23. září 2015 • 16:00

Velká Fergusonova tajemství: Kam ho lákali a proč bral víc než Rooney?

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako autor chce, aby se jeho nová kniha prodávala. A tak musí vyzradit i tajemství, která by obvykle zůstala za oponou. Legendární trenér Sir Alex Ferguson s tím nemá problém, fanoušci se tak mohou dozvědět mnoho z jeho zásad i nečekaných tahů. Proč například jmenovali United jeho nástupcem Davida Moyese či jaké klíčové pravidlo ohledně platů hráčů razil?



Nástupce? Ferguson chtěl Guardiolu

Nástupcem Alexe Fergusona se stal David Moyes, který do United přešel z Evertonu. Po několika měsících se ale musel pakovat. Výsledky byly podprůměrné, herní projev se fanouškům nelíbil.

Ferguson prozradil, že Moyes nebyl zdaleka první variantou. „Chtěl jsem Guardiolu. Říkal jsem mu, ať mi zavolá, než vezme jakékoliv angažmá. Ale neposlechl mě a šel do Byernu Mnichov,“ tvrdí skotský kouč.

Za volbou Moyese si stojí. „Musíte si uvědomit, že příchody některých trenérů nebyly reálné. José Mourinho už dal slovo Romanu Abramovičovi, že půjde do Chelsea. Jürgen Klopp byl zase spokojený v Dortmundu. Moyes byl správnou volbou,“ říká Ferguson.

Inter odmítl i kvůli manželce

Když se řekne Sir Alex Ferguson, každý si okamžitě představí Manchester United. Všechno ale mohlo být jinak. Legendární trenér přiznal, že než vzal místo na lavičce „Rudých ďáblů“, lákaly ho také Barcelona a Wolves.

Největší lákadlo pro něj ale představoval Inter Milán. Ten za ním přišel s nabídkou, když již měl za sebou mnoho let a úspěchů v United. „Všechno padlo, když mi ukázali seznam hráčů, které plánovali koupit a prodat. To bylo jen dobře, protože bych nikdy nepřesvědčil Cathy (manželka), aby šla do Itálie,“ vypráví Ferguson.

Musel vydělávat víc než hvězdy

Jeden z problémů nastal v roce 2010, kdy plánoval konkurenční Manchester City přetáhnout kanonýra United Wayna Rooneyho. Fergusonův klub chtěl svého klíčového hráče za každou cenu udržet, a proto mu nabídl dvojnásobný plat. Jenže to se kouči nelíbilo.

„Řekl jsem, že není fér, aby Rooney vydělával dvakrát tolik. David Gil (ředitel) se mnou souhlasil, ale nevěděl, co dělat,“ píše Ferguson. „Rychle jsme se ovšem dohodli na tom, že žádný hráč nebude vydělávat více než manažer,“ dodává.

Dohoda pro Rooneyho platila, ale s ní se výrazně zvedl i Fergusonův plat. Velký šéf měl zase všechno pod kontrolou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud