2. srpna 2015 • 04:58

Legenda srovnává před bitvou gólmanů: Je Čech lepší než Courtois?

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE 16:00 | Brankář Petr Čech z Arsenalu je lepší než Thibaut Courtois z Chelsea. Před dnešní ostře sledovanou bitvou o anglický Superpohár srovnává někdejší parťáky z tábora „blues“ legendární gólman Pat Jennings, který chytal za Arsenal a Tottenham. Ten vybral u příležitosti šlágru ve Wembley šest kritérií a v nich ohodnotil brankářské hvězdy. Z bodovacího souboje to vyhrál Petr Čech 51:49, teď ještě záleží, jak zápas dopadne přímo na hřišti.



V řadě kritérií jsou podle Jenningse gólmani hodně vyrovnaní. Třeba ve schopnosti lapit střely dostali oba brankáři od legendy známku 9. „Oba mají v tomhle směru podobné přednosti. Čech v minulé sezoně chytil 76,6 procenta střel, zatímco Courtois zastavil 74,45 procenta střel,“ plyne z hodnocení brankářských jedniček Arsenalu a Chelsea.

Za kopací techniku a schopnost rozehrávky si vysloužily obě hvězdy osmičku. „Courtoisovi je třiadvacet a je hodně působivé, jak si je jistý a co dovede. Nemá žádný problém přihrát míč,“ chválí brankáře Chelsea, ale ani při hodnocení Čecha není kritický. „Nohama také umí, rozehrávka rukou je brilantní, dokáže založit nebezpečné protiútoky.“

První plusové body přicházejí při srovnání organizace defenzivních řad. „Courtois dostal 7,5. Chvíli mu třeba potrvá, než souhra s obránci začne úplně ideálně klapat. Ale hra Chelsea je na fungující obraně založená, to určitě brankáři pomůže,“ myslí si Jennings.

To Čech vyfasoval v tomto kritériu o bod víc (8,5). „Bude mu možná chvíli trvat, než se novému týmu přizpůsobí. Ale je zkušený a ve třiatřiceti letech dá spoluhráčům potřebný klid a jistotu.“

Čech (Arsenal)
51 BODŮ
  Courtois (Chelsea)
49 BODŮ
9 Chytání střel 9
8 Rozehrávka 8
8,5 Organizace obrany 7,5
8,5 Vybíhání 8,5
8 Orientace ve vzduchu 8
9 Umění zvládat velké zápasy 8

Legendární gólman pak hodnotí kolegy v brance Arsenalu a Chelsea stejnou známkou 8,5 při porovnání toho, jak jsou schopní ovládat pokutové území a vybíhat proti útočníkům.

„Courtois nemá v tomhle směru žádný problém. Čech často raději zůstává na lajně, ale i on umí vyběhnout a ukázat, co umí,“ myslí si Jennings, jenž dal osmičku oběma mužům i za práci ve vzduchu. „Když je někdo tak velký, jako Courtois, tak musíte ve vzduchu dominovat,“ má jasno bývalý brankář. „Ale také Čech ve vzduchu vyniká,“ naznačuje, proč hodnotil oba gólmany stejně.

Poslední hodnocené kritérium, mentalita zvládat velké zápasy, opět dává plus Čechovi, jenž bral devět bodů, naproti tomu Belgičan jen osm. „Něco už má za sebou a nevzpomínám si na nějakou jeho velkou chybu, ale Čech má těchto velkých utkání za sebou víc a dokázal v nich vyniknout, třeba jako ve finále Ligy mistrů v roce 2012 proti Bayernu Mnichov.“

Sečteno a podtrženo. Na papíře vyhrál Petr Čech nad konkurentem 51:49, teď se ale utkají přímo na hřišti, a tam se pravda ukáže.

S maskami s podobiznou Petra Čecha se fotili také další hráči Arsenalu
S maskami s podobiznou Petra Čecha se fotili také další hráči Arsenalu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud