Tomáš Podvín
12. října 2015 • 15:07

Jaký byl Klopp fotbalista? Trenér Liverpoolu dřel, ale neměl techniku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stal se z něj jeden z nejžádanějších trenérů na světě. Německého bouřliváka Jürgena Kloppa nakonec získal na svou lavičku v minulém týdnu Liverpool. V bundesligovém Mainzu si ho fanoušci každopádně pamatují nejen jako skvělého kouče, ale také jako milovaného hráče. Jaký byl na hřišti? Stejný jako je nyní na lavičce.



Klopp byl unikátem. Patří totiž mezi malou skupinu fotbalistů, kteří strávili celou kariéru v jednom klubu. Klopp zůstal oddaný německému Mainzu, ve kterém hrál dvanáct let. Poté v něm také začal trenérskou kariéru.

Za zmínku ale stojí i Kloppova hráčská stopa. Německý kouč nastupoval v útoku, na závěr kariéry se přesunul do obrany. Přestože nebyl považovaný za velký talent a nikdy si nezahrál bundesligu, stal se v Mainzu miláčkem fanoušků.

„Byl velmi rychlý, skvělý ve vzduchu a hodně emotivní. Nikdy se nevzdával,“ říká o Kloppovi Guido Schafer, který s ním hrál šest let. „Byl dříč, ale neměl techniku. Vždy, když se dostal k míči, jste ovšem nevěděli, co zase udělá. Proto ho fanoušci milovali,“ dodává.

VIDEO | TOP 5 gólů Jürgena Kloppa v jeho hráčské kariéře

Ještě jedna věc Schafera v souvislosti s nyní uznávaným trenérem zaujala. „Byl velký vizionář. Vždy přemýšlel o taktice, myslel revolučně,“ tvrdí. Přesně to se potvrdilo, když Klopp ukončil kariéru a převzal Mainz jako trenér.

Dotáhl klub poprvé do bundesligy

Klopp se stal trenérem Mainzu v roce 2001. A začaly se dít věci, emotivní kouč se nebál velkých změn. Vlastnosti z hráčské kariéry si navíc přenesl na lavičku. Pro fotbal dělal všechno, v Mainzu na něj vzpomínají jako na velkého pracanta.

Německý trenér ihned naučil Mainz to, čím se poté proslavil v Dortmundu a co plánuje i nyní v Liverpoolu. Agresivní styl fotbalu, vysoký presink, útočnou hru. „Fanoušci to milovali,“ vzpomíná Schafer.

Po dvou letech dostal Klopp Mainz poprvé v jeho historii do bundesligy. V roce 2007 ale s týmem sestoupil, a když ho nedokázal v další sezoně dostat zpět na výsluní, rezignoval. Oblíbencem fanoušků je ale doteď, klub se navíc do nejvyšší soutěže vrátil a již několik let v ní patří k lepšímu průměru. I díky Kloppovi.

Jeden z nejžádanějších na světě

Kloppova trenérská kariéra letěla strmě vzhůru. Po Mainzu převzal Borussii Dortmund a dokázal s ní velké věci. Klub vytáhl ze dna doslova na vrchol, dvakrát s ním opanoval bundesligu a dostal ho do finále Ligy mistrů. Přitom stále razil atraktivní styl hry.

Když v červnu letošního roku po nepovedené sezoně na vlastní žádost na lavičce Dortmundu po více než sedmi letech skončil, rozhodl se dát si roční pauzu. Odpočinek ale výrazně zkrátil. Začátkem října o něj totiž projevil zájem Liverpool.

Příběh posledních dnů už dobře známe. Klopp zaujal hned na svojí první tiskové konferenci, kde předvedl nejen svoji odbornost, ale i smysl pro humor. „Jsem normální chlápek. Možná Normal One?“ pobavil novináře, když se ho ptali, jak by se po vzoru Josého Mourinha popsal.

„Liverpool je největší výzva ve fotbalovém světě. Udělám všechno pro to, abychom byli úspěšní,“ pravil Klopp už vážně. „Fotbal se hraje pro fanoušky. Musíme se postarat, aby mohli na 90 minut zapomenout na své problémy. Musíme je bavit,“ zakončil. Naváže na své úspěchy z Německa?

Trenér Jürgen Klopp se ve svůj první den v Liverpoolu hodně nasmál a pobavil i ostatní
Trenér Jürgen Klopp se ve svůj první den v Liverpoolu hodně nasmál a pobavil i ostatní

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud