Jakub Dvořák
31. července 2014 • 15:45

Mourinho nechal prchnout KLENOT. Lukaku pálí víc než Messi i Ronaldo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v létě roku 2011 Romelu Lukaku přicházel do Chelsea, vyfasoval lákavou a zavazující přezdívku „Nový Drogba“. Belgický supertalent brečel štěstím, když na Stamford Bridge podepisoval smlouvu. Jenže nikdy nedostal pořádnou šanci, aby dostál pověsti střeleckého zabijáka. Dva roky se toulal po hostováních, až ho José Mourinho za 25 milionů liber (přibližně jednu miliardu korun) pustil do Evertonu, kde zářil v minulé sezoně.



Lukaku v uplynulém ročníku nastřílel na hostování v Evertonu 15 ligových branek, stal se klíčovým útočníkem. Před letním návratem do Chelsea si udělal výbornou vizitku.

Mourinho však před startem přípravy znovu řekl: "Nemám zájem," a nechal útočníka pláchnout do Evertonu natrvalo. Nabízí se otázka - udělal "The Special One" dobře? Mnozí se pozastavují nad tím, že "Nového Drogbu" v Chelsea nahradil "Starým Drogbou," který se vrátil z Galatasaraye Istanbul. 

Přitom žádný mladý útočník na světě se nemůže pyšnit tak zvučnou střeleckou bilancí. Lukaku přišel do Anglie s vizitkou 33 branek v 73 zápasech. V Anderlechtu debutoval v pouhých šestnácti letech, hned se stal nejlepším střelcem belgické ligy.

Jeho statistiky jsou úchvatné. V jednadvaceti letech má na kontě 65 ligových branek. To dělá o mnoho víc než u jiných superhvězd. Cristiano Ronaldo jich ve stejném věku měl teprve 15. Diego Costa, útočník číslo jedna v Chelsea pro nadcházející ročník, nastřílel 21 branek. Lionel Messi si v dresu Barcelony připsal na konto 42 zásahů, Zlatan Ibrahimovic 24 a tak dále.

Přesto Mourinho svolil k prodeji talentovaného útočníka z Chelsea. Na Belgičanův přestup do Evertonu reagovali i mnozí angličtí experti. Například Gary Lineker vyzdvihl snahu klubu o udržení kvalitních hráčů a posílení týmu do další sezony.

Novinář The Times Rory Smith situaci kolem Lukaka komentoval slovy: „Pokud se do sestavy Chelsea nedostane Lukaku, tak šance mladých hráčů hostujících v Holandsku jsou téměř nulové“.

V první sezoně se Lukaku za "Blues" netrefil ani jednou. Trenér Robert Di Matteo mladého útočníka poslal na roční hostování do West Bromwiche. Lukaku zde pookřál a vstřelil 17 branek. Následoval přesun do Chelsea, kam se vrátil také portugalský trenér Mourinho.

Belgický silák Mourinha namíchl loni při evropském Superpoháru hraném v Praze proti Bayernu Mnichov. Lukaku trestuhodně zahodil penaltu a Chelsea prohrála s něměckým klubem v rozstřelu 4:5.

Následoval odchod do Evertonu na další roční hostování. Přes Belgičanovy dobré výkony Mourinho zlomil nad útočníkem hůl. Po návratu Lukaku ani nenastoupil do přípravných utkání Chelsea a chystal se na odchod tam, kde si jeho služeb cení a stojí o něj. Do Evertonu.

Útočník Evertonu Romelu Lukaku burcuje fanoušky po gólu do sítě Manchesteru City
Útočník Evertonu Romelu Lukaku burcuje fanoušky po gólu do sítě Manchesteru City

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud