16. prosince 2017 • 04:20

Osud: náhradník v Premier League. 13 let, 34 zápasů a po kariéře práce

Autor: tko
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jméno sedmatřicetiletého brankáře Stuarta Taylora neznají zástupy fanoušků. Důvod je jednoduchý: současná trojka v Southamptonu během své dlouhé kariéry v Premier League totiž zasáhla pouze do 34 zápasů v Premier League. Přesto mu mnozí mohou závidět. Se dvěma různými týmy získal titul i FA Cup, zachytal si dokonce i Ligu mistrů...



Je to již dlouhou dobu rutina. Absolvovat rozcvičku s dalšími dvěma brankáři, následně se odebrat do šatny a poté na tribunu. Stuart Taylor většinu své profesionální karéry strávil jako brankářská trojka. Jeho údělem se stalo pouhé sledování zápasů bez možnosti do nich zasáhnout.

Někdo by řekl, že má snový život: sledovat zápasy a dostávat za to zaplaceno. On sám to vidí úplně jinak. "Lidé se domnívají, že jsem vydělal spoustu peněz, ale není to pravda," svěřil se Taylor listu The New York Times. "Budu muset chodit do práce," odmítl, že by si ve sportovním důchodu mohl jen užívat.

Jeho úděl je noční můrou každého brankáře. Za posledních osm let odehrál pouze deset soutěžních zápasů, od poloviny roku 2015 dokonce žádný! A to navzdory faktu, že Taylor platil za velký talent a jeho kariéra se zpočátku vyvíjela víc než nadějně.

V devatenácti letech přišel do A týmu londýnského Arsenalu. V té době už chytal za anglickou reprezentaci do 20 let, na svém kontě měl reprezentační starty i za kategorie do 16 a 18 let. Měl se stát nástupcem stárnoucího Davida Seamana. Během sezony 2001/02, v níž si Arsenal zajistil double, dokonce nastoupil do deseti ligových utkání.

Po slibném úvodu se však kariéra zadrhla. "Všichni trenéři, které jsem měl, všichni brankáři, se kterými jsem spolupracoval, říkali, že jsem měl odchytat 200 nebo 300 zápasů v Premier League," tvrdí.

To se nevyplnilo. Trenér Arsenalu Arsène Wenger během následujících sezon s Taylorem přestal počítat a ten si musel hledat nové angažmá. Nedařilo se mu ovšem příliš ani na hostováních v nižších soutěžích. V červenci 2005 přestoupil do Aston Villy (odchytal tam 12 zápasů v Premier League), o čtyři později se přesunul do Manchesteru City (žádný start v Premier League). I přes zisk dalšího FA Cupu a následně i ligového titulu skončilo působení Taylora fiaskem.

SESTŘIH Premier League: Southampton - Arsenal 1:1. Bod zachránil Giroud v závěru
Video se připravuje ...

Do Premier League nakoukl ještě v dresu Readingu, kde nastoupil celkem ke čtyřem zápasům a jeho tým ve všech zápasech prohrál. Prohra 1:4 hřišti Arsenalu tak byla Taylorovým dosud posledním startem v nejvyšší anglické soutěži. Psalo se datum 30. března 2013...

Následně se pokoušel oživit svou kariéru v Leedsu, ale dostal jen naprosté minimum šancí. Taylorovi došla trpělivost a na konci sezony 2014/15 z týmu odešel. Měl nabídky od klubů ze třetí a čtvrté nejvyšší soutěže, ale odmítl. "Lidé říkali, že jsem udělal chybu, ale já chtěl hrát na nejvyšší úrovni, o které jsem myslel, že na ni mám. Cítil jsem, že jsem dost dobrý na Premier League," vysvětloval Taylor.

V srpnu 2016 podepsal překvapivý roční kontrakt se Southamptonem, a stal se tak týmovou trojkou za Fraserem Forsterem a Alexem McCarthym. V bráně se v soutěžním zápase neobjevil, ovšem letos v létě mu smlouva byla prodloužena o další rok. Klub k podpisu nové smlouvy dokonce natočil s Taylorem vtipné video, které bylo kladně přijato fanoušky.

Samozřejmě Taylorovou hlavní úlohou v Southamptonu není chytat soutěžní zápasy. Zejména v Manchesteru proslul jako výrazná mentální podpora pro ostatní brankáře i jako bavič týmu.

"Znám svou roli," potvrdil sám brankář. Přesto se nevzdává naděje na možnost objevit se mezi tyčemi a dál na sobě tvrdě pracuje. Tráví čas v posilovně, když ostatní odpočívají, své brankářské konkurenty se snaží překonávat v počtu zákroků na tréninku. Protože co kdyby náhodou...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud