3. listopadu 2015 • 10:54

Tajný tip na Mourinhova nástupce: Kouč, který vyřadil Spartu

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

José Mourinho dostal poslední šanci. Jak nezabere Chelsea v následujících dvou zápasech s Dynamem Kyjev (Liga mistrů) a Stoke (Premier League), budou mít "blues" nového trenéra. Koho? Majitel klubu Roman Abramovič o tom přemýšlí, ale nástupcem si zatím není jistý. Ve hře je tak několik jmen. Britský list Daily Telegraph přichází hned se čtyřmi. Z toho je jedno opravdu překvapivé: Leonid Sluckij, momentální kouč CSKA Moskva a ruské reprezentace.



Není to tak dlouho, co Sluckij uspěl na Letné a dostal CSKA do Ligy mistrů. Navíc je velmi dobrým přítelem Romana Abramoviče, vlastníka Chelsea. Tudíž se zajímavá varianta nabízí. Sluckij by navíc neměl problém ujmout se kormidla v londýnském klubu na krátkodobý úvazek, tedy do konce sezony.

Současně totiž působí na lavičce ruské reprezentace, se kterou má smlouvu do mistrovství Evropy 2016. A pokud ji prodlouží, velice pravděpodobně skončí v CSKA. V případě nabídky Chelsea by svůj odchod urychlil. Podobnou variantu si Chelsea ostatně vyzkoušela už v roce 2009, kdy ji (také pár měsíců) vedl Guus Hiddink. I on v té době působil jako trenér národního týmu Ruska…

Leonid Sluckij Leonid SluckijFoto Profimedia.cz

Co Ancelotti?

Možnost, že by tým převzal do konce sezony Carlo Ancelotti, se momentálně jeví nepravděpodobně. Zkušený kouč nechce být jen „dočasným“ řešením, zato dlouhodobému kontraktu by nebránil.

Daily Mail spekuluje, že by mohl převzít mužstvo společně s Claudem Makelélém. Bývalý výtečný defenzivní záložník Chelsea, který je mezi fanoušky stále populární, už společně s Ancelottim působil na lavičce Paris St. Germain. Zajímavostí je, že Ancelotti je shodou okolností momentálně v Londýně. „Na dovolené,“ tvrdí. Údajně si dává pauzu a trénovat chce začít až od léta.

Petr Čech a Carlo Ancelotti v době, kdy spolu působili v Chelsea.Foto Pavel Mazáč Sport

Vysněným trenérem je Guardiola

Za pár měsíců však vyprší smlouva Josepu Guardiolovi v Bayernu Mnichov. A pokud bude Chelsea shánět trenéra, jméno španělského experta se mezi zvažovanými kouči tutově objeví. Pro Abramoviče byl jedničkou už v době, kdy skončil v Barceloně. Dokonce dvakrát s Guardiolou jednal osobně, ale nakonec se nedohodli na podmínkách kontraktu.

Guardiola chtěl mít jistotou tří až čtyř let jistého angažmá, aby mohl tým přetvořit k obrazu svému. Ten v Bayernu dostal, nyní se ale zřejmě přesune jinam. „Guardiola by chtěl prodloužit smlouvu o jeden rok, vedení německého klubu však upřednostňuje dlouhodobý plán nad krátkodobým,“ napsal deník Bild. Proto je možné, že po Ancelottim nakonec sáhnou Němci.

Josep GuardiolaFoto Reuters

„Ve fotbale musíte být připraveni jít kamkoliv. Anglický liga mě hodně fascinuje. Ale že bych měl převzít Chelsea? Anebo Bayern? Jsou to jen spekulace, nic víc. Mourinho má potíže, ale Chelsea jasně řekla, že za ním stojí. A udělala správné rozhodnutí. Guardiola nemá vůbec žádné problémy, není důvod něco měnit,“ prohlásil Ancelotti, jenž naposledy působil v Realu Madrid.

I další dvě jména, která list Daily Telegraph spojil s Chelsea, vypadají zajímavě: Diego Simeone (Atlético Madrid) a Antonio Conte (reprezentace Itálie). Alternativou je také zmiňovaný Hiddink, jenž by se návratu na Stamford Bridge nebránil. V porovnání s dalšími adepty ho ovšem limitují jeho nepřesvědčivé výsledky na lavičce nizozemského nároďáku, které zapříčinily špatný vstup do kvalifikace a nakonec i nečekanou neúčast „oranjes“ na závěrečném turnaji EURO 2016.

Mourinhův těžký úkol: ustát vzpouru kabiny

Portugalský taktik má v tomto týdnu poslední šanci zachránit svou práci a dokázat, že je schopný odvrátit hrozivý start do sezony. Ve středu musí porazit Dynamo Kyjev, o víkendu Stoke. Během ligového utkání však nesmí být kvůli zákazu od disciplinární komise FA na stadionu. Zápas bude sledovat jen z hotelu…

José MourinhoFoto Reuters

Zda Chelsea zabere, je hodně nejisté. Spekulací o vzpouře hráčů přibývá, v jejím čele prý stojí dvě velké hvězdy Cesc Fábregas (ten to ale na facebooku popřel) a Eden Hazard, kterého po mizerném výkonu v posledním duelu s Liverpoolem (1:3) vystřídal Mourinho už v 59. minutě. A po odchodu ze hřiště se na hráče ani nepodíval. Minimálním požadavkem Abramoviče je, aby se tým kvalifikoval do Ligy mistrů. Na to je potřeba skončit do čtvrtého místa v tabulce Premier League, ovšem na vysněnou příčku ztrácí Chelsea už deset bodů.

„Roman (Abramovič) si také uvědomuje, že fanoušci za Josém stojí. A pokud by ho teď vyhodil, jednalo by se o velice nepopulární krok. Ale jestli se proti Mourinhovi otočí i fanoušci, bude snazší ho odvolat,“ nabízí další pohled na nepřehlednou situaci zdroj britského listu Daily Star.

Frank Lampard, bývalý záložník Chelsea a klubová legenda, však radí jednoznačně: Mourinha neodvolávat! „Smlouvu má na čtyři roky a s týmem dosáhl historicky nejlepších výsledků. Vedení klubu by ho mělo podržet,“ prohlásil.

Těžko ale bude Abramovičova trpělivost bezedná.

2473617:gallery:true:true

José MourinhoFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud