28. prosince 2015 • 11:55

United vs. Chelsea: El NUDA, píší fanoušci. Hiddink vrací úder

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle angažmá a úspěchů, kterých dosáhli, patří mezi nejlepší fotbalové trenéry na světě. Jenže nyní mají oba nizozemští kouči na svých bedrech velmi těžké úkoly. Louis van Gaal zažívá obrovskou krizi v Manchesteru United a Guus Hiddink zase musí vytáhnout Chelsea z dolních pater tabulky anglické Premier League na pohárové příčky. Jejich pondělní vzájemný souboj (ONLINE 18.30) se tak u fanoušků dočkal posměšné přezdívky El Boringo (boring v angličtině znamená nudný).



Oba dosáhli velkých úspěchů s nizozemskými týmy v evropských pohárech. Oba dovedli Nizozemsko do semifinále světového šampionátu, oba trénovali dva největší španělské kluby. Nyní vedou Louis van Gaal a Guus Hiddink dva nejúspěšnější kluby Premier League za posledních deset let.

Hodný strýček vs. přísný učitel

Tady však společné znaky zkušených trenérů končí. Jinak jsou totiž úplně rozdílní, což naprosto trefně vystihl nizozemský reprezentační záložník Wesley Sneijder, který si zahrál pod oběma. „Hiddink je takový přátelský strýček. Van Gaal zase přísný učitel,“ srovnával kdysi záložník Galatasaraye Istanbul dva významné nizozemské trenéry.

Ty však dnes čeká hodně nezvyklý souboj. Van Gaal je v United v posledních týdnech doslova na odstřel. Manchester naposledy zvítězil v listopadu nad Watfordem, od té doby marně čeká na tři body. Z posledních pěti ligových zápasů si připsal jednu remízu a čtyři porážky a v tabulce se z předních pozic propadl na šestou příčku. V Anglii se navíc spekuluje, že Nizozemce na Old Trafford nezachrání už ani dnešní výhra.

2541046:gallery:true:true

To Hiddink přišel do Chelsea, aby klub zachránil před hrozbou sestupu. Za sebou má odtrénované pouze jedno utkání - sobotní remízu s Watfordem.

2541581:gallery:true:true

Odveta za vyhazov z Realu?

Vzájemné vztahy nizozemských trenérů jsou každopádně na bodu mrazu. Pikantní byly už jejich souboje v sezoně 1998/99 ve španělské La Lize, kdy stál Hiddink na lavičce Realu a Van Gaal vedl Barcelonu. První střet ještě dopadl remízou, v únoru 1999 ovšem rupl Real s Barcou 0:3 a Hiddink se musel po deseti dnech z královského klubu poroučet. Dnes by si tak mohli oba rivalové tehdejší pozice prohodit.

Napětí mezi nizozemskými kohouty však vzniklo už o pár let dříve. V roce 1996 trénoval Hiddink nizozemskou reprezentaci. Osm hráčů z Van Gaalova Ajaxu, které chtěl vzít na EURO, mělo mezi sebou výrazné neshody, jež vyústily ve vyřazení Edgara Davidse z kádru.

Fakta o utkání

0 – Manchester neporazil Chelsea od odchodu Sira Alexe Fergusona ani jednou. Poslední výhra se datuje k říjnu 2012, kdy United vyhráli 3:2.

5 – V posledních šesti vzájemných duelech Chelsea a Manchesteru bylo rozdáno pět červených karet. Tři pro hráče Chelsea, dvě na straně United.

3 – Guus Hiddink vyhrál poslední tři vzájemná utkání proti Lousi van Gaalovi. Všechny byly v době, kdy trénoval PSV a Van Gaal Alkmaar v sezoně 2005/06.

Na šampionát tehdy nakonec jel syn Johana Cruyffa. Nizozemská legenda přitom patřila mezi největší Van Gaalovy kritiky při jeho působení v Barceloně a naopak chválila Hiddinkův styl v Realu.

Dalším společným kontroverzním bodem Van Gaala a Hiddinka je střídání u nizozemské reprezentace v roce 2014. Zatímco současný kouč United dovedl „Oranjes“ ke třetímu místu na světovém šampionátu, Hiddink nezvládl vstup do kvalifikace o EURO 2016 a na lavičce národního týmu skončil. Místo něho vede tým bývalý Van Gaalův asistent Danny Blind.

El Clásico a El Boringo

Dnes tak proti sobě v Premier League nebudou stát pouze angličtí rivalové Manchester United a Chelsea, ale i dva velezkušení trenéři, kteří se nemají vůbec v lásce.

Fanoušci však mají po posledních výkonech United i Chelsea o vzájemném duelu jasno. Zatímco ve Španělsku je duel Barcelony a Realu označován jako „El Clásico“, na Twitteru se anglický zápas paroduje s názvem „El Boringo“, což odkazuje na slovo boring, v překladu nudný...

Jestli se posměšky fanoušků potvrdí, můžete sledovat od 18.30 v naší podrobné ONLINE reportáži ZDE, večer pak na iSport.cz najdete sestřih zápasu!

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud