21. srpna 2015 • 16:35

Pedro není první. Koho už Chelsea vyfoukla svým rivalům?

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté, které Chelsea vyfoukla svým anglickým konkurentůmFotbalisté, které Chelsea vyfoukla svým anglickým konkurentůmFOTO: Koláž iSport.cz

    Obrat u transakce barcelonského Pedra rozhodně překvapil. Španělský útočník měl blízko podpisu v Manchesteru United, bralo se to jako hotový fakt. Jenže na poslední chvíli do hry vstoupila Chelsea a zvučné jméno získala ona. Pedro není prvním, u koho se Chelsea podařilo vyzrát nad konkurencí. Britský Daily Mail zveřejnil příběhy šesti hráčů (včetně Petra Čecha), kteří měli blízko do dresu jiného anglického týmu.

  • WILLIAN (srpen 2013, Tottenham)

    Willian z Chelsea Willian z ChelseaFoto ČTK/AP

    Před dvěma lety nastupoval brazilský ofenzivní záložník v Machačkale, prakticky jistý byl jeho přesun do Tottenhamu. Vyhlášený driblér už u Spurs podstupoval lékařskou zkoušku, trenéři se těšili, jak ho vyšlou do zápasu proti Liverpoolu. V tom ale zvedl telefon Roman Abramovič, zavolal svému příteli Suleymanu Kerimovovi (tehdejší majitel Machačkaly) a všechno bylo jinak. Willian přestoupil za 38 milionů eur (1,026 miliardy korun) do Chelsea, kde dnes patří ke klíčovým mužům základní sestavy.  

  • JOHN OBI MIKEL (duben 2005, Manchester United)

    Záložník John Obi Mikel Záložník John Obi MikelFoto Reuters

    Angličtí skauti si talentovaného mladíka z Nigérie všimli už před 10 lety. Tehdy osmnáctiletý Mikel nastupoval za Lyn Oslo, Manchester United hrdě hlásil, že s ním podepsal kontrakt. Jenže zástupci z Old Trafford udělali chybu. V námluvách přeskočili Mikelova agenta a jednali přímo s hráčem, což se jim později vymstilo. V lednu 2005, když očekávali Mikelův přílet na Ostrovy, se už hráče nedočkali. Mikel funkcionářům vzkázal, že byl k podpisu bez přítomnosti agenta donucený a teď je jeho klubem Chelsea, která opět mistrně využila situace. Navzdory tomu, že Mikel už nosil tričko United a byl představený jako velká posila do budoucna...

  • JUAN MATA (srpen 2011, Arsenal)

    Juan Mata se krásně trefil do sítě Liverpoolu Juan Mata se krásně trefil do sítě LiverpooluFoto Reuters

    Arsenal byl před čtyřmi lety ochotný za záložníka Valencie utratit 18 milionů liber (684 milionů korun) a překonat tehdejší klubový rekord. Španělský klub se ale zasekl, požadoval za svou hvězdu vyšší částku. Manažer "kanonýrů" Arséne Wenger váhal, váhal, ... až prováhal. Do hry vstoupila opět Chelsea, zvýšila nabídku na 23,5 milionu liber (893 milionů) a Mata u "blues" podepsal pětiletou smlouvu.

  • MOHAMED SALAH (srpen 2014, Liverpool)

    Mohamed Salah Mohamed SalahFoto profimedia.cz

    O osudu egyptského talentu se rozhodovalo před rokem. Ofenzivní křídelník vynikal v Basileji a rozmýšlel se o atraktivnějších nabídkách. Nejreálněji vypadal Liverpool, jenže jednání se táhla příliš dlouho. "Jednání s Liverpoolem byla férová, ale trvala dva a půl měsíce - příliš dlouho," sdělil hráčův agent Sascha Empacher. "Kluby se nemohly domluvit na podmínkách. Když Basilej kontaktovala Chelsea, Mohamed byl nadšený a využil svou šanci. Nešlo o peníze," dodal Empacher. Salah je momentálně na hostování v AS Řím.

  • ARJEN ROBBEN (2003, Manchester United)

    Nizozemský záložník Bayernu Arjen Robben Nizozemský záložník Bayernu Arjen RobbenFoto Reuters

    Robben přicestoval do Londýna v roce 2003, kde se potkal se sirem Alexem Fergusonem. Nabídka United (5 milionů liber) ale byla příliš nízká. "Za takové peníze dostanete maximálně dres s Robbenovým autogramem, nic víc," vzkázal prezident PSV Harry van Raaij, jemuž nizozemský rychlík tehdy patřil. Nakonec nelenila opět Chelsea, zvedla nabídku na 12,1 milionu liber a Robbena podepsala. Začala tak velká kariéra jednoho z nejlepších fotbalistů planety. 

  • PETR ČECH (2002, Arsenal)

    Petr Čech v dresu Arsenalu Petr Čech v dresu ArsenaluFoto EPA

    V Arsenalu se okruh pro Petra Čecha možná uzavřel. Zkušený gólman za velkého rozruchu odešel k Arsénu Wengerovi letos v létě, mohlo k tomu dojít už mnohem dřív. Arsenal měl možnost podepsat Čecha v roce 2002 jako mladého gólmana ze Sparty, transfer zhatilo pracovní povolení, na které tehdy Čech v Anglii neměl nárok. Čech tehdy podepsal Rennes, Arsenal to zkusil ještě dva roky později. Také neuspěl, zatímco Chelsea už ano.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud