19. dubna 2014 • 17:50

Hráči z Afriky jsou pro někoho jako zvířata, naříká Yaya Touré

Autor: rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Záložník Yaya Touré z Pobřeží slonoviny je jednou z opor Manchesteru City v Premier League. Sám ale tvrdí, že nepatří mezi nejlepší hráče světa jen kvůli tomu, že je z Afriky. V této sezoně dal za Citizens 22 branek, pomohl City vyhrát Ligový pohár a bojuje s nimi o titul v Premier League.



Na myšlenku, že není dostatečně ceněný, ho přivedl klubový parťák Samir Nasri. Prý mu řekl, že by byl jedním z nejlepších záložníků světa, jen kdyby nebyl z Afriky. „Myslím, že to, co Samir říká, je určitě pravda,“ prohlásil třicetiletý fotbalista v rozhovoru pro BBC World News.

Touré získal ligové tituly ve čtyřech zemích – v Pobřeží slonoviny, Řecku, Španělsku a Anglii. Navíc byl součástí týmu Barcelony, který vyhrál Ligu mistrů v roce 2009. „Abych byl upřímný, řádné uznání přijde teprve od fanoušků,“ řekl trojnásobný nejlepší hráč roku v Africe.

VIDEO: Yaya Touré patří k oporám svého týmu

„Nechci být negativní, ale upřímný,“ dodal s tím, že by média měla více podporovat hráče z Afriky. „Pokud budeme hrát dobře a média nám nedají prostor, tak nikdy nebudeme tam, kam se chceme dostat. Lidé berou hráče z Afriky mnohdy jako zvířata.“

Touré se také domnívá, že hráči z černého kontinentu musejí udělat mnohem více, aby vynikli ve srovnání třeba s barcelonským duem Andres Iniesta a Xavi.

„Když se jim směrem dopředu něco povede, hned jsou chválení, ale jen zřídka se stane, že na ně padne kritika, když se jim nepodaří řádně bránit,“ všiml si Yaya Touré. Když se něco podobného stane jemu, hned mu chybu novináři připomenou.

Přitom by si prý hráči z Afriky zasloužili stejnou úctu, jaké se dostává Messimu nebo Cristianu Ronaldovi. „Pokud přijedete do jakékoliv části Afriky, tak vám lidé řeknou, že Messiho znají. Když se ale někde v Evropě zeptáte, kdo je Yaya Touré, lidé se vás budou ptát, kdo to je. Někteří možná budou znát jméno, ale můj obličej se jim nevybaví. Jen budou vědět, jak vypadá Messi,“ smutnil hráč z Pobřeží slonoviny.

Všechno prý jen podtrhuje fakt, že Zlatý míč France Footballu získal jediný hráč z Afriky – George Weah v roce 1995. Přitom přínos Afričanů Samuela Eto'a a Didiera Drogby pro fotbal byl ohromný.

„Ti hráči jsou pro mě víc než legendy,“ řekl Touré. „Jsou určitě nedocenění. Já jsem hrdý na to, že jsem z Afriky. Chci bránit tamní lidi a ukázat světu, že mohou být stejně dobří jako Evropané, nebo hráči z Jižní Ameriky.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud