8. května 2015 • 15:23

Maličký klub letí do Premier League. Brentford proti United? Dobrý fór

Autor: Dominik Nenicka
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA FANOUŠKA | Watford a fantasticky i malinký Bournemouth už začínají druhý týden oslav. Premier League je jejich. Dnes večer startuje play off Championship, druhé anglické ligy. A proti Middlesbrough vyběhne Brentford, něco jako Bournemouth. Taky malý klub, nízkorozpočtový, o to úžasnější je jeho příběh. Pro web iSport.cz se snažil popsat, jak v londýnském „trpaslíkovi“ prožívají historický úspěch, Dominik Nenička, český fanoušek, který v Londýně bydlí a pravidelně navštěvuje jeho domácí i venkovní zápasy.



Brentford FC, ač klub se 125 letou tradicí, ještě před nedávnem se o jeho výsledky staral málokdo. Téměř celou svou historii strávil v nižších anglických divizích. Nyní přichází čas, kdy je třeba tento malý klub ze západního Londýna začít registrovat. Může se totiž stát, že už od příští sezony přijme členství v elitní Premier League. Přesně na den, šest let po tom, co slavil postup ze 4. ligy, se totiž kvalifikoval do play off druhé anglické ligy.

Když jsem se přestěhoval do Londýna, vyhledal jsem si nejbližší fotbalový tým. Tak jsem tedy narazil na, v té době třetí ligu hrající, Brentford, přezdívaný The Bees (včely), kterému se v loňské sezoně povedl obrovský úspěch – postoupit do druhé ligy. Největším rivalem klubu je sousedící, mnohem větší, bohatší a slavnější Fulham. Brentfordští fanoušci si v té době náramně užívali nový pokřik „Bees up Fulham down“, jelikož Fulham sestupoval z Premier League. Asi nikdo nečekal, že tento pokřik bude znovu aktuální i v letošní sezoně…

Takhle slaví rozjaření fanoušci Brentfordu
Video se připravuje ...

Radující se fanoušci druholigového Brentfordu
Video se připravuje ...

Po 16 letech se totiž tyhle dva znepřátelené kluby sešly v jedné soutěži. A dostaveníčko na Griffin Parku stálo skutečně za to. Nepříznivě se vyvíjející zápas dokázal domácí Brentford otočit brankami v 81. a 90. minutě. To, o jak mimořádný moment šlo, jsem si uvědomil v přilehlé hospodě po zápase, kdy mi jeden z domácích fanoušků v důchodovém věku řekl: „Ten gól v poslední minutě, to byl nejlepší okamžik, který jsem na Griffin Parku kdy zažil. A to mám permanentku 40 let.“

Většina fanoušků má vůbec skromný přístup k současné pozici klubu. Ono se ani není co divit, když jsou zvyklý na daleko neúrodnější období. Když před nimi zmíníte, že by letos mohli postoupit, s úsměvem krotí optimismus a sami říkají, že to už by bylo snad až příliš.

Jako největší vtípek při jedné z pozápasových pitek byla považována zmínka jednoho z kumpánů, že příští rok přijede na Griffin Park Manchester United. On by totiž takový tým na brentfordském skromném stadionku, postaveném v roce 1904, působil snad i trochu směšně. Pravda ale je, že jen málokterý stadion má takové kouzlo a tak těsný kontakt s hrací plochou, jako právě Griffin Park. Dokonce jako jediný stadion z prvních dvou lig má povoleno mít tribunu za bránou na stání.

O skromnosti klubu možná vypoví své i fakt, že nejdražší posila v historii, Moses Odubajo, stál jeden milion liber. Za postup do Premier League může klub vyinkasovat astronomických 120 milionů liber. Pro trpasličí londýnský celek peněz jako šlupek. A může ze z nich radovat, jestli nakročí dobře do semifinále play off dnes večer proti Middlesb

Autor je fanouškem a pravidelným účastníkem zápasů Brentford FC

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud