23. července 2014 • 13:24

Van Gaalova revoluce začala. Hráče na tréninku káral, Rooneyho objal

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Neztrácí čas a maká naplno. Trenér Louis van Gaal se pustil do práce v Manchesteru United. Na tréninku v Los Angeles, kde se „rudí ďáblové“ připravují na novou sezonu, dal najevo, kdo je šéfem týmu. Hráče pokáral za nepřesnou střelbu, ale pochvalami se je také snažil dostat na svou stranu. Od vedení klubu má v případě potřeby dovoleno utrácet za přestupy, kolik jen bude chtít.



Když někdo netrefil branku, hned měl u sebe Louise van Gaala. Přísný kouč při trénování střelby neváhal pokárat hned několik hvězd. Na otevřeném tréninku před fanoušky a novináři vyčinil např. Darrenu Fletcherovi nebo Luke Shawovi, jehož střela směřovala doprostřed a zasáhla nohu brankáře. Pak následovala rada, jak se mají v klíčovém okamžiku zachovat.

Hráče ovšem dokázal i pochválit. Třeba útočníka Waynea Rooneyho objal po výtečně zahraném rohovém kopu. To se opakovalo i po střele Phila Jonese nebo Chrise Smallinga, když při střelbě vstřelili gól. „A to jste obránci!“ smál se nizozemský trenér.

Komunikace je jádrem Van Gaalovy filozofie. Odhadem bude trvat několik hodin, než detailně vysvětlí každému hráči, co přesně po něm vyžaduje.

Vůbec nečekejte, že v nové éře Manchesteru United by nastala hráčská revolta. Van Gaal je absolutním šéfem, v klubu dostal neomezené pravomoci podobně jako Sir Alex Ferguson. Sám rozhoduje o tom, kterého hráče koupí a prodá. Vedení klubu dokonce souhlasí s tím, že za klíčovou posilu může zaplatit ohromný balík a překonat třeba přestupní rekord ve Velké Británii.

Klub důvěřuje Van Gaalovi a věří, že Manchester United dovede zpátky na horní příčky v anglické lize. A proto je ochotný mu poskytnout neomezené finanční prostředky.

Jestli jsou United schopni zaplatit třeba stejnou částku jako Real Madrid za Jamese Rodrígueze, tedy 80 milionů eur? „Je to v našich možnostech. Nebojíme se utrácet ohromné sumy na přestupovém trhu,“ prohlásil místopředseda klubu Ed Woodward.

Ryan Giggs, Wayne Rooney a Louis van Gaal.
Ryan Giggs, Wayne Rooney a Louis van Gaal.

Dokazují to první nákupy. Za téměř 60 milionů liber přišli obránce Luke Shaw a záložník Ander Herrera. Oba transfery schválil Van Gaal ještě v době, kdy trénoval nizozemskou reprezentaci na mistrovství světa.

Co další posily? Nejčastěji se spekuluje o tom, že by United mohli posílit Arturo Vidal (Juventus) a Mats Hummels (Borussia Dortmund). Jenže zkušený trenér ujistil své svěřence, že nejprve si zanalyzuje současný tým. Někteří hráči tak dostanou poslední šanci k setrvání v Manchesteru United.

„Momentálně nemohu o posilách mluvit. Chci nejprve poznat zdejší hráče. Rozdám jim pokyny, aby hráli určitým způsobem, a chci vidět, jak na to budou reagovat. Chci dát všem šanci ukázat se pod mým vedením,“ prohlásil Van Gaal, který je s nasazením všech fotbalistů spokojený.

„Reakce hráčů zatím byly fantastické. Možná si myslíte, že to říká každý nový trenér, ale myslím to vážně. Poslouchají, co říkám, a postupují podle pokynů mých asistentů. Koncentrace v tréninku je na nejvyšší úrovni. Teď jen musíme zjistit, zda budou na nejvyšší úrovni i jejich výkony v zápasech.“

O tom, že Van Gaal má silnou pozici, vypovídá i jeho kritika vůči šéfům klubu. Nelíbí se mu, že týmu naplánovali předsezonní turné ve Spojených státech. Nesouhlasí s náročným cestováním. A od příštího roku tomu chce zamezit.

„Kvůli komerčním aktivitám musíme cestovat na dlouhé vzdálenosti, hodně létat a také si zvyknout na časový posun. To není dobré pro přípravu na nadcházející sezonu. Ale turné už bylo naplánováno, takže se musím přizpůsobit,“ řekl Van Gaal.

Pokud se United v přípravném turnaji v USA probojují do finále, nalétají v součtu téměř 22 tisíc kilometrů. Minulý rok zvládli se soustředěním v Asii a Austrálii dokonce 37 tisíc km. Od roku 2002 se klub nepřipravoval na novou sezonu jen v Evropě. Van Gaal přitom považuje přípravné období za důležité a hráče nechce zatěžovat zbytečným cestováním. Na otázku, zda by v příštím roce upřednostnil kratší turné, odpověděl: „Ano. Jsem přesvědčený, že to tak musí být.“

Místopředseda klubu Ed Woodward ovšem s Van Gaalem nesouhlasí. Už v pondělí řekl, že cestování na hráče vliv mít nebude. A Spojené státy označil za rozvíjející se trh. „Z pohledu sponzoringu je to dobrá země,“ uvedl. Jeho slova potvrzuje fakt, že jen trénink v Pasadeně sledovalo 2500 diváků. Na zápas s LA Galaxy má dorazit dokonce 70000 fanoušků.

ZÁPASY MANCHESTERU UNITED V USA:
23. července, LA Galaxy (Pasadena)
26. července, AS Řím (Denver)
30. července, Inter Milán (Washington DC)
2. srpna, Real Madrid (Detroit)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud