11. srpna 2017 • 04:57

Otázky před Premier League: Mají Češi šanci? Skončí Kaneova nadvláda?

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
  • Nová sezona Premier League dnes začíná!Nová sezona Premier League dnes začíná!FOTO: Koláž iSport.cz

    Je to tady! Anglická Premier League již dnes odstartuje nový ročník, v prvním duelu se utkají od 20:45 Arsenal a Leicester. Nadcházející sezona vzbuzuje obrovská očekávání a také mnoho otázek. Fanoušci se mohou těšit nejen na tvrdé souboje o titul, poháry či záchranu, ale také na hvězdné bitvy trenérů a velkých posil. Podívejte se na PĚT důležitých otázek před startem anglické ligy a jejich možné rozluštění.

  • 1. Jak se předvedou Češi?

    Aleš Matějů podepsal tříletou smlouvu s BrightonemFoto Twitter.com/@OfficialBHAFC

    Není jich bohužel moc. Jen tři. Přesto je to oproti minulé sezoně posun. Jakou šanci mají v nové sezoně Premier League čeští fotbalisté? Jasnou pozici má pouze brankář Petr Čech, který bude opět jedničkou Arsenalu, jak potvrdil trenér Arséne Wenger.

    Český gólman bude chtít dovést „Gunners“ k ligovému úspěchu, na který tým tak dlouho čeká. Bude to mít ale ohromně těžké. Na druhou stranu, Arsenal nebude hrát v Lize mistrů a v Evropské lize bude Wenger hráče klidně šetřit.

    Čech v Brně na otočku: Zápas? Těžší než proti Chelsea. Přemluvil ho Havlát
    Video se připravuje ...

    Další dva Češi se budou prát o své místo na slunci v dresu nováčka Brightonu. Již zabydleným hráčem je záložník Jiří Skalák, ovšem v základní sestavě nenastupoval příliš ani ve druhé lize. Teď to bude mít ještě mnohem těžší, protože Brighton přivedl během léta na jeho post velkou konkurenci, mimo jiné svou nejdražší posilu v historii Josého Izquierda.

    Nováčkem je pak Aleš Matějů, který přišel z Plzně. Na začátku sezony bude skoro jistě plnit roli náhradníka, šanci prosadit se ovšem má. Na pravém beku totiž v týmu nastupuje už šestatřicetiletý Bruno. Zároveň ale plní funkci kapitána.

  • 2. Uvidí fanoušci po devíti letech obhajobu titulu?

    Radost fotbalistů Chelsea po oficiálním předání mistrovského poháruFoto Reuters

    Říká se, že je vždy těžší titul obhájit než vyhrát poprvé. Zvlášť v současné hodně našlapané Premier League to platí stoprocentně. Naposledy se to povedlo Manchesteru United pod taktovkou legendárního Sira Alexe Fergusona. Ten bral ligový titul dokonce třikrát v řadě, v sezonách 2006/2007, 2007/2008 a 2008/2009.

    Od té doby se to ale nikomu nepodařilo a většinou k tomu měl aktuální mistr dost daleko. Naposledy slavila Chelsea. Jenže tým trenéra Antonia Conteho nedokázal v létě posílit podle představ a momentálně nepatří k největším favoritům.

    Italský kouč si navíc postěžoval na to, že Chelsea pustila do Manchesteru United záložníka Nemanju Matiče. Zdá se, že jeho vztahy s vedením nejsou ideální. Pokud se přesto Chelsea podaří titul obhájit, půjde o poměrně velké překvapení.

    Po dvou letech opět na trůnu. Takhle Chelsea dokráčela k titulu
    Video se připravuje ...

  • 3. Komu nejvíce pomohou hvězdné posily?

    Romelu LukakuFoto ČTK

    Premier League opět lámala rekordy, za posily utratily kluby z nejvyšší anglické soutěže už přes miliardu liber! Nejvíce pozornosti na sebe každopádně strhli hvězdní hráči, které si pořídilo hned několik velkoklubů. A teď na ně budou spoléhat.

    Kdo bude úspěšnější? Manchester United věří, že Romelu Lukaku bude v jeho dresu nadále sázet jeden gól za druhým. „Citizens“ zase doufají, že jejich ofenzivě pomůže Bernardo Silva a hlavně ve výrazné zlepšení přestavěné obrany.

    Chelsea zase nahradila svého nejlepšího střelce Diega Costu útočníkem Álvarem Moratou z Realu, který bude moci konečně naplno ukázat, co v něm je. Velké posily ohlásily také Arsenal a Liverpool.

    Wayne Rooney se vrací domů, upsal se EvertonuFoto Twitter.com @Everton

    Jen Tottenham zatím zůstává překvapivě pozadu, za posily neutratil ani libru. Trenér Mauricio Pochettino oživil tým jen mladíky z vlastních zdrojů. Bude to stačit? Mnozí experti pochybují, dokonce i obránce Danny Rose vyjádřil obavy.

    Do zajímavé přestavby se pustil také Everton. Ten sice přišel o kanonýra Lukakua, ale jinak ofenzivu výrazně posílil. Přišli útočníci Wayne Rooney a Sandro Ramírez či ofenzivní záložník Davy Klaassen.

    Drahé příchody každopádně oznámily i další kluby. Například Watford přivedl za 18,5 milionů liber útočníka Graye z Burnley, West Ham zase posílil Marco Arnautovič či Chicharito. Teď bude zajímavé sledovat, kdo očekávání naplní.

  • 4. Ukončí někdo střeleckou nadvládu Harryho Kanea?

    Útočník Tottenham Harry KaneFoto Reuters

    Dvě sezony po sobě opanoval tabulků střelců útočník Tottenhamu Harry Kane. V ročníku 2015/2016 nasázel 25 gólů, v poslední sezoně dokonce 29 branek. I nyní patří anglický reprezentant mezi hlavní adepty na Zlatou kopačku v Anglii.

    Jenže zároveň má hladové vyzyvatele. Romelu Lukaku má v United ještě větší potenciál než v Evertonu, pokud si svou formu udrží. Do boje určitě bude chtít tradičně promluvit Sergio Agüero, zároveň ale může zářit i jeho spoluhráč Gabriel Jesus.

    Álvaro Morata po přestupu do ChelseaFoto Facebook.com

    Střelecký apetit v minulé sezoně zase bude chtít potvrdit Álvaro Morata v Chelsea a Arsenal bude hodně spoléhat na francouzského zabijáka Alexandra Lacazetta. Urvat se určitě mohou i další. Kane bude mít zdatnou konkurenci.

  • 5. Bude lepší José Mourinho, nebo Pep Guardiola?

    José Mourinho a Pep GuardiolaFoto Reuters

    V první řadě jde samozřejmě o souboje týmů. V Anglii je ale k vidění také obrovská rivalita na střídačkách. A všichni fanoušci budou zvědaví, jestli bude tentokrát úspěšnější Pep Guardiola, nebo José Mourinho.

    Ani jednomu se minulá ligová sezona nepovedla podle představ. „Citizens“ nakonec skončili kus před svým rivalem, ten ale zase ovládl Evropskou ligu. Nyní dostali Guardiola i Mourinho obrovské prostředky na přestupy. A musí vyhrávat.

    Právě Manchester City a United jsou největším favoritem na titul. A bude to také souboj vyhlášeného taktika Mourinha proti milovníkovi ofenzivního fotbalu Guardiolovi. Kdo prohraje, bude mít vedení co vysvětlovat.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud