21. září 2015 • 14:26

TOP góly Premier League: Chytrá klička Martiala, pálil i De Bruyne

Autor: ČTK, TV iSport
Vstoupit do diskuse
0

Když francouzský útočník Anthony Martial na závěr letního přestupového období zamířil z Monaka do Manchesteru United, mnoho odborníků i fanoušků nechápalo, proč. Devatenáctiletý hráč ale kritiky okamžitě umlčel: hned při debutu pomohl gólem k výhře nad Liverpoolem a v nedělním zápase anglické ligy proti Southamptonu se trefil dokonce dvakrát. První gól za Manchester City vstřelil belgický záložník Kevin de Bruyne. Podívejte se na TOP 5 gólů 6. kola Premier League



Klub z Manchesteru zaplatil za Martiala 36 milionů liber (asi 1,3 miliardy korun), jenže částka se v případě splnění všech podmínek údajně navýší až na astronomických 58,8 milionu liber (2,2 miliardy korun). Tato suma překvapila kdekoho. Dokonce i kapitán United Wayne Rooney se v letadle zeptal francouzského spoluhráče Morgana Schneiderlina, kdo je jeho mladý krajan.

Martial, který v 52 zápasech francouzské ligy dal "jen" 11 branek, se poprvé předvedl fanouškům na Old Trafford ve šlágru s Liverpoolem, kdy po dvaceti minutách na hřišti prokličkoval do šestnáctky a suverénně uzavřel skóre na 3:1. V nepovedeném úterním duelu Ligy mistrů v Eindhovenu (1:2) se mladý útočník neprosadil, ale v neděli pomohl dvěma zásahy k vítězství 3:2 v Southamptonu a posunu na druhé místo tabulky.

2436015:gallery:true:true

"Nejdůležitější je, že jako útočník dává góly. Může hrát lépe, ale už teď ukazuje svůj obrovský talent," prohlásil trenér United Louis van Gaal. "Potřebuje se adaptovat na anglickou kulturu a styl hry, zatím si však vede dobře. Neumí anglicky, takže s ním mluvím francouzsky a pomáhají mi Marouane Fellaini a Morgan Schneiderlin. To je velmi těžké, ale je odhodlaný naučit se řeč," přidal nizozemský kouč.

Nepočítá s tím, že odchovanec Lyonu, jenž si díky své rychlosti, síle i orientaci v pokutovém území vysloužil přezdívku "Nový Thierry Henry", bude okamžitě neomylnou hvězdou. "Když je vám 19 let, nemůžete očekávat konzistentní výkony. Může přijít mnoho poklesů formy, což očekávám, ale nepovažuji to za velký problém," prohlásil Van Gaal.

Fanoušci však doufají, že Martial se brzy stane spolehlivým gólovým "zabijákem", který momentálně United chybí. Nizozemec Robin van Persie totiž v létě odešel do Fenerbahce a Rooneymu se v Premier League střelecky nedaří tolik jako v anglické reprezentaci.

Podle záložníka Schneiderlina je Martial na svůj věk hodně vyspělý. "Je velice klidný, uvolněný a přitom úžasný talent. Mnoho lidí překvapila jeho cena, ale on je velmi inteligentní chlapec se skvělou budoucností v Manchesteru United," ocenil Schneiderlin.

"Myslím, že má kvality, které ostatním chybí. Umí si hledat volný prostor, vždycky ho chceme vepředu hledat, protože je hodně rychlý a pohyblivý. Je to výborný hráč a bude nám dávat nové možnosti," přidal další středopolař Manchesteru Ander Herrera.

2435637:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud