16. ledna 2015 • 04:30

Co píší o Bonym? V Africe bojují o jeho postel, ve Spartě se učil lyžovat

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Útočník Wilfried Bony je po svém přestupu do Manchesteru City v Anglii tématem číslo jedna. Britské deníky pátraly po původu muže, který se vypracoval z malé fotbalové akademie v Pobřeží slonoviny až v nejdražšího afrického fotbalistu v historii. Svou roli sehrála v zajímavém Bonyho příběhu i pražská Sparta.



Wilfried Bony začínal svou profesionální kariéru ve skromné fotbalové akademii v rodném Pobřeží slonoviny. Její zakladatel a zároveň současný majitel Cyrille Domoraud hrál také v Evropě, ve své kariéře prošel mimo jiné oba milánské velkokluby.

„Chtěl jsem fotbalu vrátit, co mi dal,“ vysvětluje hrdý majitel důvody, které ho vedly k založení akademie. „Bony je moudrý chlapec, který moc dobře ví, co chce,“ hodnotí Domoraud největší hvězdu, která kdy z jeho líhně vyšla.

V Domoraudově akademii mají teď příjemné starosti. Všichni mladí fotbalisté chtějí svůj velký vzor následovat, proto je zde velký boj o to, kdo bude spát v Bonyho bývalé posteli.

„Bony je jedním z top fotbalistů. Je to vždy velká pocta spát v jeho posteli,“ přitakává sekretář akademie Carmel N'Guessan. Takové štěstí může mít ale vždy jen jeden. A kdo že se pravidelně probouzí v Bonyho posteli nyní? „Jmenuje se Suarez,“ smějí se mladí hráči.

Bony Wilfried s Tomášem Řepkou na zasněženém hřišti
Bony Wilfried s Tomášem Řepkou na zasněženém hřišti

Bony, který se stal díky přestupu v hodnotě až 28 milionů liber nejdražším Afričanem v historii fotbalu, zároveň celou akademii hodně zpopularizoval. To potvrzuje i šestnáctiletý Doumbia Aidianu, který právě do fotbalového centra nastoupil.

„Je neuvěřitelné trénovat na stejném místě jako Bony,“ rozplývá se. Akademie přitom nadále zůstává skromná. Mladí hráči zde nenaleznou žádný bazén či speciální tělocvičny. Mohou ovšem následovat svůj velký vzor a to je pro ně mnohem více.

Co to sakra je? Bony ve Spartě poprvé viděl sníh

Anglická média pochopitelně nemohla opomenout ani Bonyho nezanedbatelnou epizodu v pražské Spartě. Kromě toho, že se Bony naučil obstojně česky, uviděl něco, co ještě nikdy předtím. Sníh.

„Co to sakra je?“ divil se mladý útočník, když poprvé viděl bílé závěje. Výzvy se ale nebál a dokonce se ve Spartě naučil lyžovat.

Kromě toho ale především udivoval na hřišti. Díky tomu se přes nizozemský Arnhem a velšské Swansea dostal až do slavného Manchesteru City. Nyní je skutečnou fotbalovou superstar.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud