Tomáš Podvín
3. května 2016 • 16:24

Ranieriho trnitá cesta k titulu: Čechův příchod, vyhazovy a teď omluvy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jamie Vardy, Riyad Mahrez, N'Golo Kanté a další borci váleli na trávníku, zkušený Claudio Ranieri všechno režíroval z lavičky. Tak vznikl snový příběh Leicesteru, který místo bojů o záchranu dokázal nevídané – získat v Premier League titul. Právě čtyřiašedesátiletý trenér je více než zajímavou postavou. Ranieriho příběh plný zvratů skutečně stojí za to.



Hráčskou kariéru strávil Claudio Ranieri v italských klubech, jeho trenérská dráha je ale mnohem bohatší. Kromě nejlepších italských týmů trénoval Valencii, Atlético Madrid, Monako či Chelsea. Právě v londýnském klubu startuje příběh, který nemá obdoby.

Ranieri převzal Chelsea v roce 2000, tedy ještě pár let před začátkem éry ruského miliardáře Romana Abramovice. S týmem skončil dvakrát na 6. místě Premier League a poté začal stoupat. Byla z toho čtvrtá příčka v sezoně následující a poté dokonce druhé místo za suverénním Arsenalem, který zažil sezonu snů, když ani jednou neprohrál.

Po této sezoně převzal Chelsea nový majitel Abramovic. „Věděl jsem, že budu muset odejít. Je normální, že si chce nový vlastník přivést své lidi,“ přiznal po čase Ranieri. Jenže všechno nešlo podle plánu. „Abramovic chtěl Svena-Gorana Erikssona, který trénoval Anglii, ale to nešlo. A tak mi řekl: ‚Začni pracovat a uvidíme, koho můžeme koupit,‘“ prozradil kouč.

Ranieri tak přivedl hráče jako Frank Lampard, Joe Cole, Claude Makélélé a navíc ukázal na brankáře Petra Čecha a záložníka Arjena Robbena. Přesto se musel Ital nakonec pakovat. Abramovic si vybral Josého Mourinha. „Pomohl jsem mu vybudovat vítězný tým,“ tvrdil Ranieri.

Řecká ostuda

Claudio Ranieri si každopádně na málo práce stěžovat nemohl. Po Chelsea vedl Valencii, Juventus, AS Řím, Inter Milán či Monako, ale titul mu unikal. Naopak se začaly vršit vyhazovy. Všechno vyvrcholilo angažmá u řecké reprezentace.

Zkušený trenér převzal mistry Evropy z roku 2004 před kvalifikací o EURO ve Francii. Ale velký úpadek řeckého národního týmu zastavit nedokázal. Právě naopak. Odvolán byl už po čtyřech zápasech, vrcholem byla porážka 0:1 s Faerskými Ostrovy.

„Po zničujícím výsledku národního týmu přebírám plnou odpovědnost za nešťastný výběr trenéra, který vyústil v ubohou image národního týmu před vlastními fanoušky,“ řekl dokonce prezident řeckého fotbalového svazu Giorgos Sarris.

Ranieri? Jako fakt?

I po nepovedeném řeckém dobrodružství dostal Ranieri další šanci. Po sezoně, ve které se sotva zachránil, ho angažoval Leicester. Nyní už víme, že tohle bylo osudové spojení. Ale pojďme pěkně od začátku.

Fanouškům se příchod chlapíka, který měl za sebou výbuch s řeckou reprezentací, příliš nepozdával. Tuplem, když musel odejít oblíbený Nigel Pearson. Ten sice dovedl „lišky“ senzačně k záchraně, ale jeho neurvalé chování se majitelům nelíbilo. A tak přišel Ranieri.

„Claudio Ranieri? Opravdu?“ napsal po jeho příchodu na Twitter bývalý fotbalista Leicesteru a tamní rodák Gary Lineker. Dnes by bylo těžké spočítat, kolikrát už se za svůj výrok omluvil…

Mistrovská radost

Ranieri totiž začal s Leicesterem jízdu snů. Skvělé výkony, zábavný fotbal, to vše za rozumnou cenu. Tak by mohl znít jeho reklamní slogan, který dostal v pondělí definitivní razítko. Podceňovaný Leicester se stal mistrem Premier League!

Leicester i trenér Ranieri tak slaví svůj první ligový titul. Fotbalový osud si každopádně se zkušeným koučem pořádně pohrál. K jistotě ligového primátu mu totiž pomohla Chelsea, která vzala dva body druhému Tottenhamu.

Ranieriho trenérská kariéra
1986-1987  Lametini
1987-1988 Puteolana
1988-1991 Cagliari
1991-1993 Neapol
1993-1997 Fiorentina
1997-1999 Valencia
1999-2000 Atlético Madrid
2000-2004 Chelsea
2004-2005 Valencia
2007 Parma
2007-2009 Juventus
2009-2011 AS Řím
2011-2012 Inter Milán
2012-2014 Monako
2014 Řecko
2015 Leicester City

V závěru zápasu Chelsea s Tottenhamem si navíc fanoušci na Ranieriho vzpomněli. Jméno trenéra čerstvých mistrů vyvolával celý Stamford Bridge. Tedy stadion, který musel Ranieri před mnoha lety opustit a na který se minimálně jednou ještě vrátí. V posledním kole s mistrovským Leicesterem.

Na závěr postačí opět slova Garyho Linekera. „Měl bych vysvětlit, že tento tweet byl poslán předčasně,“ napsal a přiložil fotku již zmiňovaného vzkazu po Ranieriho nástupu do Leicesteru. „Myslel jsem: Claudio Ranieri? Opravdu, opravdu geniální,“ zakončil.

I should explain that this tweet was sent prematurely. Meant to say "Claudio Ranieri? Really really brilliant!"

Fotka zveřejněná uživatelem Gary Lineker (@garylineker),Kvě 3, 2016 v 12:52 PDT

2693919:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud