Pavel Novotný
18. října 2008 • 15:15

Ferguson: Přichází éra Wayna Rooneyho

TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po většinu minulého ročníku byl ve stínu fenomenálního Portugalce Ronalda. Jak se však zdá, právě teď nastává období, kdy vládu v současném nejlepším klubu Evropy převezme Wayne Rooney. Rodí se v United nový král?



"Wayne Rooney bude na svém vrcholu za rok," je přesvědčen trenér úřadujícího anglického mistra Sir Alex Ferguson. Anglická superstar, která oslaví 24. října své třiadvacáté narozeniny, má skvělou formu. V posledních čtyřech zápasech zaznamenal útočník Reds v reprezentačním a klubovém dresu dohromady pět branek.

Naproti tomu se Rooney v předchozích osmi zápasech trefil pouze jednou. Vynikajícím výkonem se mladý útočník prezentoval především ve středečním kvalifikačním zápase proti Bělorusku. Jeho skvělé ofenzivní představení bylo anglickými novináři považováno za nejpůsobivější od mistrovství Evropy v roce 2004.

Navzdory tomu, že skvělý Rooney zarmoutil běloruské diváky dvěma přesnými zásahy do domácí sítě, je Ferguson přesvědčen, že ani v tomto zápase nepředvedl hvězdný útočník svoje maximum. "Svých nejlepších schopností dosáhne až kolem svých 25-ti let," trvá na svém kouč United.

"Hráči se vždy vyvíjejí a zlepšují až do svých zhruba 25-ti let. Právě Rooney je toho skvělým příkladem. Čím je starší a vyzrálejší, tím více gólových šancí si dokáže vypracovat a jeho výkony jsou mnohem vyrovnanější," hodnotí svůj klenot Ferguson a pokračuje:

"Dříve se také dostával do šancí, ale mnoho z nich spálil. Ale jak stárne, je stále lepší; příležitosti ke skórování dokáže proměnit a branky dává, i když se mu v zápase třeba dvakrát nedaří."

"Má podobný styl jako Gary Lineker, který se také často po hřišti jako by jen potuloval,a přesto dokázal v zápase dát třeba dvě branky. Je pravda, že někteří hráči to těžko snššejí. Oni musejí dřít celý zápas, zatímco Wayne se objeví najednou v pravý čas na pravém místě a dá branku. To jen ukazuje na jeho vyspělost," rozplývá se nad svým svěřencem Sir Alex.

Podle přesvědčení manažerské ikony Manchesteru stojí za herním vzestupem Rooneyho příchod bulharského útočníka Dimitara Berbatova, který na Old Trefford přišel před začátkem letošní sezony.

"Z hry Dimitara má v týmu prospěch každý. Má výbornou schopnost odhadnout v co daný moment udělat, přitom disponuje výborným pohybem a přesnými přihrávkami. To konečně ukázal i v utkání proti Blackburnu. Jeho příchod Waynovi (Rooney) určitě prospěl.

Že bude skvělou formu Rooneyho tým potřebovat, naznačuje i pravděpodobná absence Carricka, který s největší pravděpodobností nestihne úterní duel Ligy mistrů proti Celtiku. "Michael (Carrick) začal trénovat teprve tento týden a ačkoliv vše vypadá dobře, nemyslím si, že bude do úterního utkání připraven," netají obavy Ferguson.

Další ztráta pro tým z Old Trefford se rýsuje v podobě absence Owena Hargreavese, kterého stále trápí zánět šlachy na noze. Aby byl lazaret United úplný, v dalších zápasech se fanoušci vyznávající červené barvy nemohou těšit ani na výkony Paula Scholese, který bude týmu díky zraněnému kolenu chybět několik měsíců.

Naopak v pořádku by už měla být další legenda United Ryan Giggs, který již absolvoval plnou tréninkovou zátěž.








EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud