10. března 2017 • 12:46

Burnley ničí favority, selhali tam Klopp i Conte. Důvod? Malé hřiště, říká Ital

Autor: md
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Můj dům, můj hrad. To v případě Burnley, maličkého klubu ze severu Anglie, který v letošní sezóně s dosavadním ziskem 31 bodů stále hraje o sestup, platí do puntíku. Jejich domácí svatostánek Turf Moor je postrachem pro všechny soupeře. Frenetičtí fanoušci tady v každém zápase ženou své oblíbence za dalšími a dalšími životně důležitými body v boji o udržení se v Premier League.



Jako den a noc. Tak by se dala charakterizovat forma "The Clarets" v letošní sezóně. Zatímco doma se letos Burnley neobyčejně daří, v dosavadních 14 zápasech dokázali hráči vydolovat 29 bodů, tak venku je to učiněná katastrofa. Za celou sezónu dokázali uhrát všehovšudy dva body za remízy, i když jedna z nich, na Old Trafford proti Manchesteru United, je neobyčejně cenná.

Fanoušek Burnley před zápasem s ChelseaFoto Reuters

Na Turf Moor si v aktuální sezóně vylámal zuby nejeden ze zvučnějších soupeřů. Hned ve druhém kole si překvapivou prohru odvezl Liverpool. V devátem jeho městský rival z Evertonu. A v předminulém kole ligy jenom s bodem odjela i londýnská Chelsea, která suverénně vévodí tabulce. Lepší bilanci doma v lize má jen trio Tottenham, Chelsea a Liverpool. A kupříkladu takový Arsenal získal doma bodů stejně.

SESTŘIH Premier League: Burnley - Chelsea 1:1. Lídr nečekaně ztratil na půdě nováčka
Video se připravuje ...

Italský lodivod Chelsea Antonio Conte se po remíze svého celku na Turf Moor o specifikách stadionu soupeře celkem podrobně rozpovídal a uvedl tři důvody, proč Burnley domácí prostředí v probíhající sezóně neobyčejně svědčí: "Je tady těžké vyhrát, protože hřiště je malé. To je lepší pro tým, který se snaží bránit a hrát na dlouhé nakopávané míče dopředu. Tím pádem musíte pokrývat menší prostor a kromě toho místní fanoušci vytvářejí skvělou atmosféru."

Conteho slova průběh ligy zatím potvrzuje. Burnley dokázal doma porazit zatím jen trojlístek Swansea, Manchester City, Arsenal a všichni jen o gól, na který se nejvíc nadřeli právě "Gunners", když vítězství na stranu Londýňanů strhl Alex Oxlade-Chamberlain až ve 3. minutě nastavení.

Faktor Heaton

Jenže Burnley to není jen malé hřiště a jednoduchý fotbal na nákopy. Manažer Sean Dyche má totiž k dispozici mezi tyčemi ukryt učiněný poklad.

Třicetiletý Angličan Tom Heaton je produkt mládežnické akademie Manchesteru United, za který nikdy neodchytal jediný soutěžní zápas. Do Premier League nakoukl poprvé až v 28 letech právě s Burnley, ale sestupu v sezóně 2014/15 zabránit nedokázal.

Své skryté kvality naplno ukazuje až tuhle sezónu, když vévodí hned několika gólmanským statistikám. Například podle statistiků z Opty Heaton zabránil v letošní sezóně nejvíce gólům ze všech gólmanů v Premier League.

Kromě toho má brankář Burnley na svědomí nejvíc zákroků, i když jeho tým čelil vůbec největšímu počtu střel ze všech účastníků Premier League.

Heatonovu důležitost jenom podtrhuje fakt, že v obou letošních zápasech, které kvůli zranění vynechal, Burnley prohrálo.

Jestli bude domácí forma "Clarets" v kombinaci s venkovní mizérií na záchranu stačit, ukážou až budoucí týdny, ale je jasné, že Turf Moor svým kouzlem už teď očaroval každého, kdo na něj přijel.

Barton vypichuje míč soupeři
Barton vypichuje míč soupeři

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud