24. listopadu 2015 • 16:38

Klopp rozjel Liverpool. Učí drtivý presink, hvězdám našel místo

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na lavičce Liverpoolu odkoučoval teprve osm zápasů. Už nyní ale je znát, jaký elán dokáže dvoumetrový motivátor dostat do svého mužstva. Jürgen Klopp si o víkendu užil nejlepší zápas v barvách Reds. Liverpool vyučil Manchester City (4:1) také díky kvalitám charismatického trenéra. Co už se Kloppovi na Anfield Road podařilo?



Po sobotě se ve fotbalovém prostředí mluvilo především o způsobu, jakým Barcelona vypoklonkovala ze hřiště slavný Real. Velmi působivý duel ale sledovali i diváci na Ostrovech. Liverpool vymazal z trávníku hvězdný Manchester City a slavil vysokou výhru 4:1.

Excelentní výsledek nevznikl jen tak. Hráči v červeném létali po trávníku jak pichlavé vosy, neustále spouštěli okamžitý a důkladný presink. Z toho pramenily chyby domácí obrany a po půlhodině svítilo na tabuli skóre 0:3.

"Liverpool presoval od prvního hvizdu sudího, šířil strach kolem celého Etihad Stadium a na hřišti vléval nejistotu do soupeřových řad," píše ve svém komentáři vedoucí sportovní rubriky BBC Phil McNulty. "Tým dokáže vysoko napadat svého soupeře a rozjíždět se k rychlým brejkům. Tím je velmi nebezpečný zejména venku,," dodává.

Právě v náročném způsobu hry se začíná projevovat rukopis nového kouče Jürgena Kloppa. Německý trenér si na vysunutém a propracovaném napadání dával záležet už v Dortmundu, kde slavil mistrovské tituly i finále Ligy mistrů. Pro náročný způsob hry dokáže získat i své hráče, kteří vysokému bouřlivákovi bezmezně věří.

"Každého hráče objímá. Dává nám to skvělý pocit, protože cítíme, že trenér je celou dobu s námi a podporuje nás. To je přesně to, co jako hráči potřebujeme. Důvěru trenéra i celého klubu, že za námi stojí a táhneme za jeden provaz," pochvaluje si za kabinu gólman Simon Mignolet.

Belgická týmová jednička ocenila i fungující presink. "Od prvního dne, co je trenér s námi, na tomhle opravdu trvrdě pracujeme. Když ztratíme balon, snažíme se soupeře vysoko napadat a co nerychleji míč dostat zpět," vysvětluje jasnou strategii. 

2499583:gallery:true:true

Hráčům našel ty správné role

Kloppův předchůdce Brendan Rodgers sice s týmem ještě před osmnácti měsíci sahal po titulu, který by Liverpool získal po dlouhých 24 letech. Jenže z mužstva se rychle vytratila potřebná energie. Výsledky, hra i atmosféra v klubu šly rapidně dolů.

Právě kvůli tomu přišel Jürgen Klopp. Bouřlivý trenér mužstvo nakopnul, strhl k nadějnějším výkonům, obrovským elánem i charismatem zburcoval celou šatnu. "Od chvíle, co Klopp vstoupil na Anfield Road, přinesl do klubu novou energii. Domácí porážka s Crystal Palace (1:2) byla  nepříjemnou ukázkou reality, ale venkovní výhry na Chelsea (3:1) a teď na City (4:1) ukázaly, že 48letý Němec je schopný hráče inspirovat," tvrdí McNulty.

Dvoumetrový chasník s brýlemi už stačil ukázat i velký cit pro skládání sestavy. Philippe Coutinho se pod ním rozehrál do takové formy, že patří vůbec mezi nejproduktivnější tvořivé záložníky v lize. Je rozdílovým hráčem, skóroval na Chelsea i proti City a všechny obrany se ho bojí.

V sobotu Kloppovi vyšlo i zařazení dalšího Brazilce Firminha do útoku, zatímco Christian Benteke šel na plac až jako náhradník. Německý kouč dokáže lépe využít i potenciál svého krajana Emreho Cana. Talentovaného mladíka posunul z obrany do záložní řady, kde je jeho původní pozice. Výsledek? Nádherná patička při založení gólové akce proti City na 3:0.

Liverpool pod německým koučem odehrál osm utkání. Čtyřikrát vyhrál, třikrát remizoval a jednou prohrál. Stále je na čem pracovat. Proto se u otázky, zda jeho tým může letos získat titul, Klopp jen srdečně zasmál: "Jste se asi zbláznili, ne?"

Kloppa ještě čeká hodně práce. Ale s týmem vstoupil na správnou cestu a ukazuje, že zejména na venkovních hřištích je schopný pozlobit i největší favority. Ve vedení klubu, u hráčů i fanoušků má bezmeznou podporu.

2502525:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud