22. června 2015 • 17:57

Přestup ROKU! Čech už patří Arsenalu za 418 milionů, tvrdí v Anglii

Autor: pta, iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Anglii už mají jasno - měsíce spekulací jsou u konce. Brankář Petr Čech přestupuje z Chelsea do Arsenalu. O dohodě obou klubů informuje web britského deníku Daily Mail. Čech tak po jedenácti letech opouští klub, se kterým vyhrál anglickou Premier League i Ligu mistrů, v poslední sezoně ale dělal jen náhradníka Thibautu Courtoisovi.



V novém působišti by se měl sejít s reprezentačním spoluhráčem Tomášem Rosickým . Přestupová částka činí podle britských médií 11 milionů liber (417 milionů korun), což z českého reprezentanta dělá šestého nejdražšího gólmana v historii.

Statistice nejdražších gólmanů suverénně vévodí Ital Gianluigi Buffon , za něhož v roce 2001, kdy mu bylo 23 let, zaplatil Juventus rekordních v přepočtu 33 milionů liber Parmě.

Hned první soutěžní zápas by pro Čecha mohl být pořádně pikantní. Arsenal se totiž 2. srpna utká o anglický Superpohár ve Wembley právě s Chelsea.

Na oficiální potvrzení od obou klubů se teprve čeká. "Transfer Petra Čecha není uzavřen. Až tomu tak bude, veřejnost budeme informovat," uvedl Viktor Kolář z agentury Sport Invest, který Čecha zastupuje. Neexistuje však jediný náznak, že by se přestup roku neměl stát realitou.

Třiatřicetiletý Čech, jenž měl v Chelsea smlouvu ještě na jeden rok, se stal teprve čtvrtým hráčem, který mezi oběma londýnskými kluby přestoupil. Při vyjednávání podmínek mu údajně trenér Arsene Wenger minulý týden přislíbil pozici brankářské jedničky.

Čech od svého příchodu na Stamford Bridge v roce 2004 pomohl Chelsea čtyřikrát vyhrát anglickou ligu i pohár, v roce 2012 s ní triumfoval v Lize mistrů a rok nato v Evropské lize. Na svém kontě má rekordních 162 zápasů s čistým kontem v Premier League za jediný klub. Před minulou sezonou ztratil pozici prvního brankáře, kterou převzal Belgičan Thibaut Courtois . Rodák z Plzně v minulé sezoně zasáhl jen do sedmi ligových a celkově 16 soutěžních zápasů.

Milníky Čechova působení v Chelsea
Únor 2004 - Podepsal pětiletou smlouvu s Chelsea platnou od 1. července téhož roku, jeho dosavadní klub Stade Rennes za něj dostal okolo sedmi milionů liber (zhruba 420 milionů korun), čímž se Čech stal třetím nejdražším českým hráčem po Nedvědovi a Rosickém.
25. července 2004 - V přípravném utkání s Celticem Glasgow během amerického turné si odbyl premiéru za Chelsea, když po prvním poločase vystřídal Carla Cudiciniho.
27. února 2005 - Díky výhře nad Liverpoolem ve finále Ligového poháru slavil zisk první trofeje v barvách londýnského celku.
5. března 2005 - Sérií 1025 minut bez inkasovaného gólu vytvořil nový rekord Premier League (později ho zlepšil Edwin van der Sar).
30. dubna 2005 - Chelsea s vydatným Čechovým přispěním si tři kola před koncem zajistila mistrovský titul, svůj první po 50 letech.
14. října 2006 - V utkání anglické ligy v Readingu utrpěl po srážce s protihráčem Stephenem Huntem zlomeninu lebeční kosti a ještě týž den se podrobil operaci.
20. ledna 2007 - Po 98 dnech od operace se v ligovém duelu s Liverpoolem vrátil na hřiště, od té doby používá ochrannou helmu.
1. listopadu 2008 - V ligovém utkání se Sunderlandem vychytal 100. čisté konto za Chelsea, potřeboval k tomu 180 soutěžních zápasů.
15. dubna 2010 - V utkání proti Boltonu vychytal svoji stou nulu v anglické lize.
19. května 2012 - Chycenou penaltou v prodloužení a dalšími dvěma v rozstřelu výrazně přispěl k vítězství Chelsea nad Bayernem Mnichov ve finále Ligy mistrů.
15. května 2013 - Díky výhře 2:1 nad Benfikou Lisabon slavil triumf v Evropské lize.
11. ledna 2014 - V ligovém utkání s Hullem překonal klubový rekord v počtu vychytaných nul, který držel s 208 čistými konty Peter Bonetti.
Srpen 2014 - Po deseti letech přišel o pozici týmové jedničky, z níž ho odsunul o deset let mladší Belgičan Thibaut Curtois.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud