2. března 2016 • 10:58

Tajná schůzka šéfů TOP klubů z Anglie! Chystají si vlastní Superligu

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V zákulisí anglických velkoklubů možná tiká pořádná bomba. Šéfové Manchesteru United, Manchesteru City, Arsenalu, Chelsea a Liverpoolu se totiž tajně sešli s americkým miliardářem Stephenem Rossem. Důvod? Jednání o možné exkluzivní fotbalové soutěži pouze pro smetánku, která by výrazně oslabila Ligu mistrů.



Informaci o utajované schůzi přinesl britský deník The Sun, kterému se dokonce podařilo zástupce pěti největších anglických klubů vyfotit. Jak je na fotografiích patrné, všichni účastníci byli v dobré náladě.

Kdo se setkání s americkým boháčem Rossem zúčastnil? Za Manchester United přišel místopředseda Ed Woodward, za rivaly ze City generální ředitel klubu Ferrano Soriano. Zástupcem Arsenalu byl generální ředitel Ivan Gazidis, za Chelsea dorazil předseda Bruce Buck a liverpoolským jednatelem byl generální ředitel Ian Ayre.

Tito mocní muži jednali v luxusním londýnském hotelu s miliardářem Stephenem Rossem, který mimo jiné vlastní tým amerického fotbalu Miami Dolphins, o evropské Superlize. O jakou soutěž by šlo?

O „European Super League“ se mluvilo již dříve. Podle plánu by do ní patřilo 20 nejlepších klubů Evropy. Je samozřejmě otázkou, jak by probíhal výběr, protože například Premier League v tuto chvíli vládne duo Leicester a Tottenham.

A jakou by měly evropské velkokluby motivaci pro vstup do takové soutěže? Jednoznačně peníze. Američan Ross slibuje závratné příjmy z televizních práv a to není zdaleka všechno. Je pravděpodobné, že o zápasy nejslavnějších klubů by byl velký zájem.

„Zápas“ s Ligou mistrů?

Ještě jednu podstatnou věc je potřeba zmínit. Nová Superliga by minimálně pro její účastníky nahradila Ligu mistrů. Zatímco například v této sezoně se Chelsea, Liverpool a Manchester United nejspíš do slavné evropské ligy nedostanou, v novém formátu by měli jistotu nejen účasti v Superlize, ale hlavně peněz z toho plynoucích.

O něčem podobném už se přitom v minulosti spekulovalo. Gianni Infantino, nyní nový prezident FIFA, ještě v roli generálního sekretáře UEFA ale tento nápad smetl ze stolu. „Evropská Superliga? Taková soutěž už existuje, jmenuje se Liga mistrů,“ tvrdil.

Miliardář Stephen Ross by každopádně podle informací The Sun rád odstartoval svou vysněnou soutěž už brzy. Zda se mu něco podobného podaří, je otázkou. Jistě by tím ale vyvolal velké emoce a možná načal novou éru evropského fotbalu.

Nejen vlastní Superliga

Podle reakcí na zveřejněnou zprávu deníkem The Sun se nicméně zdá, že zmiňovaní šéfové neřešili pouze evropskou Superligu. Jiné informace hovoří o tom, že se sešli kvůli jednání o speciálním předsezonním turnaji, podle dalších byly hlavním důvodem možné změny v Lize mistrů.

Tak či tak je jasné, že tohle setkání může výrazně ovlivnit celý evropský fotbal.

2612609:gallery:true:true

2616051:gallery:true:true

2595232:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud