25. února 2010 • 18:25

Portsmouth v krizi. Přijde o devět bodů

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FC Portsmouth se stane v pátek prvním klubem Premier League, jenž půjde pod nucenou finanční správu. Poslední tým tabulky přijde podle pravidel soutěže o devět bodů, čímž bude zřejmě definitivně zpečetěn jeho sestup do druhé ligy.



Přechod zadluženého Portsmouthu do takzvané administrace, což je záchranný mechanismus pro firmy v potížích, oznámil agentuře AP Andrew Andronikou z firmy UHY Hacker Young, která bude klub spravovat.

Ani jeden ze čtyř potenciálních zájemců totiž do stanoveného termínu nebyl schopen prokázat, že má dost financí na koupi klubu.Expert na zadlužené společnosti Andronikou má v pátek zveřejnit detailní zprávu, v níž nastíní, jak se musí klub restrukturalizovat, aby se vyhnul bankrotu a byl atraktivnější pro potenciálního zájemce.

"Jsem z toho velmi smutný a naštvaný," reagoval na hrozící odpočet bodů trenér Avram Grant. Portsmouth, za nějž v minulých letech nastupovali i Patrik Berger a Milan Baroš, má dluhy ve výši 70 milionů liber (přes dvě miliardy korun).Portsmouth se v kritické situaci ocitl ani ne dva roky poté, co získal Anglický pohár.

V té době jihoanglický klub mohutně utrácel a dluhy se stále zvyšovaly. Opravdové potíže pak nastaly loni v srpnu, kdy majitel Alexandre Gaydamak prodal klub Sulajmanu Al-Fahímovi ze Spojených arabských emirátů. Jeho vlastnictví trvalo ovšem pouze šest týdnů, poté co miliardář z Dubaje nebyl schopen zajistit financování klubu a platby hráčům v termínu.

Následné převzetí dalším byznysmenem z Emirátů Alím Al-Faradžem mělo "Pompey" zachránit, ovšem tým stále neplatil splátky za přestupy hráčů jiným klubům a vzrůstaly i jeho dluhy na daních.

V lednovém přestupním období měl proto Portsmouth zakázáno získávat posily na přestup a veškeré částky získané z prodeje hráčů směřovaly na splacení pohledávek ostatních klubů.

Začátkem února získal 90 procent akcií klubu od Al-Faradže podnikatel z Hongkongu Balram Chainrai. Svůj krok ovšem označil pouze za snahu o ochránění investic, protože právě jeho firma půjčovala klubu peníze na provoz.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud