Tomáš Podvín
19. dubna 2016 • 19:05

Tihle prohání Leicester! Spurs vládnou číslům, řádí i Van Gaalův objev

Vstoupit do diskuse
0
  • Dva ze strůjců úspěchu Tottenhamu - trenér Mauricio Pochettino a kanonýr Harry KaneDva ze strůjců úspěchu Tottenhamu - trenér Mauricio Pochettino a kanonýr Harry KaneFOTO: Koláž iSport.cz

    Zatímco Leicester bojuje o titul v Premier League za obrovského zájmu, druhý Tottenham si užívá klid. Větší pozornost se totiž soustředí na trápící se Arsenal či Chelsea a oba kluby z Manchesteru. To každopádně mladému týmu trenéra Maurucia Pochettina vyhovuje. V tichosti se totiž posouvá stále výš a nepřestává experty udivovat. Díky čemu prožívají „Kohouti“ historickou sezonu a čím oslňují? Na to se podívejte v článku.

  • Nejmladší tým v lize a anglická kostra

    Dele Alli Dele AlliFoto Reuters

    Tottenham podává velmi vyspělé a sebevědomé výkony, proto následující statistika možná překvapí. Právě Spurs totiž mají nemladší tým v lize, jako jediní z ligy se průměrným věkem vlezou pod hranici 25 let. Jde tedy nejen o tým přítomnosti, ale především budoucnosti.

    Londýnský tým ale boří i další mýty. Velké kluby v Premier League jsou často známé tím, že v jejich základní sestavě najdete jen minimum Angličanů, čímž v minulosti často trpěla tamní reprezentace. Tottenham jde ale jiným směrem.

    Angličané tvoří jeho ofenzivní kostru, v záloze válí čerství reprezentanti Eric Dier či Dele Alli. Útočnou jedničkou je pak mladý kanonýr Harry Kane. Angličané jsou také oba krajní obránci Kyle Walker a Danny Rose.

    2665573:gallery:true:true

  • Kanón Kane i Van Gaalův objev

    Christian Eriksen a Harry Kane Christian Eriksen a Harry KaneFoto Reuters

    Tottenham má tým skvěle poskládaný, na žádném postu nemá vyloženou slabinu. Základní osa je jasná. V brance se „Kohouti“ mohou spolehnout na kapitána francouzské reprezentace Huga Llorise, obrana pak funguje na jedničku.

    Co se týče ofenzivy, v záloze řádí kromě Dele Alliho či tvořivého Christiana Eriksena také Moussa Dembélé. Příběh osmadvacetiletého záložníka je velmi zajímavý. Pro velký fotbal ho totiž objevil současný kouč Manchesteru United Louis van Gaal, který mu hodně pomohl v jeho rozletu s Dembélé se pak přesunul do Anglie.

    To byl ještě útočníkem. Po přestupu z Fulhamu do Tottenhamu se ovšem postupně přesunul na pozici středního záložníka a tam nyní září. Pro soupeře je skoro nadlidským úkolem vzít mu míč, problém mu nedělá ani defenzivní činnost.

    Na hrotu útoku pak číhá pro soupeře možná vůbec největší nebezpečí. Harry Kane. Anglický talent, který vystřelil minulou sezonu neuvěřitelným způsobem, si fazonu udržel. Po slabším začátku opět předvádí úžasné výkony a střílí jednu branku za druhou. V tuto chvíli jich má 24, díky čemuž vládne tabulce střelců. A mimochodem, je to o jednu více než celý tým Aston Villy.

    2675882:gallery:true:true

  • Trenér Pochettino

    Trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino Trenér Tottenhamu Mauricio PochettinoFoto Reuters

    Strůjcem nečekaného úspěchu Tottenhamu je jednoznačně jeho trenér Mauricio Pochettino. Argentinský kouč přinesl do rozháraného klubu tolik potřebnou koncepci, čímž zajistil stabilitu. Navíc ze svých hráčů dokáže dostat to nejlepší.

    Tottenham je na každé utkání skvěle takticky připravený. Prezentuje se zajímavým ofenzivním fotbalem a přitom má velmi dobře zajištěnou defenzivu. To je jednoznačným rysem skvělé práce trenéra Pochettina.

    Trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino odvádí skvělou práci Trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino odvádí skvělou práciFoto Twitter.com

  • Úžasné statistiky

    Tottenham na hřišti West Hamu nezaváhal, na vedoucí Leicester ztrácí jen dva body. Ten má však zápas k dobru Tottenham na hřišti West Hamu nezaváhal, na vedoucí Leicester ztrácí jen dva body. Ten má však zápas k dobruFoto Reuters

    Všechny předchozí body jsou snadno doložitelné čísly. Premier League sice vede o pět bodů zázrak z Leicesteru, statistikám ale vládne Tottenham.

    Londýnský klub dokázal vstřelit nejvíce gólů v celé lize (64) a naopak jich nejméně inkasoval (25). Spurs si také dokázali za 34 kol vytvořit nejvíce šancí (449) a vyprodukovali nejvíce střel na branku (234). Řeč už byla navíc o tom, že v jejich kádru je nejlepší střelec Premier League Harry Kane (24 gólů).

  • Chytré přestupy

    Toby Alderweireld Toby AlderweireldFoto Reuters

    Za veleúspěšnou sezonou Tottenhamu stojí také chování v přestupových obdobích. V minulých letech totiž londýnský klub často nesmyslně rozhazoval, miliony a miliony liber létaly oknem a výsledek byl minimálně pochybný.

    Pod trenérem Pochettinem ale Spurs začali utrácet rozumně. Důkazem budiž, že jako jediný tým v celé Premier League jsou v součtu výdajů a příjmů na přestupy na nule a ne v minusu.

    Srovnání příjmů a výdajů v Premier League Srovnání příjmů a výdajů v Premier LeagueFoto Twitter.com

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud