3. února 2017 • 20:33

Courtois nahání v číslech Čecha. Stále se má od něj co učit, tvrdí legenda

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na rok 2014 brankář Petr Čech jen tak nezapomene. V létě totiž přišel o pozici jedničky Chelsea a musel kousat, že mu o deset let mladší Thibaut Courtois roste před očima v novou oporu „blues“. V sobotu se od rozchodu utkají počtvrté proti sobě. Lepší vzájemnou bilanci má, co se týká výher a statistik, český brankář. A Shay Given, někdejší irský reprezentant, v analýze stanice Sky Sports přidává. „Courtois se má od Čecha stále co učit.“



Když se porovnají čísla obou aktérů od srpna 2015, tedy od doby, kdy Čech začal chytat Premier League v dresu Arsenalu, má mírně navrch právě plzeňský rodák. Odchytal více zápasů, má více čistých kont, ale zároveň i logicky obdržel o jedenáct branek více.

Čechovi však značně nahrává loňská nepovedená sezona „blues“ ve které po mistrovském titulu skončili na desáté pozici a Courtoisovy čísla tak nejsou nijak valná. Dvakrát byl Belgičan vyloučen, 10 zápasů zmeškal kvůli zranění a v 23 zápasech obdržel 29 gólů.

Srovnání Čech vs Courtois od srpna 2015
Zápasy 57 - 46
Minuty 5 130 - 4 090
Čistá konta 23 - 18
Obdržené branky 56 - 45

V letošní sezoně je to zas naopak. Courtois táhne Conteho družinu za mistrovským titulem a i díky jeho 13 vychytaným nulám se Chelsea vyhřívá v čele Premier League s devítibodovým náskokem před dalšími rivaly. To Čech nasbíral zatím jen sedm čistých kont. Přesto jej na Ostrovech chválí.

„Už když šel Čech do Arsenalu, tak jsem tvrdil, že je to skvělý nákup a dokázal, že stále patří mezi elitu. I nyní má dobrou sezonu,“ říká Given. „Navíc je mu 34, to v brankářském životě nic neznamená. Myslím si, že bude chtít hrát, co nejdéle to půjde a svoje nejlepší časy má ještě před sebou.“

NEJ zákroky Premier League: Čech se ukázal proti Tottenhamu
Video se připravuje ...

To belgický brankář je v jiné situaci. V roli jedničky kroutí třetí sezonu v řadě a teprve získává potřebné zkušenosti, které Čech v Chelsea získal v průběhu jedenácti let. „Courtois je klidný brankář – nesnaží se zbytečně předvádět efektní zákroky,“ tvrdí Given. „Hodně mu pomáhá jeho obrovská postava. Má před sebou obrovskou budoucnost,“ věští současný brankář Stoke City, který prošel například Manchesterem City či Newcastlem.

Konzistentní výkony však nejsou všechno co podle Givena by měl Courtois od jedničky „kanonýrů“ odkoukat. „Čech je pravý lídr, který odzadu řídí tým. To Arsenalu dosud scházelo,“ myslí si. „Courtois je mladý, zkušenosti získá postupem času,“ dodává.

V sobotu odpoledne se ukáže, zda český matador přidá třetí triumf nad svým mladším protějškem, či Courtois srovná účet. Pokud by Arsenal na Stamford Bridge uspěl, snížil by se náskok na první místo na šest bodů. V opačném případě by byli Conte a spol. zase o krok blíz k mistrovskému titulu.

MATCH OVERVIEW LEGACY
4. 2. • 13:30
Chelsea FC
Chelsea FC
3:1
ONLINE
4. února
13:30
Arsenal FC
Arsenal FC
Góly

Domácí: 13. Alonso, 53. E. Hazard, 85. Fàbregas

Hosté: 90+1. Giroud

Sestavy

Domácí: Courtois – Azpilicueta, Luiz, Cahill (C) – Moses (88. K. Zouma), Kanté, Matić, Alonso – Pedro (84. Willian), D. Costa, E. Hazard (84. Fàbregas).

Hosté: Čech – Bellerín (17. Gabriel), Mustafi, Koscielny (C), Monreal – Coquelin (65. Giroud), Oxlade-Chamberlain – Walcott (70. Welbeck), Özil, Iwobi – Alexis Sánchez.

Náhradníci

Domácí: Begović, Terry, Zouma, Chalobah, Fàbregas, Willian, Batshuayi

Hosté: Ospina, Gibbs, Gabriel, Reine-Adélaïde, Maitland-Niles, Giroud, Welbeck

Karty

Domácí: Matić

Hosté: Mustafi

Rozhodčí

Martin Atkinson

Stadion

Stamford Bridge, London

NEJ zákroky Premier League: Courtois ukázal reflex, De Gea skok proti střele do růžku
Video se připravuje ...

Zklamaní fotbalisté Arsenalu Petr Čech a Theo Walcott
Zklamaní fotbalisté Arsenalu Petr Čech a Theo Walcott

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud