Karel Häring
29. října 2008 • 15:36

Liverpool vládne. Proč?

TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Každé léto na Anfield Road plánovali, jak zaútočí na první místo. Ale neuplynula ani třetina soutěže a bylo jasné, že čekání fanoušků Liverpoolu na první titul od roku 1990 se znovu protáhne. Ovšem teď je všechno jinak.



„Reds“ vedou Premier League a červená polovina města na řece Mersey věří... Hodně věří.

Gerrard a spol. v dosavadním průběhu soutěže nezářili, několik zápasů otáčeli až v posledních minutách, jenže nedělní výhra na Stamford Bridge ukázala, že je jejich vydařené výsledky opravdu nejsou jen souhrou náhod.

Přes vítězství na Chelsea a posun do čela ligy zůstává Liverpool podle bookmakerů až třetím nejvážnějším adeptem na titul. I tak je to pro klub velký posun.

Vždyť v éře trenéra Rafaela Beníteze (od 2004) ztrácel tým už v této fázi. Před rokem přijatelných šest bodů, před dvěma však jedenáct a na podzim 2005 dokonce osmnáct (ovšem dva zápasy k dobru). Kde nastala změna?

1. Letní klid
Trenér Rafael Benítez sice nebyl v létě spokojený s počtem nových hráčů, jenže to má spíše pozitivní efekt. Po masivním nakupování loni v létě potřeboval tým čas na sehrání. Další velké změny by to mohly znovu narušit.

2. Konec velkého rotování
Kouč Benítez je známý svou oblibou v neustálých rotacích základní jedenáctky, aby zabránil únavě svých opor. Jenže to mívalo opačný efekt a Liverpool se rozjížděl pomaleji, hráčům chyběl správný rytmus, a sílu nabíral ve fázích, když už byli soupeři o parník vpřed.

„Příliš často mu statistiky v jeho počítači říkaly, že hráči jsou unavení a potřebují odpočívat, i když to ve skutečnosti nepotřebovali. Samozřejmě si musíte hráče jako Fernando Torres hlídat, ale čtyřiadvacetiletý fotbalista nepotřebuje odpočívat v září nebo říjnu,“ napsal Andy Gray, expert stanice Sky Sports.

V této sezoně je vidět změna. Pokud je to nutné, borci jako Gerrard, Torres, Keane, Carragher, Kuijt nebo Reina jsou v sestavě. I proto Liverpool šlape.

3. Slabším už nedávají...
„Reds“ zaostávali za rivaly z „velké čtyřky“ také kvůli ztrátám venku, ze stadionů typu Manchester City, Portsmouth či Blackburn si často vozili v lepším případě remízy.

V této sezoně většinu těchto zápasů zvládli i kvůli lepší koncentraci na „menší“ zápasy. „Uvědomili si, že pokud si v takových utkáních nedávají pozor, nemůžou v nich vyhrávat,“ říká k tomu expert BBC Alan Hansen.

4. ... a silným berou
„Ale největší předností Liverpoolu v této sezoně je, že berou body největším konkurentům,“ dodává bývalý hráč slavného klubu Hansen. Zatímco v této sezoně už Gerrard a spol. porazili Manchester United a Chelsea, v předchozích třech ročnících skončili v minitabulce „Top 4“ na posledním místě.

Už dnes čeká nového lídra další prověrka, na Anfield Road přivítají Portsmouth.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud