli i vlivní politici. Britský premiér David Cameron uvedl, že „taková rozhodnutí musejí kluby zvažovat velice opatrně, protože fotbalisté jsou vzory pro mládež“.

Přidal se i vůdce labouristické strany Ed Miliband, jenž Evanse kritizuje za to, že svého činu ani trochu nelituje. Šestadvacetiletý fotbalista se omluvil pouze za důsledky oné noci, nikoliv za čin, který měl způsobit. „Protože jsem nic špatného neudělal,“ opakuje.

Ched Evans se svou přítelkyní Natashou Massey
Ched Evans se svou přítelkyní Natashou Massey

S blížícím se Evansovým příchodem se navíc od Oldhamu začali odvracet sponzoři. Hlavní partner Verlin Rainwater Solutions vypověděl smlouvu, „přezkoumat sponzorství“ byla připravena také společnost Mecca Bingo. „Z jejich strany šlo velký tlak,“ přiznává vedení.

Co je vůbec nejhorší – funkcionáři čelili extrémním útokům. Bylo jim vyhrožováno smrtí, jeden z členů z klubového představenstva dokonce obdržel zprávu, že pokud Evans přijde, jeho dcera bude znásilněna. Takže Oldham nakonec vycouval.

V cizině si neškrtne

Je to už čtvrtý klub, který projevil o Evanse zájem, aby záhy přerušil veškerá jednání. Poprvé o něm uvažoval Sheffield United, jeho poslední zaměstnavatel. Když mu nabídl možnost trénovat s týmem, fanoušci se vzbouřili a do petice nasbírali 165 tisíc podpisů.

Podobný příběh pokračoval v Hartlepoolu United nebo maltském klubu Hibernians. Ten už dokonce předložil Evansovi půlroční smlouvu, jenže narazil na přísné britské zákony, které pachatelům sexuálních trestných činů nedovolují pracovat v zahraničí. Ostře proti byl i maltský premiér. „Jeho příchod by neuškodil jenom klubu, ale celé zemi,“ prohlásil.

Evans pořád věří, že se mu podaří své jméno očistit. Už ví, že jinak se mu fotbalovou kariéru restartovat nepodaří.

Kauza Cheda Evanse: Jak šel čas

30. května 2011

Evans je zadržen pro podezření ze znásilnění devatenáctileté dívky v severním Walesu. Obviněn je o dva měsíce později společně s kamarádem.

20. dubna 2012

Soud nařizuje Evansovi pětileté vězení, jeho kamaráda zprošťuje viny. Evans se brání, že nikoho neznásilnil. Sheffield United s ním ukončuje smlouvu.

17. října 2014

Evans je propuštěn z vězení po 2,5 letech a Sheffield United mu nabízí, že může trénovat s týmem. Fanoušci jsou proti a sepisují petici.

13. listopadu 2014

Olympijská vítězka Jessica Ennis-Hillová žádá, aby Sheffield odstranil její jméno ze stadionu. Připojují se další slavní fanoušci. Klub za týden oznamuje, že Evans s týmem trénovat nebude.

20. prosince 2014

Trenér Hartlepoolu Ronnie Moore přiznává, že chce Evanse. O dva dny později vydává klub ze čtvrté anglické ligy prohlášení, že už o něj nestojí.

3. ledna 2015

Kvůli britským zákonům definitivně padá Evansův přestup na Maltu, zároveň už ale zahajuje jednání s Oldhamem. Sponzoři začínají vyhrožovat odchodem.

7. ledna 2015

Majitel Oldhamu Simon Corney hlásí, že Evans posílí jeho klub na 80 procent. Po výhrůžkách ale následný den vydává prohlášení, že se přestup neuskuteční.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud