26. ledna 2015 • 21:24

Přes 10 miliard za útočníky. Jak se v City dařilo Bonyho předchůdcům?

Autor: jaj
Vstoupit do diskuse
0
  • Za útočníky utratil Manchester City už pořádný balík penězZa útočníky utratil Manchester City už pořádný balík penězFOTO: Koláž iSport.cz

    V tomhle ohledu se Manchesteru City žádný jiný klub nemůže rovnat. Pouze za útočníky utratil od příchodu bohatých šejků v roce 2008 anglický mistr už 300 milionů liber (10,8 miliardy korun). Zatím posledním v řadě je exparťan Bony Wilfried. Kteří kanonýři se stali hvězdami a kdo naopak propadl?

  • Robinho

    Přestupová částka: 1,4 miliardy korun

    Doba působení v klubu: září 2008 – říjen 2010
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 41/14

    RobinhoFoto Profimedia.cz

    První velkou „rybou“ v kádru City byl brazilský útočník Robinho z Realu Madrid. A přestup to byl opravdu pikantní. Uskutečnil se totiž poslední den letního přestupového období roku 2008. V první sezoně sice Robinho nevyhořel, zároveň se ale od něj očekávalo o něco více. Hned v následujícím ročníku se navíc zranil a brzy přestoupil do AC Milán.

  • Craig Bellamy

    Přestupová částka: 430 milionů korun

    Doba působení v klubu: leden 2009 – srpen 2010
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 40/12

    Craig BellamyFoto Profimedia.cz

    Velký cestovatel anglického fotbalu, který v Premier League vystřídal sedm týmů, zamířil do Citizens na začátku roku 2009 z West Hamu. O rok a půl později se známý bouřlivák nevešel trenéru Roberto Mancinimu ani do širšího kádru, a tak přestoupil do rodného Walesu do tehdy druholigového Cardiffu.

  • Jo

    Přestupová částka: 560 milionů korun

    Doba působení v klubu: červenec 2008 – červenec 2011
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 21/1

    Brazilec JoFoto Profimedia.cz

    Do Anglie přišel jako obrovský talent už ve 21 letech z CSKA Moskva. Potenciál ale Jo vůbec nenaplnil a většinu času strávil na hostování v Evertonu. V dresu City vstřelil v anglické lize pouze jeden gól. Tenhle transfer se Mansourovi zle nepovedl.

  • Emmanuel Adebayor

    Přestupová částka: 750 milionů korun

    Doba působení v klubu: červenec 2009 – srpen 2012
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 34/15

    Emmanuel Adebayor už v dresu TottenhamuFoto Reuters

    Tožský útočník začal v Manchesteru, kam přišel z Arsenalu, famózně. První čtyři starty = čtyři góly. Pak už to ale tak slavné nebylo, konkurence v klubu narůstala zběsilým tempem. A tak nabídl pomocnou ruku Real Madrid, kam Adebayor odešel na hostování. Ani po návratu se ovšem do sestavy City neprosadil, a proto odešel v létě roku 2012 do Tottenhamu.

  • Carlos Tévez

    Přestupová částka: 800 milionů korun

    Doba působení v klubu: červenec 2009 – červen 2013
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 113/58

    Carlos TévezFoto Profimedia.cz

    Nákup argentinského útočníka se Mansourimu povedl na výbornou. Tévez zlobil každou obranu soupeře, zarputilým stylem hry si získal diváky. Do klubových statistik se zapsal jako historicky druhý nejrychlejší střelec klubu. Úvodních 50 branek dokázal vměstnat do 73 zápasů. Kvůli rozbrojům s vedením a trenérem ovšem odešel v létě roku 2013 do italského Juventusu.

  • Roque Santa Cruz

    Přestupová částka: 550 milionů korun

    Doba působení v klubu: červenec 2009 – červenec 2013
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 20/3

    Roque Santa CruzFoto Reuters

    V případě Roque Santa Cruze šlápl šejk City Mansour úplně vedle. Paraguajský útočník se v nabitém kádru neprosadil a putoval po různých hostováních (Blackburn, Real Betis, Málaga). V létě roku 2013 odešel zdarma do španělské Málagy.

  • Edin Džeko

    Přestupová částka: 800 milionů korun

    Doba působení v klubu: červenec 2011 – ???
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 119/48

    Edin DžekoFoto Reuters

    O bývalého teplického útočníka Džeka měl velký zájem tehdejší trenér City Roberto Mancini. Bohatý šejk Mansour vyšel italskému trenérovi vstříc a za 800 milionů korun jej vykoupil z německého Wolfsburgu. Bosenský kanonýr platí za střelce k pohledání a často dokáže rozhodnout vyrovnaná utkání.

  • Mario Balotelli

    Přestupová částka: 750 milionů korun

    Doba působení v klubu: srpen 2010 – leden 2013
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 54/20

    Mario BalotelliFoto Michal Beránek (Sport)

    Během působení v anglickém City, kam zamířil z Interu Milán, se o Balotellim napsalo mnoho novinových článků. Většina z nich se ovšem netýkala fotbalu, ale průšvihů, ve kterých je italský reprezentant mistrem. Pokud však nedělal lumpárny, dokázal na hřišti velké věci. Od léta roku 2012 se ovšem vytratil ze základní sestavy, a tak putoval na Apeninský poloostrov, kde oblékl dres milánského AC. Dnes se snaží zatím neúspěšně prosadit v dresu Liverpoolu.

  • Sergio Agüero

    Přestupová částka: 1,2 miliardy korun

    Doba působení v klubu: červenec 2011 – ???
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 101/66

    Sergio AgüeroFoto EPA

    Za Agüera musel Mansour zaplatit pořádný balík peněz, ale určitě neprohloupil. Argentinský zabiják je zlatým tahem arabského šejka. Navždy se zapsal do historie City v roce 2012, kdy rozhodl gólem do sítě Queens Park Rangers v nastaveném čase o zisku titulu, na který čekal klub dlouhých 44 let. Jediným mínusem dravého útočníka jsou častá zranění.

  • Ávaro Negredo

    Přestupová částka: 730 milionů korun

    Doba působení v klubu: červenec 2013 – ???
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 32/9

    Álvaro NegredoFoto EPA

    Za španělskou Sevillu střílel jednu branku za druhou, netrvalo dlouho a byl odměněn lukrativní smlouvou od anglického City. Té neodolal v létě roku 2013, kdy se přesunul na ostrova. Negredo se ovšem nedokázal pořádně prosadit a většinou naskakoval do zápasů pouze z lavičky náhradníků. Podzim roku 2014 už strávil na hostování ve Valencii, kde také sezonu dokončí.

  • Stefan Jovetič

    Přestupová částka: 780 milionů korun

    Doba působení v klubu: červenec 2013 – ???
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 21/8

    Stefan JovetičFoto Reuters

    Jovetič přišel do anglického klubu v roce 2013 z italské Fiorentiny, jen několik dní po příchodu Negreda. Vzhledem ke zraněním se ale reprezentant Černé Hory v první sezoně na anglických trávnících moc neukázal. Situace se následně zlepšila a 25letý útočník je pro klub čím dál platnější. Nedávný příchod Bonyho Wilfrieda ovšem znovu zamíchal kartami a boj o sestavu bude pro Jovetiče pekelně těžký.

  • Bony Wilfried

    Přestupová částka: 910 milionů korun

    Doba působení v klubu: leden 2015 – ???
    Počet zápasů/gólů za klub v anglické lize: 0/0

    Bony WilfriedFoto twitter.com

    Posledním úlovkem Mansoura je exsparťan Bony Wilfried. Reprezentant Pobřeží Slonoviny přichází do City ze Swansea s vizitkou silového útočníka, který dokáže vstřelit gól z každé pozice. Bony má všechny předpoklady k tomu, aby se na Etihad Stadium prosadil, ale nečeká ho lehký úkol. Konkurence Agüera, Jovetiče a Džeka je extrémně silná.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud