Jakub Dvořák
10. srpna 2015 • 16:57

V 16 letech vymazal hvězdy Arsenalu! Oxford zkazil jen jednu přihrávku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Sport Magazín a otevřená zpověď fotbalisty Martina Fenina
VŠECHNA VIDEA ZDE

V nedělním duelu Arsenalu a West Hamu (0:2) si všichni jistě všimli hrubky Petra Čecha a mdlého výkonu domácích. Ti všímavější fanoušci však s obdivem zírali na mladíka ve středu zálohy „Kladivářů“. Teprve šestnáctiletý Reece Oxford naprosto vymazal Mesuta Özila, jednu z největších hvězd „Kanonýrů“ a ukázal, jaký potenciál v něm je.



Za West Ham bude proti Arsenalu hrát šestnáctiletý kluk. Tahle věta obletěla v neděli před výkopem všechny sociální sítě. Oxford ještě ani nekopl na Emirates Stadium do míče a už vzbudil poprask.

Když však nastoupil, nadšení ještě zesílilo. Okamžitě dal zapomenout na svůj nízký věk a hrál jako ostřílený mazák. Ve středu pole měl za úkol co nejvíce znepříjemnit hru Mesutovi Özilovi, který má na starosti ofenzivní akce Arsenalu, a dařilo se mu to víc než dobře.

2400389:gallery:true:true

„Ohromující debut v 16 letech,“ napsal po zápase na Twitter na Ostrovech uznávaný expert Gary Lineker.

Samotný Oxford si svůj první zápas v Premier League užíval plnými doušky. „Bylo to úžasné. Každý z týmu se mě snažil povzbudit. Nobles, Reidy, Angelo se snažili mi radit. Byl to opravdu skvělé,“ řekl nadějný záložník po výhře nad Arsenalem.

V momentě, kdy rozhodčí zahájil utkání, se z Oxforda stal druhý nejmladší hráč, který si zahrál v Premier League. Za první tým West Hamu zlomil rekord už v předkole Evropské ligy proti maltským Lusitans, ale na lavičce náhradníků byl už v 15 letech proti Sheffieldu.

Když jeho současný kouč Slaven Bilič hrával v devadesátých letech za West Ham, nebyl ještě ani na světě. Nyní předčil hvězdné mužstvo Arsenalu. "Kdyby se přede mnou objevil Messi, měl bych z toho nahnáno víc než on" podotkl Bilič k tomu, že Oxford netrpí na hřišti přehnaným ostychem.

Dokazují to statistické údaje. Oxford měl největší úspěšnost přihrávek (95%) v celém utkání. Až za ním skončil vyhlášený technik Santi Cazorla nebo třeba Alex Oxlade-Chamberlain. Oxford ztratil míč v celém zápase pouze jedinkrát.

Zkrátka debut jako hrom! Taky se už hned začalo spekulovat, kdo všechno má o naději West Hamu zájem. Manchester United, Liverpool, Chelsea a také Arsenal.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Před dvěma lety Oxford na sociální síť vyvěsil příspěvek, že by měl Arsenal získat Mesuta Özila, aby byl lepší. V neděli pak německého reprezentanta strčil do kapsy…

Trenér Slaven Bilič děkuje svému svěřenci při střídání.
Trenér Slaven Bilič děkuje svému svěřenci při střídání.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud