28. září 2016 • 10:23

Jsme pro smích! Anglie řeší odchod kouče, další skandál míří do ligy

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šokující vyřazení od Islandu v osmifinále EURO 2016? To nakonec není největší překvapení spojené letos s anglickou fotbalovou reprezentací. Překonal ho skandál trenéra Sama Allardyce, který musel odstoupit poté, co novinářům v přestrojení přiznal, že zná způsob, jak obejít přestupová pravidla. Ve funkci strávil pouze 67 dní. "Jsme terčem posměchu celého fotbalového světa," řekl bývalý kapitán národního týmu Alan Shearer.



Všechno se seběhlo během 24 hodin. Aféru rozpoutal deník Daily Telegraph zveřejněním tajné nahrávky, na níž Allardyce řekl novinářům přestrojeným za asijské investory, že umí obejít pravidla při přestupech zakazující účast třetích stran při prodeji hráčů, a dohodl si i provizi 400 tisíc liber (asi 12,4 milionu korun). Kromě toho nelichotivě hovořil o svých předchůdcích, zamýšlenou rekonstrukci stadionu ve Wembley označil za hloupou. Včera večer už Allardyce věděl, že aféru ve funkci neustojí a záhy přišlo oznámení o jeho odchodu.

"Přiznal, že se zachoval hloupě. Řekl věci, které jsou pro trenéra národního týmu nepřijatelné," popsal jednání o ukončení spolupráce předseda Fotbalové asociace Greg Clarke.

Podle listu Daily Mail kromě ostudy odešel i se štědrým odstupným, které mělo mít sedmicifernou hodnotu v librách - tedy nejméně jeden milion. Allardyceův roční plat bez bonusů měl činit tři miliony liber.

Ve fotbale se děje všechno pod stolem, říká agent

"Jsem naštvaný, jsem smutný, jsem zaskočený z jednání člověka, který tvrdil, že získal práci svých snů," neskrýval roztrpčení Shearer. Bývalý šéf anglického fotbalu Creg Dyke to viděl podobně. "Pokud chcete být trenérem Anglie, musíte být čistější než čistý. Proč se člověk, který měl dostávat tři miliony liber ročně, snažil odněkud získat dalších 400 tisíc liber?" divil se.

Jenže velká ostuda ještě nemusí skončit. Deník Daily Telegraph přinesl dnes další odhalení založené na výpovědi bývalého hráčského agenta Pina Pagliary, který přiznal, že osm současných či bývalých trenérů z Premier League přijímalo pod stolem platby za přestupy hráčů. "Ve fotbale se děje všechno pod stolem. Je jedna věc, na kterou lze vždy spoléhat a to je chamtivost trenérů," řekl reportérům, kteří opět vystupovali v přestrojení. Prozradil také, že kódovým označením pro tyto platby bylo slovo "kafe."

Ne, fotbalovou Anglii nečekají klidné dny.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud