20. května 2016 • 17:40

Další čínský boháč ve fotbale! Aston Villa bude jako Real, slíbil

Autor: pta, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další tradiční fotbalový klub jde do čínských rukou. Aston Villa, jenž v nedávno skončené sezoně sestoupila z Premier League, koupí za částku 75 až 100 milionů liber (2,6 miliardy až 3,5 miliardy korun) magnát Sia ťien-tchung. Stejně jako ve Slavii má majitel z nejlidnatější země světa velké plány.



Real Madrid, Bayern Mnichov, Aston Villa, nebo Barcelona, Manchester United, Aston Villa… Tak by hypoteticky mohlo vypadat rozložení sil ve špičce světového fotbalu nejpozději v roce 2026, pokud se vyplní předsevzetí nového majitele týmu, kterému neschází sebevědomí.

Šéf společnosti Recon Group se stane prvním mužem z pevninské Číny, jenž bude mít v plném vlastnictví anglický klub. „Mám ambici přivést Aston Villu zpátky mezi nejlepší šestku (v Anglii) během následujících pěti let a doufám, že také mezi nejlepší a nejznámější tři kluby na světě za méně než deset let,“ vyhlásil Sia ťien-tchung v rozhovoru pro list The Guardian.

Hned první úkol nebude jednoduchý. V příští sezoně bude Aston Villa bojovat v náročné druhé anglické lize o rychlý návrat mezi elitu. „To je první priorita a už cítím hodně velký tlak. Fanoušci jsou hodně horliví,“ řekl čínský byznysmen, který vyjednává s bývalým trenérem Chelsea Robertem Di Matteem.

Zádrhele nový vlastník nepřipouští

Agentuře Reuters Sia ťien-tchung řekl, že celková pořizovací cena Aston Villy se bude odvíjet právě podle toho, jak se bude v klubu dařit v příštím ročníku. Pokud se tým okamžitě vrátí do Premier League, zaplatí za něj částku na horní hranici, v opačném případě může cena klesnout až k 75 milionům liber.

Možnost, že by se mohly smělé plány zadrhnout, si Sia ťien-tchung nepřipouští. „Cokoliv jsem si ve svojí kariéře vytýčil, toho jsem dosáhnul. Zapomeňte na minulost, vstupujeme do nové éry,“ vzkázal fanouškům tradičního klubu.

Sedminásobné anglické mistry Aston Villu vlastnil od roku 2006 Američan Randy Lerner, jenž šel před dvěma lety s klubem na burzu. V asijských rukou je také městský rival Aston Villy Birmingham City, který vlastní obchodník z Hongkongu Carson Yeung.

Největší čínskou investicí do fotbalu zůstává prosincový vstup konsorcia vedeného společnosti China Media Capital do Manchesteru City. Za třináct procent akcií zaplatili Číňané 400 milionů dolarů (9,6 miliardy korun).

TOP zákroky sezony v Premier League: Čech vládne výkvětu
Video se připravuje ...

TOP 5 gólů sezony v Premier League: Krajule Vardyho dělovka z dálky
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud