Karel Häring
27. ledna 2015 • 16:52

Wenger Rosického z Arsenalu nepustí. Odmítl Španělsko i Anglii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Upoutal na sebe pozornost fotbalové Anglie. A nejen jí. Skvělým výkonem ve 4. kole Anglického poháru však Tomáš Rosický paradoxně, ale zřejmě definitivně, utvrdil kouče Arséna Wengera v tom, aby jej v lednu pro přestup neuvolnil. I proto francouzský boss už odmítl nabídky pro čtyřiatřicetiletého Čecha ze Španělska a Anglie. Ten nyní ani nemá důvod ze slavného londýnského klubu odcházet. Jenže proč to nešlo už na podzim?



Jakmile se v kalendáři objeví leden, Wenger si vzpomene na nejstaršího člena svého kádru a začne mu dávat šanci. Tento scénář se neodehrává poprvé. Od chvíle, kdy se v létě 2009 Rosický vrátil po dlouhé pauze zaviněné zraněním, odehrál ve čtyřech sezonách z šesti větší porci minut právě v druhé polovině sezony.

Jednou ze dvou výjimek byl ročník 2013/2014, kdy strávil více času na hřišti v průběhu podzimu, nicméně jen o 141 minut v porovnání s jarem. A pro Rosického to byla celkově rekordní sezona s největším vytížením za dobu působení v Arsenalu (od léta 2006). Nastřádal 39 soutěžních utkání.

Proto počítal s tím, že na to podobnou porcí naváže, čemuž nasvědčovalo prodloužení smlouvy o dva roky, což je na Wengera u starších hráčů málo vídaný krok. Místo toho ale přišlo rozčarování. Minuta proti Besiktasi 19. srpna, dalších třináct minut pak až 20. září. Menší záchvěv přišel před říjnovými kvalifikacemi. Z nich se vrátil lehce zraněný a další prostor dostal až o Vánocích.

VIDEO: nejlepší momenty Tomáše Rosického v utkání s Brightonem

Situace došla tak daleko, že Rosický vážně uvažoval o odchodu. A jeho manažer Pavel Paska přiznal, že v polovině ledna, po sérii nabité zápasy, se rozhodnou, jak dál. Z Arsenalu se těžko odchází, jenže podle lidí z hráčova okolí už nechtěl pokračovat ve věčném čekání. Asi nejvíc jej zklamalo, když i v období, kdy se „Gunners“ rozšiřovala marodka (Özil, Wilshere, Ramsey), pořád usedal mezi náhradníky. A navíc, klubu se výsledkově ani herně nedařilo.

Wenger mu nevysvětloval důvody minimální vytíženosti, jen opakoval, že je s ním spokojený. A proto ho nikam nepustí, byť se zájemci objevili. „Arsenal odmítl několik nabídek ze Španělska a Anglie, které na klub oficiálně přišly,“ řekl Sportu Pavel Paska. Důvod? „Potřebuju tě,“ slyšel Rosický od svého šéfa.

Ten jej zahrnul chválou i po nedělní parádě v Brightonu, během níž „Malý Mozart“ exceloval nejen gólem a asistencí. „Je to typ hráče, kterého máte rádi. Když milujete fotbal, musíte milovat i Rosického. Navíc, je to fantastický charakter. Skóroval a jsem za něj velmi rád.“

Wenger ví, proč si Rosického chce nechat. Má v něm jistotu hráče, který nevyhoří, i když nastoupí po delší pauze. Nestěžuje si do novin, že nehraje, naplno trénuje. A má respekt ostatních spoluhráčů, což je znát nejen z jejich výroků (Cazorla, Walcott) na jeho adresu, ale i z upřímné radosti, když s kapitánskou páskou na ruce Rosický vstřelil v neděli parádní gól.

Tomáš Rosický vede Arsenal jako kapitán v pohárovém utkání proti Brightonu
Tomáš Rosický vede Arsenal jako kapitán v pohárovém utkání proti Brightonu

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud