Ivana Jakoubková
25. dubna 2015 • 04:10

V Česku se jim fandí nejvíc. Chystá se souboj Chelsea s Arsenalem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britským ostrovům dominuje Liverpool! Nejde však o čelo tabulky Premier League. Klub z města Beatles je nejpopulárnější mezi britskými a irskými fanoušky, zatímco o přízeň Evropy se rovnoměrně dělí Chelsea a Arsenal. Ty se těší největší oblibě i v České republice. V neděli odpoledne se právě tyto dva kluby střetnou proti sobě.



Který z klubů Premier League je na světě nejpopulárnější? Kolébka fotbalu se trochu diví. Díky interaktivní mapě sociální sítě Twitter si mohou fanoušci porovnat, jak si jejich tým s popularitou stojí. Jak to funguje? Oficiální twitterové účty klubů prozradí, odkud příznivci, tzv. „followeři“, pocházejí. Fanoušci si mohou vůbec poprvé prohlédnout, v které části světa je jejich klub populární, nebo zjistit jak je na tom rival, případně komu fandí většina jejich krajanů.

Ve Velké Britránii vede Liverpool před Arsenalem a Manchesterem United. Latinské Americe vládne Chelsea a v Číně, Indii a Jižní Africe všechny válcuje Manchester United. V Evropě je to remíza mezi Chelsea a Arsenalem, který je také nejpopulárnějším klubem okolí anglické metropole a má nejvíc příznivců v Japonsku.

Twitter Chelsea sleduje velká část příznivců na Kubě, v Mexiku, Argentině, Brazílii, Venezuele, Peru, Bolívii a dalších latinskoamerických zemích. Výjimkou je Uruguay, která fandí Liverpoolu, nepochybně jako pozůstatek tamního působení Luise Suáreze. Popularita Alexise Sáncheze zase pomohla oblibě Arsenalu v Chile.

Komu přejí Češi?
1. Chelsea 28,92%
2. Arsenal 22,58%
3. Manchester United 11,13%
4. Liverpool 11,04%
5. Manchester City 7,67%
6. Tottenham 4,11%

Arsenalu fandí také velká část Afriky, zatímco Chelsea díky Didieru Drogbovi kraluje na Pobřeží slonoviny. Popularitu klubů totiž významně zvyšuje, pokud v nich působí (nebo v minulosti působili) národní hrdinové. Bosna a Hercegovina tak díky Edinu Džekovi „kope“ za Manchester City.

Dalším faktorem jsou vlastníci. Rusko a další postsovětské státy fandí Chelsea kvůli popularnímu Romanu Abramovičovi. V Česku je to jasné. Není tolik hráčů, kteří se v Premier League prosadili, a tak síla Petra Čecha a Tomáše Rosického způsobila, že nejoblíbenějším klubem Čechů je Chelsea s těsným náskokem před Arsenalem. Bronzová příčka patří rudým ďáblům z Manchesteru United, za něž před časem hrál Karel Poborský a čtvrtý je Liverpool, v jehož barvách vyhráli Ligu mistrů Vladimír Šmicer a Milan Baroš.

Celosvětově je nejpopulárnější Arsenal, má 5,6 milionu „followerů“, následují Chelsea (5,4 milionu) a Mancester United (4,8 milionu).

SESTŘIH Premier League: Chelsea - Manchester United 1:0
Video se připravuje ...

Sestřih Premier League: Burnley – Arsenal 0:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud