7. října 2017 • 04:20

TOP 5 nejhorších útočníků v historii Premier League: podvodník i Američan

Autor: adl
Vstoupit do diskuse
0
  • Kdo se stal nejhorším útočníkem v historii Premiere League?Kdo se stal nejhorším útočníkem v historii Premiere League?FOTO: koláž iSport.cz

    Anglická Premier League nabídla už několik ofenzivních hvězd, prvotřídních kanonýrů. Taky však ve své 25leté historii ukázala velkou řadu útočných přehmatů. Britský bulvární deník přišel tento týden s unikátním žebříčkem stovky nejhorších útočníků v historii anglické soutěže. Nechybí třeba Andrej Ševčenko, Diego Forlán či Radamel Falcao. Podívejte se na TOP 5 nejhorších útočníků v historii Premier League.

  • Afonso Alves

    Tým: Middlesbrough
    Období: 2008-09
    Statistiky: 42 zápasů, 10 gólů

    Afonso Alves patří mezi nejhorší útočníky v historii Premier LeagueFoto Profimedia.cz

    Brazilský útočník šokoval fotbalové fanoušky, když v dresu Heerenveenu v sezoně 2006-07 vstřelil v 31 zápasech 34 gólů. Když jeho famózní průměr více než jednoho vstřeleného gólu na zápas pokračoval i v další sezoně, sáhlo po něm Middlesbrough. Anglický klub zaplatil 12,5 milionu liber (360,2 milionu korun), což byl klubový rekord.

    Ačkoliv do Premier League vstoupil solidně a v 11 zbývajících zápasech v sezoně se trefil šestkrát, další sezonu byla situace úplně jiná. Alves zapsal jen čtyři góly a byl označen za jednoho z hlavních viníků sestupu tradičního klubu do druhé ligy.

    NEJ triky Premier League: Podívejte se na to nejlepší za září
    Video se připravuje ...

  • Stephane Guivarc‘h

    Tým: Newcastle
    Období: 1998
    Statistiky: 4 zápasy, 1 gól

    Stéphane Guivarc'h se zúčastnil i pro Francii zlatého mistrovství světaFoto Profimedia.cz

    Francouzský kanonýr potvrzoval své střelecké kvality v Ligue 1 po celá 90. léta. Když Guivarc’h jako člen základní sestavy (aniž by jako hrotový útočník skóroval) pomohl Francii k titulu mistrů světa 1998, sáhl po něm Kenny Dalglish, tehdejší manažer Newcastlu. Z Auxerre ho přivedl za 3,5 milionu liber (100 milionů korun).

    Kup se ale ošklivě nepovedl. Guivarc’h sice skóroval hned při debutu proti Liverpoolu, v dalších utkáních se už ale neprosadil. Když byl následně Dalglish vyhozen a přišel Ruud Gullit, francouzský útočník zamířil do Glasgow Rangers.

  • Ade Akinbiyi

    Týmy: Norwich, Leicester, Sheffield United
    Období: 1993-95, 2000-02, 2006-07
    Statistiky: 76 zápasů, 11 gólů

    Ade Akinbiyi hrál Premier League za tři kluby, celkem vstřelil 11 gólůFoto Profimedia.cz

    Když v roce 2000 odcházel z Leicesteru do Liverpoolu útočník Emile Heskey, Lišky si jako jeho nástupce vyhlédly Ade Akinbiyiho, který válel v druhé lize za Wolverhampton. Přestupová částka činila 5,5 milionu liber (158,5 milionů korun). Po slušné první sezoně, ve které vstřelil devět branek, ovšem přišel druhý ročník, který se mu nevydařil.

    V 21 zápasech vstřelil jen dvě branky a než byl na jaře poslán do Crystal Palace, stihl namíchnout fanoušky Leicesteru, kteří na něj dokonce bučeli. Reprezentant Nigérie předtím zapsal pár startů v dresu Norwiche, v sezoně 2006-07 se ve třech zápasech objevil ještě v Sheffieldu United.

  • Ali Dia

    Tým: Southampton
    Období: 1996
    Statistiky: 1 zápas, 0 gólů

    Ali Dia byl zvolen druhým nejhorším útočníkem v historii Premier LeagueFoto twitter.com

    Tehdejší manažer Southamptonu Graeme Souness přivedl Diu do svého týmu v roce 1996. Sounessovi údajně volal bývalý nejlepší hráč světa George Weah, že shání angažmá pro svého bratrance Diu. Jenže šlo o podvod. Do Southamptonu totiž volal jeden z hráčových kamarádů ze školy.

    Souness ovšem uvěřil lži, podepsal s Diou smlouvu na jeden měsíc a dokonce ho vyslal do zápasu Premier League proti Leedsu. Když však poznal, že liberijský útočník nemá dostatečné kvality, tak ho ještě před koncem zápasu stáhl a kontrakt s Diou byl rozvázán. „Běhal po hřišti jako Bambi na ledě, bylo trapné to sledovat,“ říkal tehdy jiný útočník Matthew Le Tissier, kterého právě Dia střídal.

  • Jozy Altidore

    Týmy: Hull, Sunderland
    Období: 2009-10, 2013-15
    Statistiky: 70 zápasů, 2 góly

    Jozy Altidore byl vyhlášen nejhorším útočníkem v historii Premier LeagueFoto Profimedia.cz

    Statistiky mluví jasně – 70 zápasů, dvě vstřelené branky. To je na útočníka šílená bilance. První zkušenost s Premier League si americký útočník připsal v sezoně 2009-10, kdy hrál za Hull City. V 28 zápasech ovšem vstřelil jednu jedinou branku a v Anglii skončil. Po jednom ročníku v tureckém Bursasporu a především plodných dvou sezonách v nizozemském Alkmaaru (77 zápasů, 39 gólů) se však do Anglie vrátil.

    Sunderlandský manažer Paolo Di Canio za Altidora nechal zaplatit 6 milionů liber (173 milionů korun). Američan vypadal velmi slibně, měl prokázat především svou sílu díky vypracovanému tělu. V 35 zápasech během dvou sezon se ovšem zmohl na jediný gól. V lednu 2015 odešel do Toronta, kde hraje dodnes.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud