Karel Häring
12. února 2015 • 21:30

Spirála miliard v Anglii. Sestupující vydělá tolik, co Real či Barca

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední klub Premier League vydělávající z prodeje televizních práv prakticky tolik co Real či Barca? Hvězdy s týdenním platem přes magickou hranici 500 tisíc liber (cca 18,5 milionů korun)? Fantasmagorie? Ne tak docela. Od léta 2016 je to díky nové smlouvě mezi anglickou ligou a tamními televizními společnostmi velmi reálné.



Když už i výkonný ředitel Premier League Richard Scudamore přizná, že ho konečná suma překvapila, je jasné, že musí jít o něco výjimečného. O „raketu“. A tou částka 5,1 miliardy liber za tři sezony (cca 190 miliard korun) rozhodně je.

Jistě že se čekalo navýšení. Ale rozhodně ne tak monstrózní. Současná smlouva, platná od léta 2013 do 2016, zajišťuje Premier League od držitelů práv společností Sky Sports a BT Sport zhruba 111 miliard korun. A v době, kdy vyšla najevo, způsobila pozdvižení, protože znamenala nárůst o 70 procent.

A stejné zvýšení oznámili šéfové PL i v úterý, s tím, že dominantní Sky zaplatí v přepočtu 154 miliard korun a na BT připadá 35,5 miliardy korun. Obě společnosti sice budou od léta 2016 vysílat víc přímých přenosů než dosud, nicméně i tak je vyjde jeden zápas mnohem dráž než v současnosti. Jen pro představu, Sky Sports bude v průměru stát jeden zápas téměř 400 milionů korun.

„Ten nárůst (celkové částky) je tak fenomenální, že neexistuje racionální vysvětlení,“ citoval deník The Times Claire Endersovou, mediální analytičku.

Scudamore je pochopitelně nadšený, ačkoliv sám přiznal, že tak vysoká suma překvapila i jeho samotného. „Věřím, že Premier League je vynikající export Velké Británie a v celkovém kontextu vytváří velmi pozitivní dojem ve světě. Pokud byste udělali nějakou mezinárodní anketu, pak jsou to symboly jako Premier League, BBC nebo královna, které lidé vnímají na naší zemi pozitivně,“ nechal se slyšet.

TOP 5 zákroků Premier League: Parádní Čechův reflex na čáře
Video se připravuje ...

TOP 5 gólů 25. kola Premier League: Trefa Bobbyho Zamory do sítě Sunderlandu
Video se připravuje ...

Snižte ceny vstupenek, nabádají legendy

Ještě větší radost než Scudamore sdílí z nové smlouvy samotné kluby. Už díky stávajícímu kontraktu nemají jejich příjmy z prodeje práv v Evropě konkurenci.

Například Cardiff, který v sezoně 2013/14 skončil poslední, vydělal dvě miliardy korun, což je víc než Atlético a Bayern dohromady! A teď se rozdíly ještě zvýší. K nové lukrativní smlouvě začne vedení PL uzavírat v nejbližších měsících kontrakty i po celém světě a očekává se, že celkově by se tak suma mohla vyšplhat až na 8 miliard liber (cca 296 miliard korun).

To by podle anglických expertů znamenalo, že například ligový šampion sezony 2016/2017 si vydělá necelých 5,78 miliardy korun (doposud 3,6)! A i poslední tým by se napakoval částkou okolo 3,7 miliardy korun, což mimochodem je jen o něco méně než momentálně utrží ze zisku prodeje TV práv Real či Barcelona.

Zveřejněná částka vyvolala v Anglii protichůdné reakce. Část lidí se obává, že nárůst zvýší také poplatky za televizní stanice, a že vyšší výdělky investují kluby především do nákupu hráčů a vyšších výdajů za mzdy. I proto se mluví o tom, že by mohla být prolomena magická hranice 500 tisíc liber týdně (18,5 milionu korun). Dosavadním rekordmanem je Wayne Rooney z Manchesteru United (300 tisíc liber - 11 milionů korun).

Legendy jako Gary Lineker či Jamie Carragher patří mezi ty, kteří apelují na to, aby se vyšší příjmy promítly mimo jiné do snížení cen vstupenek a na stadiony se tak vrátili „skuteční fanoušci“.

To ukáže budoucnost, jisté je, že finanční propast mezi týmy Premier League a zbytkem světa se opět zvýší. Nějakou bizarní ukázku? Například Burnley, které je považováno za nejmenší klub v soutěži, vydělává víc než například Ajax Amsterdam.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud