Karel Häring
10. února 2016 • 20:44

Hráči trpí na tréninku. Tottenham však nenápadně útočí na titul

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Leicester. Jakmile se stočí řeč na boj o titul v Premier League, všude se mluví o Leicesteru. Případně o „velkých puškách“ Arsenalu a Manchesteru City, jak zareagují. Pouze kolem Tottenhamu je ticho jako na White Hart Lane (když se tam zrovna nehraje zápas). Jenže „Spurs“ rozhodně nejsou čtvrtým vzadu, momentálně tím druhým. A hlavně, mají kvalitu, aby se dostali až na vrchol.



Že je role trenéra přeceňována? Ale kdeže. Tottenham je krystalickým příkladem toho, jak muž na správném místě může proměnit tým i mentalitu klubu. Stačí být workoholik, zapálený detailista se silným charakterem. Jako Mauricio Pochettino.

Význam přínosu bývalého argentinského reprezentanta pro severolondýnský klub ještě lépe vyzní, pokud je zasazen do celkové reputace klubu. Tottenham se dlouhé roky marně snaží o průnik mezi nejužší anglickou elitu. Kolikrát se ocitl opravdu blízko, jenže v jarních finiších opakovaně selhával. O to bolestivěji, že často na úkor velkého rivala Arsenalu.

Od sezony 2008/2009 postupně obsadil následující příčky: osmou, čtvrtou, pátou, čtvrtou, pátou, šestou a pátou. A když už se dvakrát vešel do TOP 4, tak jednou o možnost bojů o Ligu mistrů přišel poté, co Chelsea vyhrála Champions League (2012) a připravila Tottenham o právo startu. Prostě, bez urážky, nešťastníci.

Opory anglického Tottenhamu Opory anglického TottenhamuFoto Sport

Jenže tuhle sezonu to není typický tým z White Hart Lane. Hraje atraktivní i účinný fotbal. Inkasuje nejméně gólů z celé ligy, ale rozhodně není defenzivní. Čiší z něj sebedůvěra, a hlavně, vyhrává.

Naposledy porazil Watford 1:0 a právě trenér „Hornets“ Quique Sánchez Flores považuje Tottenham za favorita na titul. „Mají vše, co potřebují k tomu, aby se stali šampiony,“ prorokuje španělský kouč pro „Spurs“ první mistrovskou korunu za 55 let. „Mají plán. A je velmi jednoduchý. Umí útočit a vědí, co dělat, když míč ztratí, v jakých prostorech jej získat a co s ním, když jej získají. Hraje se proti nim velmi těžko, jsou jako zvířata,“ narážel Flores na fyzicky náročný styl londýnského soka.

To je hlavní zásluha právě Pochettina. Ať už trénoval Espanyol nebo Southampton, jeho hráči vždy věděli, že je čeká v trénincích pěkný dril. „Naší filozofií je: můžeme trpět na tréninku, ne v zápase,“ přiznal v jednom z prvních interview po příchodu do klubu v létě 2014.

A hráči potvrzují, že to zpočátku bylo těžké. „Byly dny, kdy jsem chodil do postele opravdu brzy,“ prohlásil záložník Christian Eriksen. Jenže profi t se brzy dostavil a Harry Kane si v průběhu minulé sezony pochvaloval, že se cítí fyzicky nejlépe za celou kariéru.

Opory anglického Tottenhamu Opory anglického TottenhamuFoto Sport

V minulém ročníku to byl právě útočník Spurs, kdo měl jednadvaceti zásahy zásadní podíl na konečném pátém místě. Teď se přidali další. Hugo Lloris je jistota v brance, Eriksen tvoří hru a hvězdou posledních měsíců je mladíček Dele Alli. Devatenáctiletý záložník, který ještě v minulé sezoně hrál ve třetí lize, střílí góly (7) a připravuje je. Trenér Albionu Roy Hodgson už jej má v notesu pro EURO.

Tottenham zůstává ve stínu senzace z Leicesteru, „lišky“ před nimi mají pětibodový náskok. Ale to Kaneovi a spol. momentálně nevadí. Ne že by o titulu nesnili. Naopak v klidu se chystají na hon. „V očích hráčů můžete vidět výraz i energii, že tomu věří. A víra je to nejdůležitější. Když věříte, může se stát cokoliv. Jsme ve velmi dobré pozici, ale musíme dál pracovat a nepřemýšlet příliš nad budoucností,“ říká Pochettino. Hráči vědí, že to bude tvrdá práce. Ale za nešťastníky teď bývají soupeři.

2586159:gallery:true:true

2581576:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud