9. července 2017 • 14:36

Návrat po 13 letech! Rooney opouští United, na dva roky se upsal Evertonu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legenda Manchesteru United a nejlepší střelec anglické reprezentace Wayne Rooney se vrací do Evertonu, odkud před 13 lety odcházel právě na Old Trafford. Jednatřicetiletý útočník podepsal v klubu dvouletou smlouvu, United ho do Evertonu pustili zdarma jako volného hráče.



„Nevracím se jen proto, že Everton je tým, kterému fandím nebo kde jsem vyrostl. Jsem zpátky, protože věřím, že tenhle tým může být úspěšný a já toho chci být součástí,“ vyhlásil po podpisu smlouvy Rooney.

Rooney během třinácti let nastřílel za Manchester rekordních 253 branek a vedl ho jako kapitán. Získal s ním pětkrát ligový titul, jednou FA Cup, tři ligové poháry, čtyři anglické superpoháry a také triumfoval v Lize mistrů, Evropské lize i Mistrovství světa klubů. V uplynulé sezoně pod taktovkou nového trenéra Josého Mourinha však nedostával příliš prostoru na hřišti.

"Není žádné tajemství, že jsem už dlouho Waynův obdivovatel. V klubu vystupoval jako vzorný profesionál a zůstane v jeho historii zapsán dlouhou dobu," řekl Mourinho. "Nikdy není jednoduché mít vynikajícího hráče, který hraje méně, než bych chtěl. Proto jsem mu nemohl stát v cestě, když požádal o návrat do Evertonu," uvedl portugalský kouč.

Wayne Rooney jako střídající kapitán Manchesteru United převzal pohár pro šampiona Evropské ligy
Wayne Rooney jako střídající kapitán Manchesteru United převzal pohár pro šampiona Evropské ligy

S Old Traffordem se loučí s bilancí 559 utkání a 253 gólů, což je klubový rekord, o který připravil legendárního Bobbyho Charltona. V dresu Evertonu debutoval v létě 2002 jako šestnáctiletý v anglické lize a za klub dal 17 branek v 77 utkáních, než odešel za 27 milionů liber do Manchesteru.

"Je to úžasný pocit být zpátky. Už se nemůžu dočkat, až se potkám s klukama, vyběhnu na tréninkové hřiště a až přijde zápas. Jsem nadšený," uvedl autor 53 reprezentačních gólů Rooney.

Trenér Ronald Koeman věří, že Rooney může být pro tým velkým přínosem. "Everton miluje a moc si přál se vrátit. Pořád je mu teprve 31 a nepochybuji o jeho kvalitách. Je to fantazie, že je tady," prohlásil nizozemský kouč, jehož tým skončil v minulém ročníku anglické ligy sedmý hned za Manchesterem United.

Everton na novou sezonu mohutně zbrojí a dosud nakoupil posily za 98 milionů eur. Do týmu přišli brankář Jordan Pickford, obránce Michael Keane a ofenzivní hráč Davy Klaassen.

Na odchodu je naopak belgický útočník Romelu Lukaku, jenž vystřídá Rooneyho v Manchesteru United, který za něj má zaplatit 75 milionů liber (asi 2,23 miliardy korun). Rooney přestoupil do Evertonu zdarma.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud