5. srpna 2009 • 18:16

Změny v Anglii: Ošklivé zranění = vyšší trest

Autor: pj
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dlouho očekávané změny jsou tady. Kluby z Premier League se budou řídit novými pravidly. To první zní: vyšší tresty za hrubé zákroky. Anglický svaz bude od nynějška brát v úvahu závažnost zranění při posuzování trestu pro hříšníky, kteří ho způsobili.



Doposud vyloučení fotbalisté dostávali automatické tresty na tři zápasy. A bylo jedno, jak zranění vypadalo. Přitom birminghamský Martin Taylor, který zlomil útočníkovi Arsenalu Eduardovi nohu a vyřadil jej na rok ze hry, by si vyšší trest rozhodně zasloužil.

„Pokud se něco obdobného stane nyní, budeme jednat rychle a tvrdě,“ hlásí svaz. A kluby, jež na změny čekaly poměrně dlouho, tleskají. Pravidla – v některých případech dosti neférová – se totiž mění.

FA bude navyšovat a snižovat tresty na základě řady důležitých faktorů, do nichž spadá třeba záměr, síla či zranění protivníka. „Se všemi výjimečnými případy naložíme stejně,“ slibuje vedení anglického fotbalu. U běžných faulů zůstane standardní zákaz tří zápasů zachován.

VIDEO: Taylorův zákrok na Eduarda

Další důležitou změnou, na níž před několika lety doplatil Wayne Rooney z Manchesteru United, bude, že červené karty v předsezónních přípravných duelech se nebudou vztahovat na mistrovská utkání, jak tomu bylo doposud.

Mezi novými pravidly se objevil i zákaz, který nedovoluje manažerům, hráčům a funkcionářům se jakkoliv před zápasem vyjadřovat na adresu rozhodčích.

„Mediální komentáře k nominacím sudích již nebudou povoleny. Budou považovány za neoprávněné a potrestány odpovídajícím způsobem,“ stojí v tiskovém prohlášení.

V minulosti této situace trenéři často využívali. Nejznámějším provokatérem byl José Mourinho, který z postu kouče Chelsea dokázal před zápasem svými slovy dostat hlavního arbitra pod velký tlak.

283759:gallery:true:true

Naposledy se to povedlo Davidu Moyesovi z Evertonu, který před semifinálovém klání FA Cupu s Manchesterem United zpochybnil jmenování rozhodčího Mikea Rileyho. O něm třeba řekl, že je fanouškem United.

Po utkání Alex Ferguson prohlásil, že Moyesovy výroky ovlivnily Rileyho výkon, což zapříčinilo, že se bál odpísknout pokutový kop ve prospěch jeho týmu.

Everton nakonec vyhrál na penalty a postoupil do finále.

FA zaujme tvrdší postoj také k fotbalistům, kteří během zápasu obklíčí či atakují sudího. Trest postihne kluby v případě, jestliže se do incidentu vloží tři nebo více hráčů. Celá věc pak může být posouzena za obtěžování či zastrašování arbitra.

Pravidla vztahující se na pozápasové komentáře směřující na sudí pozměněna nebyla. „Jsou stále povoleny za předpokladu, že se nebudou týkat osobních a jiných útoků, které by zápas znevážily,“ dodalo FA.

Kluby si změny pochvalují. Tak snad jim to vydrží.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud