12. srpna 2015 • 22:00

Nejbohatší majitelé klubů v Anglii: Šejk, Abramovič, ledničková královna

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
  • Podívejte se na 10 nejbohatších fotbalových majitelů v Premier League.Podívejte se na 10 nejbohatších fotbalových majitelů v Premier League.FOTO: Koláž iSport.cz

    Anglická fotbalová Premier League je soutěž, ve které hrají ty největší a nejslavnější hvězdy. Zatímco oni jsou placeni královskými platy, majitelé klubů, za které hrají, krály doslova jsou. Ať už je to rodina Glazerů, jež vlastní Manchester United, Roman Abramovič, kterému patří Chelsea či šejk Mansúr bin Zayed, majitel Manchesteru City.

  • 10. John Henry - 37 miliard korun

    Majitel Liverpoolu John Henry.Foto Profimedia.cz

    Liverpool - 1 miliarda liber

    Americký investor a podnikatel Liverpool převzal v roce 2011. Před dvěma lety se nebál vyhodit klubovou legendu Kennyho Dalglishe z trenérské lavičky. Naopak letos podržel ve funkci Brendana Rodgerse, který byl po zpackané sezoně odepisován.

  • 9. Vichai Srivaddhanaprabha - 51,8 miliard korun

    Majitel Leicesteru Vichai Srivaddhanaprabha .Foto Profimedia.cz

    Leicester City – 1,4 miliardy liber

    Thajský majitel letecké společnosti King power klub koupil v roce 2010 po tříletém partnerství. Spolu se synem se podílel na financování klubu při jeho návratu do Premier League. Těsně před startem nového ročníku vyhodil trenéra Nigela Pearsona.

  • 8. Katharina Liebherr - 70,3 miliardy korun

    Majitelka Southamptonu Katharina LiebherrFoto Profimedia.cz

    Southampton – 1,9 miliard liber

    Na veřejnost se dostala v roce 2010, kdy klub převzala po smrti svého otce. Zakladatele firmy Liebherr, která mimo jiné vyrábí například ledničky. Fanoušky si znepříjemnila poté, co v roce 2014 rozprodala několik největších hvězd Saints. Udobřila si je příchodem trenéra Ronalda Koemana.

  • 7. Ellis Short - 88,8 miliard korun

    Majitel Sunderlandu Eliss Short.Foto Profimedia.cz

    Sunderland – 2,4 miliardy liber

    Je čtvrtým vlastníkem americké národnosti v Premier League. S klubem se mu podařilo několikrát těsně utéct sestupu.

  • 6. Rodina Glazerů - 111 miliard korun

    Majitele United bratři Glazerové.Foto Profimedia.cz

    Manchester United – 3 miliardy liber

    Americká rodina nejdříve nakoupila pár akcií v roce 2003 a po dvou letech už úplně ovládla celý klub. Fanoušci nového majitele vůbec neměli rádi a protestovali. Poté, co Malcolm Glazer zemřel, převzali vedení jeho dva synové.

  • 5. Mike Ashley - 129,5 miliard korun

    Majitel Newcastlu Mikey Ashley.Foto Profimedia.cz

    Newcastle – 3,5 miliard liber

    Své jmění získal především díky úspěšnému podnikání s řetězcem sportovních potřeb Sports Direct. Fanoušci mu často vytýkají, že nechce více investovat do klubu a nemá vysoké ambice.

  • 4. Stan Kroenke - 148 miliard korun

    Majitel Arsenalu Stan Kroenke.Foto profimedia.cz

    Arsenal – 4 miliardy liber

    Americký podnikatel převzal většinové vlastnictví londýnského klubu v roce 2011, ale v představenstvu seděl už o tři roky dříve. Zřídka kdy poskytuje rozhovory o svých úmyslech s klubem. Vlastní basketbalový klub Denver v NBA a hokejové Colorado v NHL.

  • 3. Joe Lewis - 181,3 miliardy korun

    Majitel Tottenhamu Joe Lewis.Foto Profimedia.cz

    Tottenham – 4,9 miliard liber

    Britský miliardář je jedním z nejmovitějších lidí na světě. Magazín Forbes ho v roce 2014 zařadil jako desátého nejbohatšího Brita. Do jeho majetku spadá až 200 společností v 15 státech. Například také ENIC, který vlastnil i pražskou Slavii.

  • 2. Roman Abramovič - 196,1 miliarda korun

    Roman AbramovičFoto profimedia.cz

    Chelsea – 5,3 miliardy liber

    Je považován za jednoho z nejznámějších sportovních majitelů na Ostrovech. Své jmění nashromáždil z těžebního průmyslu, ropy a zpracování oceli v Rusku. Když v roce 2003 koupil Chelsea, započal tím novou éru londýnského klubu a změnil síly na poli anglického fotbalu.

  • 1. Mansúr bin Zayed - 740 miliard korun

    Majitel Manchesteru City Mansúr bin Zayed.Foto Profimedia.cz

    Manchester  City - 20 miliard liber

    V roce 2008 udělal z Manchesteru nejbohatší klub v Anglii. Je to také člen královské rodiny v Abú Dabí i tamější vlády, šéf jedné z ropných společností. Za manželku má dceru premiéra Spojených arabských emirátů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud