2. srpna 2015 • 18:40

Zákrok snů! Čech dostal Oscara, zvládl i provokaci od Ivanoviče

Autor: iSport.cz, kah, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Čech už září v dresu Arsenalu. V ostré bitvě o anglický Superpohár pomohl „kanonýrům“ k zisku trofeje po výhře 1:0. Tolik se nenadřel, ale když bylo třeba, vytáhl fantastický zákrok. V 69. minutě pak dokonce ten klíčový. Vytáhl totiž trestný kop Oscara mířící pod břevno na roh, uchránil tak čisté konto a vítězství. Vyrovnal se i krátce před tím s málo obvyklou provokací od nedávného spoluhráče Branislava Ivanoviče.



Jestli někdo pochyboval o tom, zda Čech Arsenalu pomůže, měl od první minuty jasno. Jistota z českého reprezentanta čišela. Možná mu ke klidu pomohlo i to, že mu před zápasem zatleskali i fandové Chelsea. Žádná nevole kvůli přestupu ke konkurentovi se nekonala.

V úvodních desítkách sekund se jeho noví spoluhráči v červeném nebáli poslat malou domů, věděli, že zkušený gólman rozehraje na jistotu a bez chyby. Když vše obrana podpořila obětavým výkonem, Čech si na balon pořádně nesáhl.

Dvakrát snad mohl vystrašit českého brankáře v první půli Ramires, ale poprvé pálil před vápnem těsně vedle a podruhé jeho hlavička prolétla těsně nad břevnem, což manažer Chelsea José Mourinho doprovodil jen trknutím do dlaně a naznačil, jak mělo zakončení vypadat.

„Tu první situaci Petr kontroloval, věděl, kde stojí. U druhé šance, kdyby byl na hřišti Costa, tak to byl asi gól,“ konstatoval Vladimír Šmicer , bývalý hráč Liverpoolu, který fungoval jako expert ve studiu stanice Nova Sport.

Šmicer: Ivanovič stál před Čechem dlouho

Do rukavic chytil Čech míč až v čase 39:51, kdy bez nejmenších potíží zlikvidoval centr Fábregase a o chvíli později rovněž bez problémů zkrotil balon, který se odrazil od spoluhráče Mertesackera.

„V prvním poločase mu Chelsea premiéru hodně ulehčila. Myslím ale, že se na něj ještě dostane,“ prorokoval v poločase Šmicer.

I když byli „blues“ po pauze aktivnější, že by na Čech pršela střela za střelou, to tedy ne. Gólman neměl problém s centrem Williana, dobře vybíhal a neměl problém ani s vysokými míči. Po hodině hry se na něj řítil Hazard , ale v ideální pozici pálil vysoko nad. „Neumím si to vysvětlit, asi mu skočil balon,“ komentoval zkrat Belgičana Vladimír Šmicer. „Myslím, že se Čecha nelekl,“ usmál se bývalý reprezentant.

A pak přišla z Čechova pohledu klíčová chvíle. Chelsea dostala v 69. minutě možnost zahrávat trestný kop kousek před velkým vápnem. Jednička Arsenalu vyhlásila pohotovost nejvyššího stupně, okamžitě si řídila obranu. Rozhodit českého reprezentanta zkoušel i stoper soupeře Branislav Ivanovič. Postavil se kousek od Čecha a snažil se ho znervóznit. „Stál tam docela dlouho, to nebylo zrovna fér,“ všiml si Šmicer.

Jenže Petr Čech se soustředil jen a jen na svůj zákrok. Když pak Oscar vypálil ostře pod břevno, Čech se vymrštil a vytáhl ránu na rohový kop. „Tím, že Oscar nebo kdokoliv jiný, mě velice dobře znají, tak jsem si myslel, že se budou snažit vymyslet nějakou kulišárnu. Proto jsem vlastně ani nešel napřed, čekal jsem, co se bude dít. Vystřelil velice dobře, jsem rád, že jsem se tam dostal.“

Fantazie, museli uznat všichni ve Wembley. Arsenal udělal fantastický nákup, pochvalovali si fandové Arsenalu. „Bylo to dobře kopnuté, Čech si to ale pohlídal. Byl to jeho nejtěžší zákrok,“ poznamenal Šmicer.

Ve zbytku duelu si český gólman poradil ještě s několika pokusy Chelsea, ale z klidu jej nevyvedlo nic. Dočkal se tak první anglické trofeje a po závěrečném hvizdu si stihl i popovídat se svým někdejším konkurentem Thibautem Courtoisem .

Premiéru Petr Čech zvládl na podtrženou jedničku.

Sprcha šampaňským neminula ani Petra Čecha. První anglická trofej v sezoně pro Arsenal se prostě musela oslavit.
Sprcha šampaňským neminula ani Petra Čecha. První anglická trofej v sezoně pro Arsenal se prostě musela oslavit.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud