24. června 2016 • 09:30

Brexit je tady! Co hrozí fotbalu? Dražší posily, Ronaldo by nepřišel

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle hlasování netrpělivě vyhlížela celá Evropská unie, fotbalové kruhy nebyly výjimkou. Jaké důsledky by měl odchod Velké Británie z EU, který schválili ve včerejším referendu tamní obyvatelé? Pro anglickou Premier League jako jednu z nejsledovanějších soutěží na světě by to byla tvrdá rána. Všechny její kluby se už v předstihu shodly: o brexit v žádném případě nestojíme! Nelze se jim divit.



Je možné, že Premier League odchodem z Evropské unie zchudne a nové hvězdné posily pro ni budou dražší. Jak uvádí server Goal.com, dopady mohou být okamžité. Možný letní transfer Paula Pogby z Juventusu prodraží oslabení libry, která okamžitě reagovala propadem na nejnižší úroveň za posledních 31 let. Podle propočtů bude muset Manchester United jako nejvážnější zájemce za Pogbu přihodit 144 milionů místo 113 milionů liber.

Další náklady nejspíš vzrostou i v kolonce pro platy hráčů. Není výjimkou, že zahraniční fotbalisté mají v Premier League platy sjednané v eurech a utáhnout je bude pro anglické kluby rázem finančně namáhavější. Naopak hráči z Premier League by byli rázem levnější pro evropskou, ale třeba i v poslední době velmi dravou čínskou konkurenci.

Shánění posil by pro Manchester United, Chelsea, Arsenal a další velkokluby může v delší perspektivě narazit na další bariéry. Není jasné, jak by Brexit ovlivnil pracovní právo. Dnes mohou v Premier League podepisovat posily s pasem jedné ze zemí EU bez omezení. Toho často využívají i jihoameričtí hráči, kteří si zásluhou rodinných vazeb pořídí pas Španělska či Portugalska.

Velká Británie odhlasovala odchod z EU. Sledujte ONLINE ZDE>>>

Mluví se o tom, že výsadu volného pohybu pracovních sil by si ve Velké Británii chtěli udržet. Ale co když nastane opak? Pro cizince mimo EU platí přísná pravidla, aby mohli na ostrovech získat angažmá. Musí třeba odehrát určitý počet reprezentačních zápasů.

Těmto regulím by v minulosti v době svého přestupu do Anglie nevyhověl třeba Eric Cantona, Thierry Henry, nebo Cristiano Ronaldo . Jako občané členské země EU však neměli problémy.

Na omezení by se museli připravit také v mládežnických akademiích. Zatímco dosud je možné v rámci Evropské unie do nich získat už šestnáctileté talenty, nyní by museli v Anglii počkat, až by fotbalovým nadějím bylo 18 let.

„Věřím, že v Evropské unii musíme zůstat a být otevření okolnímu světu,“ uvedl Richard Scudamore, uvedl ředitel Premier League. Tohle přání zůstalo nakonec nevyslyšeno.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud