23. září 2016 • 04:57

Revoluční tým v Anglii. Nemá trenéra, sestavu volí fanoušci na internetu

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sledujete 12. nejvyšší soutěž v Anglii? Asi ne, ale měli byste. Tým FC United Londýn v ní zkouší převratnou fotbalovou novinku. Pokouší se vtáhnout fanoušky do řízení klubu, proto jim dál právo vybrat základní sestavu na internetu. Princip populárních fantasy lig tak poprvé funguje přímo v realitě.



Blíží se sobotní zápas a také páteční uzávěrka hlasování. Fanoušci na základě statistik, záznamů z předchozích vybírají, komu dát důvěru v základní jedenáctce londýnského týmu. „Je to báječný, protože fanoušci se cítí víc v centru dění. V Realu Madrid se vás trenér Zidane určitě nebude ptát, jestli má postavit Ronalda,“ řekl John Frusciante jako jeden z nich pro list New York Times.

Nápad na úplně jinak řízený klub se zrodil v hlavě Marka Northa, když s manželkou sledoval v televizi taneční a pěvecké soutěže. Rozhodl se, že prvky reality show přinese také do fotbalu. „Premier League tu zastíní všechno. Proto jsme se rozhodli dělat věci jinak a vybudovat si základnu fanoušků online, nikoliv pouze na místní úrovni.“

A to se daří. Do sestavování týmu se zapojují zhruba dva tisíce lidí, kromě Velké Británie hlasují také z Austrálie, Brazílie, Kanady, Švédska, či Spojených států.

Na soupisce najdete především hráče, kteří se zapojili ve velkých klubech do mládežnických akademií, ale neprosadili se v nich. A nyní věří v další šanci. FC United Londýn tak má na soupisce tureckého internacionála, loni údajně čtvrtého nejrychlejšího hráče ve Velké Británii i synovce anglického reprezentačního útočníka Jermaina Defoa.

Způsob, jakým je tým vybíraný, si pochvaluje Georges Kekota, který dříve působil ve třetí belgické lize. „Když hrajete, víte, že je to kvůli tomu, že se lidem líbí, co na hřišti předvádíte.“ Šanci ovlivnit tým máte i vy. Zkuste to tady>>>

Sestava v týmu z 12. nejvyšší soutěže se řídí údaji z hlasování fanoušků
Sestava v týmu z 12. nejvyšší soutěže se řídí údaji z hlasování fanoušků

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud