Revoluci na hřišti zvládá bravurně a v kabině s tím Jürgen Klopp také nemá problém. Od léta trenér Liverpoolu angažoval nutriční specialistku z Bayernu Mnichov a na Anfield Road se začaly dít věci. „Jídlo pro hráče se liší tím, jak moc velkou energii vydávají a také odlišnými posty,“ vysvětlila pro The New York Times 32letá Němka Mona Nemmerová.
O rázných změnách Pepa Guardioly, který hráčům Manchesteru City zakázal sladké nápoje a pizzu, se už dávno ví. Nyní vyšlo na povrch, že revoluci v oblasti stravování provedl i jeho trenérský kolega Jürgen Klopp. Ten v létě přetáhl z Bayernu Mnichov specialistku Monu Nemmerovou, která zásadně změnila zavedené pořádky v kádru „reds“.
„Jídlo pro hráče se liší. Například brankáři neběhají tolik jako záložníci, nebo třeba Brazilci jsou zvyklí na jiný typ snídaně, než jsou třeba Angličané. Všechno je tedy nastavené dle kultur, různých somatotypů a herních postů,“ uvádí v rozhovoru německá nutriční poradkyně. „Máme hráče, kteří se víc zaměřují na bílkoviny a jiní zase na další složky stravy,“ dodává.
Změna jídelníčku má mezi hráči Liverpoolu pozitivní ohlasy. Někteří dokonce ve svém volném čase prosí Nemmerovou, aby jim dala osobní lekce vaření a mohli si speciální stravu připravovat i doma.
„Snažíme se, abychom pracovali s místními a sezónními produkty,“ popisuje Kloppova specialistka. „Chceme se totiž zaměřovat na normální potraviny, a udržet co nejvyšší nutriční hodnoty.“
Pokud si však myslíte, že Sturridge a spol. chroustají mrkve při cestování mezi stadiony a hotely, jste na omylu. Pro Nemmerovou není problém hráčům připravit například oblíbený čokoládový puding. Zároveň však zdvihá varovný ukazováček. .„Musíme do něj použít rýžové či mandlové mléko, žádný prášek a především použít kvalitní kakao, které nebude obsahovat cukr. Místo něho můžeme použít melasu a ve finále máte úplně jinak vypadající produkt,“ uvádí.
Hráči Liverpoolu tak mají pro sebe prvotřídní služby. V tréninkovém centru v Melwoodu mají čtyři pokrmy denně. I manažer Klopp si práci své krajanky pochvaluje a dokonce spolu uvažují o tom, že by na Anfield měli vlástní obchod s potravinami či sepsali vlastní kuchařku.
„Můžeme tu vybudovat nejlepší nutriční oddělení na světě,“ myslí si kouč druhého celku Premier League a vzápětí dodává: „Nejsem typ člověka, který by byl na všechno pyšný, ale z této práce mám opravdu radost."