7. května 2017 • 12:30

Soumrak velikánů. Do třetí ligy míří vítěz Premier League či Jarošíkův tým

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo spadne z druhé anglické ligy?Kdo spadne z druhé anglické ligy?FOTO: Koláž iSport.cz

    Před posledním kolem, které se odehraje v neděli 7. května, zná Championship, druhá nejvyšší anglická soutěž, dva jisté postupující i většinu účastníků play off, kteří si to rozdají o třetí vstupenku do Premier League. Hodně nejistá je ale situace na chvostu tabulky. K beznadějně poslednímu Rotherhamu a předposlednímu Wiganu se na cestu do League One, tedy třetí ligy, přidá ještě jeden klub. Tuhou bitvu o záchranu svedou tři týmy, které ještě nedávno hrály Premier League a dohromady v nejvyšší soutěži odehrály téměř 1200 utkání. Koho čeká pád?

  • Birmingham (20. místo, 50 bodů)

    Harry Redknapp má zachránit BirminghamFoto Reuters

    Tým, za který odehrál jednu sezonu i český internacionál Jiří Jarošík, spadl z Premier League v roce 2011, ačkoli v tom samém roce stačil ovládnout Ligový pohár po překvapivé výhře nad Arsenalem. Jednou z příčin jejich strmého propadu byl i tehdejší majitel Carson Yeung, který byl v roce 2014 odsouzen za praní peněz a momentálně si odpykává šestiletý trest. 

    Birmingham si pod manažerem Garym Rowettem nevedl špatně a dvakrát skončil desátý, noví majitelé jej ale nepochopitelně nahradili bývalou hvězdou Chelsea Gianfrankem Zolou. Pod ním "Blues" vyhráli jen 2 z 24 zápasů a italský kouč se musel pakovat. Tým z druhého nejlidnatějšího města Anglie teď musí zachraňovat 70letý bývalý lodivod Tottenhamu Harry Redknapp. Motivaci má zajímavou - pokud se Birmingham nezachrání, zkušený kouč nedostane zaplaceno.

    V posledním kole je čeká 17. Bristol City, který získal jistotu záchrany díky sérii čtyř výher v posledních pěti zápasech.

  • Nottingham Forest (21. místo, 48 bodů)

    Nottingham Forest vyhrál předchůdce Ligy mistrů, teď se opět bojí pádu do třetí ligyFoto twitter.com

    Kdysi slavný klub, který v 1979 a 1980 trimfoval v Evropském poháru, předchůdci Ligy mistrů. Jeho dres oblékal kanonýr Pierre van Hooijdonk nebo legendární kapitán Manchesteru United Roy Keane. Z Premier League ale spadli už v roce 1999 a od té doby se nepodívali zpět, naopak, jako jediní z tří ohrožených klubů zažili působení v Ligue One. Konkrétně mezi lety 2005 a 2008. 

    Od roku 2010 se Nottingham několikrát neúspěšně pokusil probojovat zpět mezi elitu, místo postupu ale přišlo setrvání v Championship a chaos pod novým majitelem Fawazem Al Hasawim. Pod jeho vedením se v klubu za pět let vystřídalo deset trenérů, Al Hasawi navíc s radostí rozprodává klíčové hráče. Naposledy pustil do Aston Villy kapitána Henriho Lansburyho.

    "Foresters" hrají v posledním kole se 16. Ipswichem, který prohrál své dva poslední zápasy.

  • Blackburn Rovers (22. místo, 48 bodů)

    Blackburn Rovers mohou být prvním vítězem Premier League, který spadne do třetí ligyFoto rovers.co.uk

    Pokud Blackburn spadne, dostane se mu smutného privátu - bude prvním vítězem Premier League, který se z nejvyšší soutěže propadne až do třetí ligy. Na vítěznou partu z roku 1995, postavenou kolem kanonýra Shearera, už mohou fanoušci Rovers jen s láskou vzpomínat. Místo toho, aby se radovali z výsledků svého týmu, musí příznivci spílat majitelům klubu, indické firmě Venky´s. Ta Blackburn převzala v době, kdy tým vedený Samem Allardycem 13. v Premier League, promptně vyhodila trenéra Sama Allardyce a dohlížela na propad "The Riversiders" až na chvost druhé ligy.

    Blackburn, hlavní favorit na "padáka," je neaktivní na přestupovém trhu, nepočítáme li rozprodávání opor. Jejich bývalý kapitán Grant Hanley nedávno oslavil postup s Newcastlem, útočník Joshua King zase dává góly v Premier League v dresu Bournemouthu.

    Jejich možná na dlouhou dobu posledním soupeřem v Championship bude Brentford, toho času desátý tým tabulky.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud