20. července 2015 • 14:20

Další průšvih hrdého Ira: Fotbalista se odvrátil při britské hymně

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kontroverzní fotbalista West Bromwiche a irské reprezentace James McClean přihrál další munici svým odpůrcům, když se na americkém turné svého klubu odvrátil při britské hymně. Záložník, který o sobě dal před třemi lety vědět tím, že odmítl na Den vzpomínek nést na dresu symbolický vlčí mák, na sociálních sítích schytal vulgární nadávky, ale i vlnu podpory.



Záběry z přátelského utkání West Bromwiche proti americkému týmu Charleston Battery ukazují, že se McClean nejdříve otočil spolu se spoluhráči zřejmě směrem k americké a britské vlajce. Když ale zjistil, že se začíná hrát britská hymna God Save The Queen, se irský záložník otočil zpátky směrem k tribuně a sklonil hlavu. Jak reagoval dál, není úplně jasné, protože obraz zakrývá grafika.

Na internetu se okamžitě strhla lavina nadávek, že je „odpad“ či že se snaží „strhávat pozornost“, podle některých fanoušků by se měl „vrátit do Irska“. Další se ho ale zastávají, že je „hrdina“, někdo si myslí, že reakce jsou zbytečně silné a každý by měl mít právo vyjádřit svůj názor.

Šestadvacetiletý záložník, který pochází ze severoirského městečka Londonderry (nebo také jen Derry) nemá s podobnými gesty problém. V roce 2012, ještě když hrál za Wigan, si znepřátelil fanoušky tím, že odmítl hrát s dresem, na kterém byl symbol vlčího máku, jako připomínka Dne vzpomínek, kdy se po celém světě vzdává čest padlým válečným veteránům.

Později pak svůj čin vysvětloval v otevřeném dopise šéfovi klubu. „Nést vlčí mák by pro mě bylo především gestem nerespektování nevinných lidí, kteří přišli o život v konfliktu v Severním Irsku (v angličtině se vžil termín Troubles) – a speciálně při Krvavé neděli -, stejně jako jsem byl v minulosti obviněn z nedostatku respektu k obětem první a druhé světové války,“ napsal asi po dvou letech McClean s odkazem na krvavý incident právě z jeho rodného Derry, kdy 30. ledna 1972 britští výsadkáři zmasakrovali účastníky mírumilovného pochodu. O život tehdy přišlo 14 lidí a dalších 13 jich bylo zraněno.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud